Çerkezköy Bakış - Cem Vakfı Çorlu Şubesi ve Çorlu Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen 2. Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu Çorlu'da gerçekleştirildi.
CANLI YAYINLANDI
Çorlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük sempozyuma hem Türkiye'den, hem de Balkan ülkelerinden pek çok davetli katıldı. Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Müftüsü Adem Gülmek, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan, Cem Vakfı Çorlu Şubesi Başkanı Muzaffer Birdal ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de hazır bulunduğu sempozyum, tarafından da canlı olarak yayınlandı.
Sempozyumun açılış töreninde Cem Vakfı Çorlu Şubesi Başkanı Muzaffer Birdal, Gazi Üniversitesi Türk Kültür ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Gümüş,  Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzeddin Doğan ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan katılımcılara hitaben konuşmalar yaptılar.
SUNUMLAR YAPILDI
Sempozyumda Doç. Dr. Rıza Yıldırım - Tarihi ve Menkıbevi Kaynaklara Göre Seyyid Ali Sultan, Prof. Dr. Ali Sinan Bilgili - Kuruluşundan 19. Asra Kadar Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) Zaviyesi'nin Durumu, Yrd. Doç. Dr. Selahattin Tozlu - 1826-1852 Tarihleri Arasında Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) Zaviyesi'nin Durumu, Prof. Dr. Ayşe Kayapınar - Kızıldeli, Otman Baba ve Yağmur Baba Üçgeninde Alevi-Bektaşi Tekke ve Zaviyeleri, Prof. Dr. Eustratiur Ch. Zenginis ve Markella Despina Bakouri - Batı Trakya’da Bektaşi Tekkeleri, Prof. Dr. Levent Kayapınar - Osmanlı Döneminde Dimetoka’da Tekke ve Zaviyeler, Doç. Dr. Paschalis Androudis ve Dr. Samia Samara - Teselya'da İki Bektaşi Tekkesi: Tempi'deki Hasan Baba ve İreni (Pharsala)'Deki Dorbalı Sultan, Doç. Dr. Hüseyin Yaltırık - Trakya ve Batı Trakya’da Yaşayan Seyyid Ali Sultanlılarda Nevruz Nefesleri, Dr. Nevena Gramatikova - Balkanların Dini ve Siyasi Tarihi Açısından İki Kaynak: Ali Sultan ve Demir Baba Velayetnamelerinin Karşılaştırılması, Seyyid, Yrd. Doç. Dr. Seyhan Kayhan Kılıç, Çamlıca Süreğinde Ocak ve Ata Kültü Olarak Seyyid Ali Sultan, Mehmet Koç - Seyyid Ali Sultan ve Civarında Yaşayan Horasan Erenleri, Dursun Gümüşoğlu - Kızıldeli Evladı Bir Şair Sadık Abdal konulu sunumlar yaptılar.
NEFESLER SÖYLENDİ
Sempozyumun ikinci gününde Cem Vakfı yöneticileri, akademisyenler ve katılımcılardan oluşan heyet Yunanistan’ın Dimetoka iline bağlı Sofulu ilçesinin Ruşenler Köyü’ne giderek Seyit Ali Sultan Zaviyesi’ni ziyaret etti. Daha sonra yöresel âşıklar tarafından nefesler söylendi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Balkanlarda Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu’nun önümüzdeki yıllarda komşu Balkan ülkelerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
TEŞEKKÜR ETTİ
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan yaptığı konuşmada, "Sizlerin de bildiği gibi Türklerin Balkan coğrafyasını fethi yalnızca savaşlarla gerçekleşmemiştir. Tahta kılıçlı erenler kurdukları dergâhlarla yöre halkının gönüllerini de fethetmiş ve bu sayede Balkan coğrafyası İslamın tasavvufi yüzüyle tanışmıştır. Yaklaşık altı yüz yıllık bir zaman sonrasında bile bu dergâhlar, türbeler Balkan coğrafyasında yaşamaya devam etmektedirler. Adeta atalarımızın, tarihimizin sessiz birer mührü gibi varlığını sürdürmektedirler. Seyit Ali Sultan Dergâhı bugünkü Yunanistan topraklarında Ruşenler köyünde varlığını sürdüren ilk ve en önemli dergâhlarımızdan birisidir. Göçlerle Türkiye’ye gelip yerleşen yöre halkının yanında hala dergâhın civarında yaşayan dergâha, inançlarına kültürlerine sahip çıkan insanlarımızın olduğunu biliyorum.  Sempozyumun ikinci gününde Yunanistan’a giderek Dergâhı ziyaret edecek ve orada yaşayan dostlarımızla beraber olacağız. Değerli misafirlerimiz Çorlu Belediyesi olarak 26-27 Ekim 2013 tarihinde yaptığımız I. Ulaslararası balkanlarda Alevilik Bektaşilik sempozyumunda sunulan akademik bildirileri içeren kitabımızı da Çorlu Belediyesi yayını olarak hazırladık ve bugün katılımcılarımıza sunuyoruz. Yaptığımız çalışmaların tarihe not düşen bir kitap olarak hazırlanmasında emeği olan Sayın Mehmet Ersal a, Cem Vakfı yönetimine, akademisyenlerimize, Gazi Üniversitesi’ne, dede babalarımıza teşekkür ediyorum. " dedi. Cem Vakfı yöneticileri Başkan Baysan’a sempozyuma ev sahipliği yapmasından dolayı şilt takdim etti.

Editör: TE Bilisim