Alaattin Aktaş'ın Görüşleri ve Analizi

Aktaş'ın "Bravo Merkez Bankası Bravo!" başlıklı yazısında, durumu detaylı bir şekilde ele aldığını görüyoruz. Sokaktaki vatandaşın sefalete sürüklenirken, Merkez Bankası'nın 2023'ü 818 milyar lira gibi tarihi bir zararla kapattığına dikkat çekiyor. Ayrıca, henüz realize olmamış 817.8 milyarlık değerleme hesabının da bulunduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası'nın geçen yılki rekor zararının en büyük nedeni, Aktaş'a göre, KKM yüküdür. Döviz dönüşümlü KKM'nin kur farkı yükünün hep Merkez Bankası tarafından karşılandığını ifade ediyor. TL cinsi KKM'nin kur farkının ise başlangıçta Maliye Bakanlığı tarafından ödendiğini ancak sonrasında bu yükün Merkez Bankası tarafından karşılanması kararının alındığını belirtiyor.

Maliye'nin ilk yedi ayda ödediği 59 milyar lirayla Merkez'in zararı olan 818 milyar liranın eklenmesiyle, KKM'nin 2023 yılındaki yükünün 877 milyar lirayı bulduğunu açıklıyor. Aktaş'a göre, 2022 yılında Maliye'nin 92 milyar, Merkez Bankası'nın da 90 milyar dolayında ödeme yaptığı bu durum, iki yıllık toplam yükün 1 trilyon lirayı aştığını gösteriyor.

Merkez Bankası'nın Zararının Etkileri ve Nedenleri

Türkiye Ekonomisinde Son Durum ve Beklentiler Türkiye Ekonomisinde Son Durum ve Beklentiler

KKM dolayısıyla sağlanan bazı vergi avantajlarının da eklenmesiyle toplam maliyetin daha da arttığını ifade eden Aktaş, "Merkez bankaları zarar edebilir. Bizim Merkez Bankamız da geçen yıl rekor düzeyde zarar etti" diyor.

Kaynak: Haber Merkezi