Çerkezköy Bakış - Dün saat 11.00 Çerkezköy Cumhuriyet Meydanında düzenlenen kutlama törenine AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Abdullah Öğe, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ercan Tanışık, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk Metal Sendikası Çorlu Şube Başkanı Baki Polat, Petrol-İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Teksif Sendikası Çorlu Şube Başkanı Salih Koyucu, Tek Gıda-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ali Bükülmez,  Koop-İş Sendikası Tekirdağ Şube Başkanı Ziya Nur Üzmez, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ile ve çok sayıda işçi katıldı.

“EMEK EN YÜCE DEĞERDİR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan kutlama töreninde konuşan TMS  Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, emeğin en yüce değer olduğunun altını çizdi. Koçak, “Bizler, emeğiyle geçinmeye çalışan milyonlarız. Çocuklarımıza onurlu ve güvenli bir gelecek sağlamak isliyoruz. Şehrimiz, ülkemiz, dilimiz, inancımız, görüşümüz, İşyerimiz farklı olsa da bizler emeğin ortak dilini konuşup, onun en yüce değer olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla dünyanın farklı ülkelerinde ve yurdumuzun değişik illerinde kardeşlerimiz, bizler gibi bugün alanları dolduruyor. Talebimiz çok açık, insanca bir yaşam istiyoruz, ortak mücadelemiz için buradayız. Haksız işten çıkarma, sendikasızlaştırma, kıdem tazminatına müdahale, özelleştirme, esneklik, kuralsız ve kayıt dışı çalıştırma, vergide adaletsizlik yıllardır mücadele ettiğimiz sorunlar. İnsanı insan yapan değerleri ülkemizde egemen kılmadıkça bu sorunlarımız devam edecek.” dedi.

“TEK TEK SATILIYOR”

Koçak konuşmasının devamında özelleştirilmesi gündemde olan şeker fabrikalarına değindi. Koçak, “Şimdi de gündemde Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi var. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden bu yana kurulan işletmeler tek tek satılıyor. Alın terimizle kazandığımız ekmeğimiz bizden çalınıyor. Sağlığımız çok uluslu küresel şirketlerin kazançları uğruna yok sayılıyor. 1 Mayıs 2018’deki gündemimize baktığımızda, zorlu mücadeleler sonunda elde ettiğimiz haklarımız yoğun bir saldırı altında. Yaşama ve çalışma şartlarımız giderek bozuluyor. Ücretlerimiz artan fiyatlar karşısında sürekli eriyor. Bizler karşılaştığımız sorunlara karşı taleplerimizi seslendirmek Ve somut adımlar atılması için buradayız. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik haklarımız piyasa şartlarına bırakılıyor, İş kazaları her ay  yüzlerce arkadaşımızı yaşamdan koparıyor. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerinin kadroya alınması önemli bir kazanım olmasına karşın, birçok tartışma ve yeni sorunu da beraberinde getirip mağduriyetlere neden oldu. Bu mağduriyetlerden en önemlisi, kapsam dışında kalan taşeron işçilerdir. Diğer yandan, işçiler arasında ücret ve çalışma şartları bakımından ayrım sona ermemiştir. Güvencesizliği sürekli hale getiren geçici ve mevsimlik işçilik uygulamalarında iyileştirme yapılarak 4 aya kadar daha fazla çalışma olanağı sağlanmış, ancak daha sözleşme yapılmamıştır.” ifadelerini kullandı.

“1 MAYIS’TA SESİMİZİ TEKRAR YÜKSELTİYORUZ”

Koçak konuşmasının sonunda ise, “Öncelikle iktisaden güçsüz durumda olan geniş halk kesimlerini korumak ve kollamak birincil görev olmalıdır. Hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde temel insan hak ve özgürlüklerinin kullanılması sağlanmalıdır.” dedi. Başkan Murat Koçak, “Kadınlara yönelik erkek egemen söylem ve eylemler son bulmalı, kadınların çalışma yaşamına aktif bir şekilde, uzun vadeli katılımını sağlayacak sosyal politikalar geliştirilmelidir.  Her türlü çocuk emeğinin Ortadan kaldırılmasını sağlayacak programlar en hızlı şekilde uygulamaya konulmalıdır. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve kötü muamele engellenmelidir. Sendikal örgütlenmede işçilerin hür iradesine herkes saygı göstermelidir. Çalışanların “ekmek" sorunu sürdürülen İktisadi ve mali politikaların sonucudur. İktisat politikaları rant sağlama ve rant elde etme yaklaşımından çok yatırım ve üretime odaklı, yüksek katma değerli, sürdürülebilir ve kapsayıcı nitelikle olacak biçimde belirlenmelidir, iş cinayetleri halini alan iş kazalarına köklü bir çözüm bulmak öncelikle işverenlerin ve devletin görevidir. Bu konuda herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Kayıt dışı çalıştırma, İşçilerin yıllarca ortaya koydukları emeğin yok sayılmasına neden olmaktadır. Kamu kurumları öncelikle işverenleri hedefleyen söylem ve politikalar geliştirmelidir. İnsan onuruna  yakışır yaşam koşullarına ulaşmanın temellerinden biri, emekçinin ailesi ile birlikte yaşamını insan onuruna yaraşır şekilde sürdürebileceği bir ücrete ulaşmasıdır. Bu nedenle asgari Ücret bireye göre değil, aileye göre hesaplanmalıdır. Ülkenin en fazla vergi veren kesimi olan tüm ücretlilerin üzerindeki bu yük azaltılmalı, vergilendirme politikasında adalet sağlanmalıdır, Doğal yaşam alanlarının plansızca iktisadi faaliyet alanları haline getirilmesi engellenmelidir. Genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünlerin tüketimini engelleyecek politikalar geliştirilmelidir. Yerli besicilik ve tarıma gereken destekler sağlanmalıdır, toplumsal politikalar engellileri tam anlamıyla kapsayacak bir şekilde tasarlanmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

ÖĞE: BİRLİK BERABERLİK VAKTİDİR

Koçak’ın ardından konuşan AK Parti Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Abdullah Öğe, günün birlik beraberlik günü olduğunu kaydetti. Öğe, TMS Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak’ın tüm işçilerin hakkını savunduğunu ve başarılı bir başkan olduğunu ifade ederek, törene katılan tüm herkese teşekkür etti.

“ANKARA’DAN İSTANBULA YÜRÜDÜK”

Öğe’nin ardından konuşan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı söz aldı. Camcı, “Bu güzel günde bizi buraya toplayan sendika başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz hak, hukuk, adalet için Ankara’dan İstanbul’a yürüdük. Bu güzel birlikteliği sağlayanlara çok teşekkürler. 1 Mayıs emekçi günümüz kutlu olsun.” dedi.

“1 MAYIS KUTLU OLSUN”

Alnının terini bileğinin gücüyle birleşen abilerim, ablalarım hepinizi saygıyla selamlıyorum diyerek konuşmasına başlayan MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ise, “Bizler sendika temsilcilerimiz ile sürekli irtibat halindeyiz. Sizler için neler yaptıklarını görüyoruz. Böyle güzel günlerde yan yana geldikçe gelişen ve büyüyen ülkemizde ananızın ak sütü gibi helal olan emeğinizin karşılığını alacaksınız. ‘İşçinin teri soğumanda emeğinin karşılığını verin’ diyen bir peygamberin ümmeti, ‘Türk, övün, çalış, güven’ diyen bir liderinde evlatlarıyız. Bu vesile ile hepinizin 1 Mayıs işçi bayramı kutlu olsun.” diye konuştu.

ETKİNLİKLER SONRASINDA SONA ERDİ

Konuşmaların ardından Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi tarafından düzenlenen halk oyunları, müzik ve tiyatro gösterileri ile kutlama töreni sona erdi.

Editör: TE Bilisim