İlçenin yüzölçümü yaklaşık olarak 620 kilometrekaredir. İlçenin il merkezine olan uzaklığı 77 kilometredir. Saray’ın ortalama deniz seviyesine göre yükseltisi 160 metredir. Saray ilçesinde toplamda 12 mahalle vardır.

Saray’a ulaşım en kullanışlı ve rahat olarak tercih edilebilecek toplu taşıma alternatifinde otobüs yer almaktadır. Saray merkeze kentin pek çok farklı bölgesinden farklı ulaşım alternatifleri ile erişim sağlanabilmektedir. Saray merkeze ayrıca, özel araç kullanarak da ulaşım sağlanabilmektedir. Pek çok farklı noktada halk otobüsleri ve minibüs hatları da kullanılabilmektedir.

TOPLU TAŞIMA İLE SARAY’A ULAŞIM

Saray ilçesine şehir içi ulaşımlarda genellikle halk otobüsleri ve minibüsler kullanılmaktadır. Saray’da yaşayanlar genellikle otobüs hatlarını daha aktif kullanmaktadır. Kentte bulunan taksilerde şehir içi ulaşımda bir diğer alternatif olarak tercih edilebilir.

Saray ilçesinde gün boyu halk otobüsleri hizmet etmektedir. Günün her saati belirli aralıklarla halk otobüsleri kullanılabilir. Saray Merkez’den otobüsler gün boyu farklı ilçe ve mahallere hareket etmektedir. Saray Merkez’den çevre ilçelerine halk otobüsleri ve minibüsler kullanarak farklı aktarma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.

SARAY İLÇESİNDEN HAVALİMANI’NA ULAŞIM

Tekirdağ Saray ilçesine ulaşım için hava yolunu tercih edecek olursanız, bulunduğunuz şehrin havalimanından Tekirdağ Çorlu ilçesinde yer alan Çorlu Havalimanı’na gidebilirsiniz. Çorlu Havalimanı’ndan özel araçla veya toplu taşıma araçlarıyla Saray ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

COĞRAFYASI

Yüzey şekilleri ovalık ve dağlık yapıdadır. Tekirdağ’ın kuzeydoğu bölümünde yer almaktadır. İklim çeşitliliği yönünden oldukça yoğun bir iklim yapısı görülmektedir İlçede karasal iklim hakimdir. Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak ve esintilidir.

GEZİLECEK YERLER

AYAZ PAŞA CAMİ

İlçe merkezindedir. 1539 yılında, Sadrazam Ayaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. Küçük bir yapıdır. Ana mekan, kubbeyle örtülüdür. Minare tek şerefelidir.Caminin avlusunda: Kırım Hanlarının mezarları var.

GÜNEŞLİ/GÜNEŞKAYA 

İlçe merkezinin 2 km. batısındadır. Eski bir yerleşim yeridir. Burada, çok sayıda tarihi eser bulunmuştur. Bu buluntuların: MÖ.5000-3000 yıllarına kadar uzandığı anlaşılmıştır.

Yarım asırlık "birinci şube" binası yıkılıyor Yarım asırlık "birinci şube" binası yıkılıyor

LALADERE MESİRE YERİ

İlçe merkezine bağlı, Güngörmez köyünde, Saray-Kıyıköy karayolu üzerindedir. İlçe merkezine, 13 km. uzaklıktadır. Ormanlık bölge, özellikle yaz aylarında ilgi çekmektedir. Burada: çocuk parkı, spor alanı, restoran ve büfe bulunmaktadır. Piknik yapmak için çok güzel bir yer. Ağaç masa ve sandalyeler, oturma yerleri de bulunuyor.

ÇAMLIKÖY (KASTRO) ORMANİÇİ DİNLENME TESİSLERİ

Karadeniz kıyısındadır. Kıyıköy istikametinde gidilirken, bir süre sonra, yoldan sapılır ve 8 km. lik toprak bir yolla ulaşılır. İlçe merkezine, toplamda: 32 km. uzaklıktadır. 1988 yılında, Milli Park bölgesi olarak ilan edilmiştir.Burada: Karadeniz kıyısında, doğal bir plaj bulunmaktadır. Bahçeköy deresi, buradaki koydan, Karadeniz’e  dökülüyor. Kumsal uzunluğu: 2.5 km. dir.
Burası: Trakya bölgesinin, karaçam ormanlarıyla kaplı tek yöresidir. Yani: mavi ve yeşil, burada birleşiyor. Ayrıca, nesli tükenmekte olan “Akdeniz Fok”u, buralarda yaşamaktadır ki, bu durum, buraların temizliğinin en büyük göstergesidir.

BAHÇEKÖY-KAYINLI DERE-SULTANSUYU BALABAN ALABALIK ÇİFTLİĞİ

İlçe merkezine 14 km. uzaklıktadır. Laladere piknik alanına ise, 3 km. uzaklıktadır. Burası: tamamen ormanlık bir alandır. Bu ormanlık alanda, alabalıkların yetiştirildiği havuzlar var. Ayrıca, bir de restoran bulunuyor. Ayrıca, açık alanda, piknik masaları ve sandalyeler bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi