Çerkezköy Bakış - TBMM'nin açılışının 102. yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy’de de kutlandı. Kutlamalar Hükümet Konağı bahçesinde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunma töreni ile başladı.  Törene Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Çerkezköy 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, kurum müdürleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve veliler katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile sona erdi.

GÜMÜŞ, GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN KONUŞMA YAPTI

Kutlamalar Çerkezköy Belediyesi 29 Ekim Spor Kompleksi sentetik çim sahada devam etti. Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Çerkezköy 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, öğrencilerin ve halkın bayramını kutlamasının ardından saygı duruşundu bulunuldu ve akabinde İstiklal Marşımız okundu. Sonrasında günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, “Bundan 102 yıl önce, Bağımsızlık ve istiklal benim karakterimdir diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan günü Hacı Bayram Camii’nde kılınan Cuma namazının sonrasında dualarla açılan Meclisimiz’in ilk toplantısını Başkanlık kürsüsüne çıkan Sinop Milletvekili Şerif Bey şöyle açtı: “Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla, milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum.” Bu konuşmasında, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da "Büyük Millet Meclisi" olarak konulmuştu. Böylece milli iradenin tutsak edilemeyeceğini bütün dünyaya ilan edilmişti. Özünde yiğitliğin, fedakarlığın, sabrın ve cesaretin mayası olan milletimiz, bu ölümsüz değerlerine alın terini de katarak Milli Kurtuluş Mücadele’sini zaferle sonuçlandırmış ve Egemenliğin millete ait olduğu yönetim sistemi olan Cumhuriyet 29 Ekim 1923 te ilan edilmişti. 23 Nisan Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından en büyük kıymetlilerimiz olan çocuklarımıza armağan edilmiş dünyada ilk ve tek çocuk bayramı olarak dünya çocuklarının günü olmuştur. Bu vesile ile geleceğimizin teminatı olan sevgili yavrularımız, bayramınızı kutluyorum.  Bu aynı zaman biz büyüklerin, anne babaların, öğretmenlerinde bayramı… Çünkü sevgili çocuklar sizler bayram yapıp mutlu olduğunuzda bizim gönüllerimizde baharlar gelir. Biz büyükleriniz, gözlerinizdeki o bayram sevinci hiç dinmesin, yolunuz hep açık olsun diye çabalar dururuz” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK DERDİMİZ SİZLERE İYİ BİR GELECEK HAZIRLAMAK”

 “En büyük derdimiz sizlere iyi bir gelecek hazırlamak” diyerek konuşmasını sürdüren Gümüş, “Yeşil ve tertemiz bir çevrede soluklanabilin diye doğanıza, sağlıklı yetişin diye bedeninize, dünyaya yön verin, fark oluşturabilin diye hayal gücünüze, özgürce fikirlerinizi söyleyebilin diye düşüncenize, size hem hayatı hem bilgiyi ulaştırabilsin diye öğretmeninize, barış içerisinde yaşayabilin diye vatanımıza sahip çıkabilmenin gayreti içindeyiz. Biz görevimizi yapıp sizi iyi hissettireceğiz ki, gün gelir de tarih tekerrür ederse ve yine vatan topraklarına namert eller değmeye yeltenecek olursa ‘Geldikleri gibi giderler’ diyecek azimde ve kararlılıkta, yüreği vatan sevgisi ile dolu liderler çıkabilsin diye aranızdan… Eğer bir gün bağımsızlığımız veya bütünlüğümüz tehlikeye girecek olursa, çıkın Samsun’dan yola diye, düşünün Amasya’da vatan diye, kenetlenin Erzurum’da, şahlanın Sivas’ta, toplanın vatan aşkıyla Ankara’da diye… Atalarımızın istiklal ve istikbal için kurduğu Büyük Millet Meclisini aynı ruhla, vatan için hizmet etme sevdasıyla doldurun diye… Gelecekte Türkiye'yi omuzlayacak, yönetecek olanlar bugünün çocukları ve gençleridir. Her alanda gelişmiş bir Türkiye'yi inşa etmek için şu an eğitim sürecinde olan çocuklarımıza köklü duygular, medeniyet değerlerimizden beslenen idealler edindirmemiz gerekmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” şiarıyla Teknofest kuşağı olarak Yarınki Türkiye, sizlerin canlı, cesur, bilgili bakışlarındaki ışıltılarda parlamalıdır. Gelecekteki Türkiye, “Fikri, vicdanı hür, bedenen sağlıklı, kötü alışkanlıkları olmayan, araştırmacı, düşünen, öz güveni yüksek takım çalışmasına uyumlu, bu günün gençleri tarafından yaşanır kılınacaktır” Çocuklarımız ve gençlerimiz, milletin canlı atılım gücünü, bitmeyen heyecanını, tükenmeyen enerjisini ifade etmektedir. Onlar kalbimizin gönlümüzün ışığıdır. Bu ışık kuşkusuz yolumuzu eğitimle aydınlatacaktır. O nedenle cehaletten beslenen şiddeti, şiddetten medet uman cehaleti ortadan kaldırmak için ruhumuzu, kalbimizi aydınlatan bu ışık çoğaltılmalıdır. Sevgili çocuklar, Milletimizin birlik ve beraberliği, yaşadığımız coğrafyada devletimizin bekası için sizlerin sorumluluklarınızı en iyi şekilde yerine getireceğine inancım tamdır. Sizlere düşen görev bilime ve gelişen teknolojilere açık, okuyan, sorgulayan, araştıran ve bunlarla birlikte düşünen ve düşündüklerini düzgün bir şekilde ifade eden, dürüst, çalışkan ve başarılı fertler olmaktır. Geleceğimizin emanetçileri siz çocuklarımızın, vatanını ve milletini seven, bayrağına sahip çıkan ve manevi değerlerle en üst düzeyde donanmış bireyler olarak hayata atılmanız bizlerin en büyük temennisidir. Memleketimin gökyüzünde gündüzleri dahi parlayabilecek kadar kuvvetli bir ışığınız olduğuna inancım sonsuz. Feda edebileceğimiz tek bir yıldızımız dahi yok. Bayramınız kutlu, geleceğiniz aydınlık olsun” sözlerine yer verdi.

