8 yıldır dekoratif el sanatları ve sepet örücülüğü eğitimi alan ve son 1 yıldır da Çerkezköy Halk Eğitim Merkezinde bu alanda usta öğreticilik yapan 34 yaşındaki Aslı Kübra Tırık, açtığı Bade Atölye & Desing Tuhafiye ve Sanat Merkezi isimli işletme ile kursiyerlerinin yaptığı el örümü sepetler ve dekoratif ürünleri satarak kadınlara istihdam kapısı olacak. İşletmesinde bulunan atölyesiyle de el sanatları konusunda eğitim verecek olan Tırık, ilerleyen süreçlerde hasta çocuklar için festivaller düzenlemeyi hedefliyor.

‘’HERKESE FAYDA SAĞLAYABİLİRİM DEDİĞİM NOKTADA GÖREV ALMA İSTEĞİNDE BULUNDUM’’

Dekoratif el sanatları ve sepet örücülüğü alanında aldığı belgeler ve gelişim sürecinden bahseden Tırık, “Çerkezköy Halk Eğitim Merkezinde ekim ayından beri görev başındayım. İlk senemdeyim. İlk öğrencilerim, ilk heyecanım. Usta öğreticilik belgelerim var. Uzun bir zaman diliminde bu alanda kendimi geliştirdim. Yurt dışında bu işlerde kendini geliştirmiş insanların online workshopları ve videoları sayesinde 8 yıldır kendimi bu alanda temelden geliştirdiğimi düşünüyorum. Zaten kendimi tamamen geliştirdiğimden emin olmadan görev almak istemedim. 4 senedir ustalık ve usta öğreticilik belgelerine sahibim. Tamamen piştim, şimdi oldu ben artık herkese fayda sağlayabilirim dediğim noktada görev alma isteğinde bulundum. Şu an aktif olarak 25 öğrencim var. Bir önceki kurstan mezun ettiğim 23 öğrencim var. Ekim ayından buyana yaklaşık 50 küsür öğrenci yetiştirdim.” dedi.

“ATIK ÜRÜNLERİ İSTİHDAMA ÇEVİRMELERİNE YARDIMCI OLUYORUM’’

Atık ürünler ile sepet örümü yapmayı öğrettiği kursiyerlerinin, bunu istihdama çevirmesinde yardımcı olduğunu belirten Tırık, “Kurslarda sepet örücülüğü alanında çok fazla faaliyet verilmiyor. Genel olarak ülkenin her yerinde. Çerkezköy Halk Eğitim bünyesinde de bu alanda herhangi bir kurs açılmamış şimdiye kadar. Günümüz şartlarında zaten modernize ev dekorasyon ürünlerinde insanlar bambuya, rattana, sepete doğal ev yapımı ürünlerine yöneldiler. Bende bu alanda öğrencilerime, basit bir ambalaj kağıdıyla, çocuğunun kullanmadığı defter kağıtlarıyla, kocasının okuyup bir kenara bıraktığı gazete kağıtlarıyla, evini güzelleştirebileceğini, o kağıtlar işlem gördükten sonra dekor ürünü olarak kullanabileceğini ve aynı zamanda bunu istihdama çevirip satışını da gerçekleştirme anlamında yardımcı oluyorum. Çok kısa modüllerle çalışıyorum. 3 aylık bir modülle ilerliyoruz ama o 3 aylık kursu tamamen eksiksiz bir şekilde gelip tamamlayan bir öğrenci temel sepet örme tekniklerinin hepsini alarak mezun oluyor.” şeklinde konuştu.

‘’MİSAFİRLERİMİZİN ATÖLYEDE HEM VAKİT GEÇİREBİLECEKLERİ, HEM DE ÜRÜN YAPABİLECEKLERİ ALANIMIZ OLACAK’’

Herke için eğitim alanları ve Workshopları olacağını belirten Tırık, “Ben hafta içi her gün sabah 10:00-14:00 saatleri arasında ders veriyorum. O süre saatleri herkese uymuyor. Aktif çalışan arkadaşlarımız, saatlerin uymadığını belirtiyorlar.  “Çok öğrenmek, çok gelmek istiyorum bu konuda nasıl yardımcı olursun bana?” diyorlar. Burada hem öğrencilerin yapmış olduğu ürünleri pazarlama noktasında bir tezgâh kurduk. Onun yanı sıra üst katta da bir eğitim alanımız olacak. Misafirlerimizin atölyede hem vakit geçirebilecekleri, hem de ürün yapabilecekleri alanımız olacak. Maximum kapasiteyi 10 kişiyle sınırlandırmayı düşünüyorum. Rahat bir çalışma ortamları olsun. Çok kalabalık bir ortamda ne ben onlara yetebilirim, ne onlar benden verim alabilirler. Özel bir ders gibi düşünebiliriz ama amaç tamamen sosyalleşmeye ve keyifli vakit geçirmeye yönelik olacak.  Evde oturuyorsunuz eşinizle canınız sıkıldı ne yapalım dediğinizde Çerkezköy’de böyle bir yer yok maalesef. Aylık ders programları düzenliyoruz. Workshoplarımız var. Anne-çocuk etkinliği, baba-çocuk etkinliği ya da arkadaş grubunuzla veya eşlerinizle katılabileceğiniz workshoplarımız oluyor.” dedi.

‘’BURAYI ASIL AÇMAMIN GAYESİ YETİŞTİRDİĞİM ÖĞRENCİLERE BİR EKMEK KAPISI BİR PAZAR ALANI YARATMAKTI’’

Açtığı işletmeyle kursiyerlerinin ürünlerini satmaları için bir pazar alanı oluşturduğunu dile getiren Tırık, “Bizim Halk Eğitimde vermiş olduğumuz kurslar hayat boyu öğrenme kapsamında ki kurslar. Canı sıkılıyor, çalışmıyor, evde oturuyor. Hem gelip o kurs ortamında sosyalleşiyorlar aynı zamanda yapmış olduğumuz ürünlerin piyasa fiyatları çok uçuk rakamlara satılıyor. O sebeple ne yapabiliriz dedik. Pazar alanları yoktu. Çerkezköy’de de bunları satabilecekleri bir nokta yoktu. Burayı asıl açmamın gayesi zaten yetiştirdiğim öğrencilere bir ekmek kapısı bir pazar alanı yaratmaktı. Şükürler olsun ki ulaştım. Çokta mutluyum.” diye konuştu.

“MESLEKTAŞLARIMA DA BİR PAZAR ALANI KURMAK İSTEDİM’’

Meslektaşları için de bir Pazar alanı oluşturmak istediğini dile getiren Tırık, “Burada sadece öğrencilerime değil meslektaşlarıma da aslında ben bir pazar alanı kurmak istedim. Takı tasarımı hocası gelip burada dilediği saatte kendi tasarlayacak kendi belirleyecek. O saat çerçevesi içerisinde kendi alanıyla ilgili eğitimi verecek, ücretini alıp gidecek. Kursiyerlerimiz burada benden eğitim alarak yapmış olduğu ürünleri de daha öncesinde evde otururken örmüş olduğu bir yeleği de burada satabilecek.” dedi.

“HASTA OLAN ÇOCUKLARIMIZIN YARARINA DA FESTİVALLER DÜZENLEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM’’

Uygulamada durdurulan araçtan silah çıktı Uygulamada durdurulan araçtan silah çıktı

İlerleyen süreçlerde hasta çocuklar yararına festivaller düzenlemeyi hedeflediğini ifade eden Tırık, “Allah nasip ederse ilerleyen zamanlarda kadın istihdamının yanı sıra hasta olan çocuklarımızın yararına da festivaller düzenlemeyi düşünüyorum. Bunun haricinde hayvanlara, çocuklara elimizin yetebileceği her yere dokunmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“KADINLARIN YURDU OLABİLMEK İÇİN BÖYLE BİR YOLA ÇIKTIM”

İşletmesinin tüm kadınlara ardına kadar açık olduğunu vurgulayan Tırık, “Günümüz şartlarında derler ya, “kadın kadının düşmanıdır” diye, hayır kadın kadının yurdudur. Ben burada kadınların yurdu olabilmek için böyle bir yola çıktım. O sebeple birbirlerine yurt olmak isteyen herkese de kapım sonuna kadar açık. Burası sadece benim işyerim değil. Burası gerçekten kadın olan insan olan, kadın haklarını çocuk haklarını savunabilen herkesin dükkânı. Herkes çıksın gelsin. Herkesin başımın üstünde yeri var.” diye belirtti.

‘’LÜTFEN ELLERİNİZİ KIZLARINIZIN, EŞLERİNİZİN, ANNELERİNİZİN SAÇLARINDAN ASLA ÇEKMEYİN’’

Erkeklere seslenen ve kadınlara destek konusunda çağrıda bulunan Tırık, “Burayı açmamda ki en büyük destek eşim Yılmaz’dan oldu. Attığım her adımda koşulsuz şartsız beni desteklediği için ona buradan çok teşekkür ediyorum. Her başarılı erkeğin arkasında kadın vardır derler. Aynı şey bizler içinde geçerli. Bizlerin güçlü olabilmesi için, ayaklarımızın sağlam basabilmesi için babalarımızın, eşlerimizin de çok büyük desteklerine ihtiyacımız var. Lütfen ellerinizi kızlarınızın, eşlerinizin, annelerinizin saçlarından asla çekmeyin. Heves duydukları her işte destekleyin arkalarında durun ki onların attığı başarılarının imzalarında da sizlerin de yerleri olsun. Ben bu konuda çok şanslıyım.” ifadelerini kullandı.

Sepet Örücülüğü Kadınlara Istihdam Sağlayacak5

Sepet Örücülüğü Kadınlara Istihdam Sağlayacak4

Sepet Örücülüğü Kadınlara Istihdam Sağlayacak2

Sepet Örücülüğü Kadınlara Istihdam Sağlayacak3

Sepet Örücülüğü Kadınlara Istihdam Sağlayacak1

Sepet Örücülüğü Kadınlara Istihdam Sağlayacak

Muhabir: Tuba Turhan