ÇERKEZKÖY BAKIŞ - Özel Çerkezköy Optimed Hastanesi Acil Servis Doktoru Ali Çolak, yaz aylarıyla birlikte kalp krizi oranlarında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekerek, krizin bilinmeyenleri konusunda vatandaşları uyardı.
BELİRTİLERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Dr. Ali Çolak, kalp krizinin belirtileri hakkında bilgi vererek, “Kriz; genel olarak göğüs hatlarının orta kısmında göğüs ağrısı, baskı hissi, omuza ya da çeneye doğru yayılan ağrı ve zaman zaman kollara yayılan uyuşma şeklinde kendini belli eder.’’ Dedi.
“HİÇBİR AĞRI OLMAKSIZIN DA KRİZ GEÇİRİLİYOR’’
Hiçbir ağrı olmaksızın da kalp krizi geçirildiğinin altını çizen Çolak, Sıcak çarpması ve yahutta soğuk terleme, cilt renginde beyazlama gibi durumlarda kalp krizi göstergesi olabiliyor. Bu durumlarda, çoğu hasta kriz geçirdiğinin farkına varamayabiliyor.’’ Bilgisi verdi.
“SESSİZ KALP KRİZİ GEÇİRİYORLAR’’
 Hiç belirtisi olmadan da kalp krizi geçirilebilir.’’ Diyen Dr. Çolak, şöyle devam etti: “Şeker hastaları bazen hiçbir ağrısı olmadan da kalp krizi geçiriyor, bu tür vakalarla da karşılaştık. Kendini belli etmeyen krizlerde, hasta kriz geçirdiğinin farkına varamayabiliyor. Bu tabii,  genelde çok büyük bir oranda gerçekleşmiyor. Ancak, şeker hastalarında sessiz kalp krizi dediğimiz  bu olaylar sık gözüküyor.
“GENÇ ÖLÜMLERİN ÇOĞU KALP KRİZİNDEN KAYNAKLI’’
Dr. Çolak hiçbir şekilde kalp rahatsızlığı olmayanların da kalp krizi geçirebileceğine dikkat çekerek, Genç yaşta gerçekleşen ölümlerin büyük bir nedeni, daha önce hiçbir şekilde kalp rahatsızlığı olmayan kişilerin kalp krizi geçirmelerinden kaynaklanıyor. Geçtiğimiz aylarda da halı sahalarda yaşanan kalp krizleri, bu tespiti doğruluyor.  Ani olarak gerçekleşen ölümlerin büyük bir bölümü kalp krizlerinden kaynaklanıyor.”ifadesini kullandı.
“SAĞ KOL DA UYUŞABİLİR’’
Her kol uyuşmasının kalp krizi belirtisi olmayacağını kaydeden Çolak, Kalp krizi göğüs kısmının orta hattında, iman tahtası denilen yerin arka tarafında baskı ile kendini belli eder genelde. Tabii bunun yanında kriz belirtilerinden birisi sol kol uyuşması da olabilir. Ancak, her krizde ağrı kola vurmayabilir de. Sağ kola vuran kalp krizleri de var, sol kola vuran kalp krizleri de var. Ancak, sol kola vuran ağrı ile birlikte, bir de baskı hissediliyorsa muhakkak en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli.’’ Şeklinde konuştu.
“EĞİTİM ALMIŞ KİŞİLER MASAJ YAPSIN’’
Dr. Çolak hastaların kalp ve solunumunun tam olarak durduğundan emin olunduktan sonra kalp masajı yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: Kalp masajı çok önemli, acil durumlarda muhakkak yapılması gerekiyor, ama bunu da eğitim almış kişiler yapmalı. En azından ilk yardım eğitimi almış kişilerce kalp masajı yapılmasında fayda var. Hekimler olarak bizlerin ve ilk yardım eğitimi almış vatandaşların bile yaptıkları kalp masajlarında fark var. Bu farkın olması da doğal, tek kişi olunduğunda yapılan kalp masajıyla ekip olarak yapılan kalp masajları arasında fark var. Kalp masajı yapmak, hiç yapmamaktan daha iyidir, ama masaj hastanın kalbinin ve solunumunun durduğundan emin olunduğu zaman masaj yapılmalı. Bunun tespitinde ilk yardımda uygulanan bak-dinle-hisset yöntemi çok önemlidir. Birinci yöntemle hastanın göğsünün inip inmediğine bakılır, 2’inci yöntemle nefes sesi dinlenir, ve son aşamayla birlikte yanağınızı hastanın yüzüne yaklaştırdığınızda nefes rüzgarının hissedilip hissedilmediğine bakılır. Bu 3 durumda da hastada olumlu bir şey görülmemişse, kalp masajı gerekiyor demektir.’’
“ERKEKLER DAHA ÇOK KRİZ GEÇİRİYOR’’
Kalp krizlerinin cinsiyete göre dağılımının farklı olduğunu aktaran Çolak, Erkekler, kadınlara oranla daha sık kalp krizine yakalanıyor. Çünkü, kadınlardaki bazı hormonlar kadınların kalp krizi geçirmesini menopoza kadar belli bir oaranda azaltıyor. Menopozdan sonra genel olarak, erkek ve kadın eşit oranda kalp krizine yakalanma oranına sahip oluyor.’’
“EN BÜYÜK TETİKÇİ SİGARA’’
Hiçbir şekilde kalp rahatsızlığı bulunmayan vatandaşların aniden kalp krizi geçirmesindeki en büyük etkenin sigara kullanımı olduğu hakkında bilgi veren Çolak, Aniden gelişen kalp krizlerindeki 5 önemli faktör arasında sigara kullanımı, aşırı egzersiz,  kilo, cinsiyet, bel çevresinde yağlanma yer alıyor.’’ Dedi.
SPOR YAPAYIM DERKEN, KRİZ GEÇİRMEYİN!
Dr. Çolak spor yapmak konusunda da vatandaşları uyararak, Hiç egzersiz yapmayan birinin, kalkıp futbol oynaması o an kalbin yükünü arttırıyor. Kalbe gelen kan akımını hızlandırıyor, kalp damarlarında kireçlenme oranı ve damarlarda tıkanıklık oranı daha yüksek oluyor. Dolayısıyla, hiç egzersiz yapmayan birisi birden spora başlayınca daha kolay kalp krizi geçiriyor. O yüzden ısınma hareketlerinin önemi çok sık vurgulanıyor.’’ Diye konuştu.
“YAZIN KRİZLERDE ARTIŞ OLDU’’
Acil Servis Doktoru Çolak, yaz aylarında sıcaklıkların paralelinde kalp krizlerinde oldukça fazla artış yaşandığını ifade ederek, Bunun yanında sıcağa bağlı yüksek tansiyon, göğüs ağrıları, mide problemleri, bağırsak enfeksiyonları, solunum problemleri, düşmeler, böcek sokmaları gibi durumlarda da artış var.’’ Dedi.
Editör: TE Bilisim