Çerkezköy’de 122 gözaltı Çerkezköy’de 122 gözaltı

Çerkezköy’de Halk Eğitimi Merkezi ve Kadın Geliştirme Derneği (KAGEDER) tarafından açılan kurslar, ev hanımlarına ek gelir kapısı açarken, aynı zamanda meslek de öğrenmeleri sağlanıyor.

ASRIN FELAKETİ

6 Şubat'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem art arda yaşandı. Pazarcık ve Elbistan depremleri, "Asrın Felaketi" olarak literatüre girdi. Bu depremlerde maalesef binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti ve yaralandı. Milyonlarca kişi evsiz kaldı. Çok sayıda kişi memleketlerini terk etmek zorunda kaldı.

ÇERKEZKÖYLÜ KADINLARA EĞİTİM VERİYOR

sss-4

BUGÜNE KADAR 400 ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ

Atalar, “Çerkezköy’e Kahramanmaraş depreminden sonra geldim. 15 yıla yakında Kahramanmaraş’ta usta öğreticilik yaparak 400 tane öğrenciye “Sim Sırma” işini öğrettim. Sim sırma işini de severek yapıyorum, bir aş işidir sim sırma. Osmanlı döneminde özellikle sarayları süsleyen, sultanların kaftanlarını, bindallıların, bohça köşelerinin kenarların süsleyen sim sırma tekniklerini günümüze uyarlayarak öğrencilerimizle birlikte devam ettiriyoruz. Özellikle işlerinde terfi alanlar için yapılan Ay Yıldızlı bir bayrak hediye edilir bu da sim sırma işlemeli olduğu ince işçilik gerektirdiği belli olduğu için onun ne kadar dereceli veya rütbeli olduğu anlaşılırdı. Belediyelere İŞ-KUR destekli Ay yıldızlı bayrak çalışmalarım oldu. Bunun yanında yetiştirdiğim öğrencilerin yaptıkları çalışmaları sadece sandıklarına taşıyarak değil satış yaparak hem ev ekonomisine hem de kendilerini geliştirmek adına güzel uğraş oluyor. Kursumuzda devamlı olan öğrenciler dönem sonunda sertifikalarını alarak, İŞ-KUR belgesi olarak, belediyelerde, gelinlikçilerde, konfeksiyoncularda, meslek liselerinde eğitimci olarak sertifikalarını referans olarak kullanıp iş bulabiliyorlar. “ dedi

EL EMEĞİ, GÖZ NURU

Atalar, “El de yaptığımız en küçük motif sim sırmasına 1 hafta uğraşıyoruz ama bu işlemi en aza indirmek için makinelerin volanını çevirerek ayak kullanmadan bu süreyi 2 saate indirdik. Bu da aynı şekil de el tekniği fakat volanı kullanarak kısa sürede daha fazla ürün çıkartarak, daha fazla pazarlama olanağı hazırlıyoruz. Sim sırmayı işlemek kadar saklaması da çok önemli. Mesela ürünlerimizin arasına parşömen ya da eski tülbentleri serdikten sonra rulo, şeklinde katlayarak simler birbirlerinin üzerinde gelmeyecek şekilde katlama yapacağız yoksa terleme oluyor. Rutubetsiz bir yerde temiz bir bohçaya sarılarak saklanabiliyor. Temizleme ve yıkama tekniği de çok önemli. Üzerlerine sabun tozu rendeleyerek elde yıkama yapıyoruz. Güneşte değil gölgede kurutuyoruz. Saklaması da en az işlemesi kadar dikkat isteyen bir şey, doğru bir teknikte saklanırsa yüzyıllarca saklanabiliyor. Sim sırmanın hiçbir zaman modası geçmez. Çerkezköy’de pek önemli değil ama Kahramanmaraş’ta genç kızların çeyizinde sim sırma olması gerekiyor.  Geleneksel bir şey olduğu için çok önem veriliyor.’’ ifadelerini kullandı.

‘’SİM SIRMA SAYESİNDE İKİ OĞLUMUN EĞİTİMİNE DESTEK OLDUM’’

Sim sırma işine genç yaşlarda başlayan Atalar, “Ben sim sırma işine 17 yaşında başladım. Üniversite sınavına hazırlanıyordum. Bir hocamın teşvik etmesiyle başladım ve o andan beri bırakamadım bende bağımlılık yaptı. Bu sim sırma sayesinde iki oğlumun eğitimine destek oldum.” şeklinde konuştu.

simm

siöm

sim

Kaynak: Hilal SAVTEKİN