Ankara'da bir vatandaş retoranda yemek yerken boğazına et parçası takıldı. Durumu fark eden başka bir vatandaş hemen Heimlich manevrası yaparak boğulmakta olan vatandaşın hayatını kurtardı. Bu olay ile birlikte herkesin bilmesi gereken Heimlich manevrası yeniden gündeme geldi. Peki Heimlich manevrası nedir? Heimlich manevrası kime ve nasıl yapılır?

Acil durumlarda hayat kurtaran Heimlich Manevrası, boğulma anlarında nasıl bir kurtarıcı olabilir? Bu yöntemle ilgili her şeyi öğrenin ve olası bir durumda nasıl müdahale edeceğinizi keşfedin.

Boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalındığında, Heimlich Manevrası adı verilen hayati bir ilk yardım yöntemi devreye girer. Bu yöntem, özellikle solunum yoluna yabancı bir cisim kaçması sonucu oluşan tıkanıklığı gidermek için tasarlanmıştır. Manevra, adını bu teknikleri geliştiren Dr. Henry Heimlich'ten alır ve acil durumlarda can kurtarır. Yöntem, özellikle yetişkinler ve çocuklar üzerinde uygulanırken, bebeklerde kullanılması önerilmez.

Heimlich Manevrası Nedir?

Heimlich Manevrası, boğulma tehlikesi yaşayan bireyin üst karın bölgesine yapılan bir seri hareketle, tıkanıklığa yol açan cismin dışarı atılmasını sağlar. Bu yöntem, karın bölgesine uygulanan basınç sayesinde, diyaframın hızla yükseltilmesi ve akciğerlerde biriken havanın, tıkanıklığı oluşturan cismi iterek dışarı atılmasını kolaylaştırır.

Heimlich Manevrası, yalnızca bilinci açık, ancak normal şekilde nefes alamayan, konuşamayan veya öksüremeyen bireylere uygulanmalıdır. Boğulma tehlikesi altındaki kişi güçlü bir şekilde öksürebiliyorsa, bu doğal bir çözüm yoludur ve kişiye öksürmeye devam etmesi için fırsat verilmelidir. Ancak bu mümkün değilse, derhal Heimlich Manevrası uygulanmalıdır.

Heimlich Manevrası Kime ve Ne Zaman Yapılır?

Heimlich Manevrası uygulanırken, yardım eden kişinin, boğulan bireyin arkasından geçerek kollarını kişinin karın bölgesine dolaması gerekir. Daha sonra, bir elin yumruğu karın ve göğüs kafesi arasına yerleştirilir ve diğer el ile bu yumruk sıkıca kavranır. Yumruk, hızla içe ve yukarıya doğru itilerek, tıkanıklığı gidermek amacıyla baskı uygulanır.

Bu müdahale yöntemi, solunum yollarının tıkanıklığını gidererek, boğulan kişinin tekrar nefes alabilmesi için hayati önem taşır. Ancak manevra, bilinç kapalı bireylere uygulanmamalı ve bu durumdaki kişiler, derhal sağ tarafa yatırılarak acil yardım ekipleri çağrılmalıdır.

Heimlich Manevrası, doğru ve zamanında uygulandığında hayat kurtarabilir. Bu nedenle, herkesin bu önemli ilk yardım teknikleri konusunda bilinçlenmesi ve gerekli durumlarda doğru müdahaleyi yapabilmesi büyük önem taşır.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrası, boğulma tehlikesi altındaki bireylere acil durumlarda uygulanan hayati bir ilk yardım teknikidir. Solunum yolları tıkanan kişilere uygulandığında, nefes almayı tekrar mümkün kılabilir.

Drift yaparak trafiği tehlikeye düşüren sürücüye para cezası Drift yaparak trafiği tehlikeye düşüren sürücüye para cezası

Heimlich manevrası, özellikle soluk borusuna yabancı bir cisim kaçması sonucu oluşan boğulma tehlikesi anlarında, bilinç açıkken uygulanır. Bu manevra ile hava yolu tıkanıklığı acil bir şekilde giderilir.

Temel Adımlar

  1. Boğulma tehlikesi geçiren kişinin arkasına geçilir.
  2. Kollar, kişinin karın bölgesine dolanır.
  3. Bir el yumruk şeklinde kapatılır ve bu yumruk, göğüs kafesi ile göbek deliği arasına yerleştirilir.
  4. Yumruğun üzerine diğer el konularak, kişi hafifçe öne eğiltilir.
  5. Yumruk, içeri ve yukarı doğru net bir şekilde 5 kez ittirilir.

Heimlich manevrası, yabancı bir cismin soluk borusunu tıkaması sonucu oluşan boğulma tehlikesine karşı hayat kurtarıcı bir ilk yardım müdahalesidir.

Özel Durumlar ve Uyarılar

  • Bilinç Durumu ve Yaşa Göre Uygulama: Heimlich manevrası, yalnızca bilinci açık bireylere uygulanır. Bilinci kapalı kişilere veya bebeklere farklı ilk yardım teknikleri gerekir.
  • Hamilelerde Uygulama: Hamile bireylerde karın bölgesine baskı yapmak yerine, göğüs kemiği (sternum) üzerine itme işlemi yapılmalıdır.
  • Bebeklere Uygulama: 1 yaşından küçük bebeklerde, bebek yüzüstü tutulur ve sırtına hafif vuruşlar uygulanır. Bu vuruşlar, yabancı cismin dışarı atılmasını sağlamak için yapılır.

Heimlich manevrasının doğru uygulanması, acil durumlarda can kaybını önleyebilir. Bu nedenle, herkesin bu temel ilk yardım tekniklerini öğrenmesi ve gerektiğinde uygulayabilmek için hazır olması önemlidir.

Editör: Haber Merkezi