ŞİİRLER OKUNDU, GÖSTERİLER SERGİLENDİ

Gümüş’ün konuşmasının ardından Azize Şahap Bozkurt Anaokulu 5 yaş sınıfı öğrencileri Duru Dinçer, Çınar Ege Küçükoğlu, Ada Eriş ve Melek Turan "23 Nisan Çocuk Şenliği" adlı şiiri seslendirdi. Akabinde ise yine Azize Şahap Bozkurt Anaokulu 5 yaş sınıfı öğrencileri, öğretmenleri Sülbiye Güler yönetiminde “Ateş Böceğim misin?” adlı ront gösterilerini sergiledi. Zeki Algur İlkokulu 3.sınıf öğrencisi Muhammed Yıldız’ın, "23 Nisan" adlı şiiri okumasının ardından Zeki Algur İlkokulu 4.Sınıf öğrencileri, geleneksel çocuk oyunları gösterisini sergiledi. 

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Metin Seçkin Ortaokulu 6.sınıf öğrencisi İsra Akkaya’nın "23 Nisan Çocuğuyum" adlı şiiri okumasının ardından Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlemiş olduğu ilköğretim okulları arası resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. İlkokullar arası resim yarışmasında birinci olan Atatürk İlkokulu öğrencisi Elif  Pekdoğan, ortaokullar arası şiir yarışmasında birinci olan Özel Çerkezköy Uğur Ortaokulu öğrencisi Yağmur Yalçın, ortaokullar arası kompozisyon yarışmasında birinci olan Şehit Erdem Uçar Ortaokulu öğrencisi Ela Nur Kaya’ya ödülleri Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru tarafından verildi. Burada bir kısa konuşma yapan Kaymakam Duru, “23 Nisan günü küllerinden yeniden doğarak şahlanıp ya istiklal ya ölüm diyerek dünya tarihinin en büyük destanı Kurtuluş Savaşı’nı kazanan bir milletin temsilcilerinden oluşan TBMM’nin açıldığı gündür. TBMM’nin açılması ile milli irade egemen kılınmıştır. Milli egemenlik milleti yöneten gücün milleti temsil eden temsilcileri aracılığıyla milletin elinde olmasını ifade eder. 23 Nisan 1920’de ilk TBMM’nin açılmasıyla Müslüman necip Türk milleti Anadolu topraklarında üniter, bağımsız ve milli devletiyle sonsuza kadar yaşayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir. Kurtuluş destanımızın lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk çocuklarımıza TBMM’nin açıldığı 23 Nisan gününü bayram olarak armağan ederken hem onlar 23 Nisan gününün anlam ve önemini düşündürerek idrak etmelerini istemiş hem de onları geleceğimizin ve bağımsızlığımızın teminatı olduklarını göstermek istemiştir. Ayrıca bu bayram sadece Türk çocuklarına değil, dünya çocuklarına da armağan ederken dünya barışının teminatının yine çocuklar olduğunu göstermiştir. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere cefakar, vefakar ve cesur ilk TBMM üyelerinin milli mücadele kahramanlarını ve bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarken çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, kutsal Anadolu topraklarında şuurlu, bilinçli, inançlı nesillerin her daim varlığını diliyorum” dedi.  Kaymakam Duru’nun konuşmasının ardından, İlkokullar arası resim yarışmasında ikinci olan Mevlana İlkokulu öğrencisi Ayşe Sena Tunç, ortaokullar arası şiir yarışmasında ikinci olan Özel Çerkezköy Gülerçin Ortaokulu öğrencisi Ahsen Nisa Hasko, ortaokullar arası kompozisyon yarışmasında ikinci olan Nurullah Narin Ortaokulu öğrencisi Sudenaz Kurtbay’a Çerkezköy 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız tarafından verildi.  İlkokullar arası resim yarışmasında üçüncü olan Kızılpınar İlkokulu öğrencisi Esila Tanem Taşçıoğlu, ortaokullar arası şiir yarışmasında üçüncü olan Çerkezköy İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Ceyda Bilgin, ortaokullar arası kompozisyon yarışmasında üçüncü olan 75. Yıl Ortaokulu öğrencisi Melis Alözkan’a ödülleri  Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından verildi.

HALK OYUNLARI OYNANDI

Ödül takdiminin ardından Metin Seçkin Ortaokulu jimnastik gösteri grubu öğrencileri, beden eğitimi öğretmeni Ayşe Kocaman yönetiminde gösterileri sunarken, Metin Seçkin Ortaokulu Müzik Öğretmeni Gülben Kıycıoğlu yönetiminde çocuk korosu ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Fikret Puza katılımcılara müzik dinletisi sundu. Kutlamalar, Metin Seçkin Ortaokulu halk oyunları ekibinin, öğretmenleri Elif Mutlu yönetiminde "Zeybek Oyunu" ve ardından Alihan Yılmaz yönetiminde "Tekirdağ Yöresi" halk oyunları gösterisini sergilenmesi ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim