Şarbon hastalığı nedir? Nelere dikkat edilmeli?

Silivri’nin Balaban ve Sancaktepe Mahallelerinde görülen şarbon vakasının ardından Çerkezköy’de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Müdürlüğü tarafından ilaçlamalara ve kontrollere başlanıldı.

Çerkezköy bakış
Şarbon hastalığı nedir? Nelere dikkat edilmeli?
banner301

Çerkezköy Bakış - Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Şarbon hastalığının ne olduğu ve belirtilerinden söz edildi. Çerkezköy’ün hemen yanı başında bulunan Silivri ilçesinde yaşanan şarbon vakasının ardından harekete geçen yetkililer, Çerkezköy’de tüm hayvanların kontrolüne başladı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Şarbon hastalığı Bacillus antracis adı verilen bakteri tarafından tüm sıcakkanlı hayvan ve insanlarda oluşan öldürücü bir hastalıktır. Hayvanlardan insanlara geçen en önemli ve tehlikeli hastalıkların başında gelir, yani önemli bir zoonoz’dur. Ancak insanlarda gecikmemiş olgularda tedavisi olan bir zoonozdur. Şarbon mikrobu gram pozitif olup, etkenin vegetatif ve spor formu bulunur. Etken 15-40 °C’da aerobik ortamda sporlaşır. Sporları dış ortamda 30 yıla kadar uzun süreli dayanıklıdır. Bu nedenle bir bölgede şarbon hastalığı çıktığı zaman tedbirler iyi alınmazsa o bölgede uzun yıllar hastalık çıkma riski bulunur.Ülkemiz gibi bol yağış alan ve toprağı zengin bölgelerde yaygın görülür. Dünya Salgınlar Örgütü (OIE) listesinde de önemli hastalıklar listesinde yer alır. Klinik olayların çoğu mera döneminde oluşur.Enfeksiyon kaynağı ölenlerin otopsi yapılması, hastaların akıntılarının toprağı bulaştırması, tabakhane atıkları, kontamine hayvan derisi ve kemik unları, taşıyıcı yabani hayvanlar, kontamine yem kamyonları, hatta kan emici ve sokucu sineklerin bulaştırma olasılığı olarak sayılabilir.Bulaşma başta sindirim yolu, bazen solunum ve deri (özellikle yara vb. yerlerden) yolu ile olur.Hastalığa yakalananlarda ölüm oranı ise yüzde 90-100 dolayındadır. Hastalığın kuluçka süresi 7-14 gün arasında değişir.Sığır, koyun ve keçilerde bazen çok hızlı seyreder, 1-4 saat içinde öldürür.Şarbon mikrobu Bacillus antracis dış ortamda sporlanıp uzun süre yaşadığından çevrede hastalık riskini artırmaması bakımından şarbonlu veya şarbon şüpheli hayvanlar kesilmemeli ve öldükten sonra otopsi yapılmamalıdır.
 

“KISA SÜREDE VETERİNERE GÖTÜRÜLMELİ”
Şarbon hastalığının fark edildiği ilk an hayvanı hemen veterinere götürülmesi konusunda uyaran yetkililer, “Hayvanlarda hastalık çıktığında en kısa sürede Veteriner hekime haber verilmelidir. Hastalık çıktığında veya şüphelenildiğinde ilk yapılacak iş Tekirdağ Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüklerine, ilçelerde ise Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerine haber verilmelidir. Böylece hastalık çıkan odakta en kısa sürede karantina uygulanmalı ve hastalık çıkan odakta hastalık belirtisi göstermeyen sağlam hayvanlar ile çevredeki sığır, koyun, keçiler, mandalar, develer ve hatta atlar ve çevrede varsa domuzlar aşılanmalıdır.” açıklamasında bulundular.

“HAYVANLARDA ŞARBON HASTALIĞI ÇIKTIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER”

banner287
Şarbon vakasının olduğu anlaşıldığı zaman yapılması gerekenler hususunda da bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, “Hastalığın zorunlu olarak ihbarı yapılmalı ve çıkan odaklara karantina uygulanmalı.Ölen hayvanların kadavralarının açılmadan su kaynaklarından uzak yere 2 metre kadar derine gömülmeli, üzerleri kireçlenmeli veya kadavraları yakılmalı. Hastalık çıkan bölgenin ve çevresinin uygun dezenfeksiyonu yapılmalı. Ot ve yemlerden şüphe ediliyorsa bunlar yakılarak imha edilmeli. Atıklar düzensiz atılmamalı, kontrol altına alınarak yakılmalı, leş yiyen hayvanların kontrolüne önem verilmeli. Aşılanan hayvanlar en erken 15 gün sonra meraya çıkarılmalı, hatta yüksek riskli meralar 3 yıl kadar kapatılmalı. Hastalık çıkan odakta hastalık belirtisi göstermeyen hayvanlar ve çevredeki sığır, koyun, keçiler, mandalar, develer ve hatta atlar ve çevrede varsa domuzlar aşılanmalı. Aşı yapılan hayvanların etleri 30 gün tüketime sunulmamalı. Takip eden yıllarda iki aydan büyük sığırlara en az 5 yıl, yılda bir kez aşı uygulanmalı, hatta hastalığın özellikle çıktığı odaktaki hayvanlara aşı en az 7-10 yıl gibi süre uygulanarak uzun yıllar şarbonun görülme olasılığı azaltılmalı.” açıklamasında bulundu.

VATANDAŞ NE YAPMALIDIR?
Vatandaşların yapması gerekenleri de tek tek sıralayan yetkililer, hayvan yetiştiricileri, hayvanları hasta olduğunda en kısa sürede Veteriner Hekime haber vermeleri gerektiğini, her türlü hasta hayvanlarını kesip tüketmemeli ve bu etleri satmamaları konusunda uyardı. Yetkililer, “Kesmeden ölen hayvanlarını da rastgele meraya ve dere gibi ortamlara atarak hastalığın daha sonraki dönemlerde çıkma olasılığını artırmamalıdır.Sürüde ani ölen hayvanı olduğunda yine Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ne haber vererek sürüde başka hayvanlarda hastalık, özellikle şarbon şüphesi veya belirtisi olan hayvanların olup olmadığını kontrol ettirmelidirler.Sürüsünde şarbon çıkan veya bunların etleri ile temas eden ve yiyen kişiler en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurmalıdırlar.İnsanlar çevrede kontrollü mezbaha dışında kesilen hayvanların etlerini alarak tüketmemelidir.İnsanlar etlerini Veteriner Hekim kontrolünün olduğu market ve kasaplardan satın alarak tüketmelerinde sakınca bulunmamaktadır.” açıklamasında bulundular


 

Çerkezköy Bakış

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner265

banner479

banner306

banner493