ÇERKEZKÖY BAKIŞ - Ankara Sanayi Odası Başkanı ve aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu Başkanı olan Nurettin Özdebir, Yönetim Kurulu Üyeleri Süheyl Erbuz, Nihat Tunalı, OSBÜK Genel Sekreteri Ali Yüksel, OSBÜK Bölge Müdürleri Komisyon Üyesi Direnç Özdebir ile Haydar Yıldız, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ne dün saat 10.00’da ziyarette bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.
ZİYARETTE BULUNDULAR
Ankara Sanayi Odası Başkanı M. Nurettin Özdebir ile beraberindeki heyeti Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Başkan Vekili M. Gürdal Adal, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan karşıladı.
SARIOĞLU TEŞEKKÜR ETTİ
Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu ziyaretlerinden dolayı M. Nurettin Özdebir ile beraberindeki heyete teşekkür ederek, "Bölgedeki sanayiciler olarak Tekirdağ'da Sanayi Odası kurma çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalar çerçevesinde bugün de Ankara Sanayi Odası Başkanımız M.Nurettin Özdebir’den tecrübelerini alacağız. Bizler de çalışmalarımızı bu çerçevede gerçekleştireceğiz’’ diye konuştu.



“OSB’LER BÜROKRASİYİ ORTADAN KALDIRIYOR’’
Ömer Sarıoğlu’nun konuşmasının ardından M.Nurettin Özdebir açıklamada bulundu. Çerkezköy OSB'nin Türkiye'nin en büyük ve güzel organize sanayi bölgelerinden biri olduğunu söyleyen Özdebir, organize sanayi bölgelerinin Türkiye'nin son 50 yılda geliştirdiği ve uyguladığı en güzel ve aynı zamanda başarılı projelerden biri olduğunu kaydetti. OSB'lerin bürokrasiyi ortadan kaldırdığını kaydeden M.Nurettin Özdebir, şöyle devam etti: “OSB'lerle birlikte sanayicilerin daha ucuz enerji tedarik ediyor, çevreye karşı daha duyarlı hareket ediyorlar. OSB'ler dışında bir yere sanayi kurmak için 3 yıl uğraşmak gerekiyor. Diğer bürokratik işlemler ile birlikte üretime başlanılması 3 yılı buluyor" açıklamasını yaptı.
OSB'LER KRİZDE TÜRKİYE’Yİ SIRTLADI
Özdebir, küresel ekonomik krize rağmen Türkiye'deki OSB'lerin sanayi üretimi için önemli bir rol üstlendiklerini belirterek, Türkiye’nin de bu şekilde krizden daha az bir şekilde etkilendiğini söyledi. Özdebir şöyle devam etti: “OSB'lerin sanayicilere hazır altyapı ve arsa olanağı sunuyor. Ülkemizde organize sanayi bölgeleri başarılı bir organizasyon oldu. Şimdi de bu organizasyon dışarıya ihraç ediliyor.’’
“SANAYİCİ İLE TÜCCARIN HAYATA BAKIŞI FARKLIDIR’’
 Ankara Sanayi Odası Başkanı M.Nurettin Özdebir, Sanayi Odası yapılanlara değinerek sanayici ile tüccarın hayata bakış açılarının farklı olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Sanayici ve tüccarın menfaatleri genelde birbiri ile örtüşmez. Sanayici uzun vadeli plan ve program yapar, tüccar ise daha kısa vadeli plan, program yapar. Tüccar daha çok neden para kazanırsa onu satar. İl genelinde 1 tane sanayici varsa, onun 20-30 katı tüccar, tacir vardır. Bu nedenle Ticaret ve Sanayi Odaları'nda sanayicinin temsil oranı daha alt seviyede bulunuyor.’’
“SANAYİ ODASI İLE TİCARET ODASI BİRBİRİNDEN AYRILMALIDIR’’
Özdebir, ‘Doğrusu sanayi odaları ile ticaret odalarının birbirlerinden ayrılmalarıdır. Belki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız kızacak ama doğrusu budur.’ Diyerek ülkede oluşturulan katma değerin ancak üretimle artacağını bunun da  sanayi, tarım gibi sektörlerle mümkün olacağını ifade etti. M.Nurettin Özdebir şöyle devam etti: “Sanayici üretecek. Fabrikasında işçiler çalışacak. Bunu tüccar satacak, insanlar da bu üretimden faydalanacak. Ekonomik politikalar üretim odaklı olmalı, ekonomik politikalar üretim odaklı olursa gelir dağılımı da daha eşit ve adil bir şekilde gerçekleşir."
“TEKİRDAĞ’DA 1300 AKTİF SANAYİCİ BULUNUYOR’’
Özdebir'in ardından konuşan ÇOSB Başkanı Ömer Sarıoğlu, Tekirdağ genelinde 1300 tane aktif sanayi tesisinin bulunduğunu belirterek, bu sanayicilerin artık Sanayi Odası'nı kurmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Üyeleri bulunduğu Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayicilerden çeşitli işlemlerde gerçek değerinin üzerinden ücretler alındığını belirten Sarıoğlu, “Bu çok doğru bir yaklaşım değildir. Sanayiciye bu şekilde bakılmamalıdır. Bu çerçevede de Sanayi Odaları ile Ticaret Odaları ayrılmalıdır.’’ Dedi.
“SANAYİCİNİN İMAJI YANLIŞ DEĞERLENDİRİLİYOR’’
Sarıoğlu’nun ifadeleri üzerine M. Nurettin Özdebir, Türkiye'de sanayici imajının yanlış değerlendirildiğini söyleyerek "bu imaj yanlış bir imajdır. Sanayiciye herkes bedel kesmek istiyor. Büyük dağın dumanının büyük olduğu unutuluyor. Bir sanayici geniş alanda üretim yapıyor, yüzlerce işçi çalıştırıyor ama temsilde oyu az. Her ilde de sanayiciler sayı olarak azınlıkta kaldığı için temsilde sıkıntı yaşanıyor, kendi sıkıntılarını ifade edemiyorlar. Ancak Sanayi Odası’nın ayrılması halinde sanayiciler kendilerini daha iyi ifade edecekler.’’ Diye konuştu.
BİRBİRLERİNE HEDİYE TAKDİM ETTİLER
Konuşmanın sonrasında Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu ile Ankara Sanayi Odası Başkanı M.Nurettin Özdebir, günün anısına birbirlerine hediye verdiler.

Editör: TE Bilisim