Çocuklar eğlenceye doydu Çocuklar eğlenceye doydu

Tavan Uygulamasının Sonu ve Beklentiler

Haziran 2022'de mecliste kabul edilen geçici kanunla birlikte, konut kiralarına yüzde 25'lik tavan zam uygulaması getirilmişti. Ancak, bu uygulamanın Temmuz 2023'te sona ermesinin ardından 1 yıllığına uzatılması kararı alındı. Şimdi, tavan uygulamasının sona erecek olmasıyla birlikte, kira zamlarının nasıl belirleneceği merak konusu.

Kira Zamlarının Hesaplanması

Eğer tavan uygulamasına devam edilmez veya yeni bir sınır getirilmezse, kira zamları önceden olduğu gibi 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacak. Mart ayı enflasyon verilerine göre; 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 55,91 olarak belirlendi. Yani, eğer yüzde 25'lik tavan uygulaması olmasaydı, ev sahipleri mart ayında en fazla yüzde 55,91 oranında zam yapabilecekti.

Beklenen Enflasyon Oranı

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonunda enflasyonun yüzde 44 civarında olması bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi için ise yılın geri kalanında ortalama aylık enflasyonun yaklaşık yüzde 2,5 olması gerekiyor. Bu durumda, önümüzdeki aylarda 12 aylık ortalamaların (aylık tavan kira zam oranı) nasıl şekilleneceği ise merak konusu.

Zamların Artış Oranı

Verilere göre, kontratını temmuzda yenileyecek olanların tavan zam oranı yüzde 64,6 civarında olurken, ağustos ayındaki yenilemelerde bu oran yüzde 70.9'a çıkacak. Sonraki aylarda ise oranın düşmesi bekleniyor. Ancak, baz etkisi gibi faktörlerin de dikkate alınması gerekiyor.

Bakan Tunç'un Açıklamaları

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Önceliğimiz enflasyon hedefinin tutturulması. Pandeminin etkisi, depremin etkisi, diğer etkenler ekonomimizi olumsuz etkileyen hususlar. Tüm dünya etkilendi. Meclis böyle bir tedbiri düşündü haklı olarak. Bunun uzatılıp uzatılmayacağı o gün belirlenecek." şeklinde konuştu. Bakan Tunç'un açıklamaları, konut kiralarıyla ilgili geleceğe dair belirsizlikleri gidermeye yönelik önemli ipuçları veriyor.

Kaynak: Haber Merkezi