23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Kapaklı’da törenlerle kutlandı. Kapaklı İlçe Stadı’nda düzenlenen gösterilere Kapaklılılar yoğun ilgi gösterdi. Öğrenciler gösterileriyle izleyenlere görsel ziyafet sunarken programın sonunda çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediye verildi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kapaklı’da düzenlenen törenlerle kutlandı.

ÇELENK SUNUMUYLA BAŞLADI


Kutlama programı Cumartesi günü Atatürk Büstü’ne çelenk sunumuyla başladı. Belediye Meydanı’nda saat 10.00’da başlayan çelenk sunumuna çelenk sunum programına Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, İlçe Jandarma Komutan Vekili Jandarma Kıdemli Başçavuş Tekin Oruç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Ak Parti Kapaklı İlçe Başkanı Salih Bezgin ile İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin ile İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, belediye meclis üyeleri, kurum ve kuruşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gaziler ile Kapaklılılar katıldı.

ATATÜRK BÜSTÜNE ÇELENK SUNULDU


Çelenk programına saygı duruşunda bulunulması, akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. Sonrasında Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant öğrencilerle birlikte Atatürk Büstü’ne çelenk sundu. Çelenk sunumu sonrasında program sona erdi.

KAPAKLILILAR YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerine Kapaklı İlçe Stadı’nda devam edildi. Saat 10.00’da başlayan programa Kapaklı Kaymakamı M.Ali Gürbüz, İlçe Emniyet Müdürü M.Ali Barın da katıldı. Veliler tribünlerde yerini alarak çocuklarını yalnız bırakmadı. Statta yerini alamayan velilerin bir kısmı stat içerisinden bir kısmı ise stat çevresinden gösterileri izledi. Kapaklı İlçe Stadı’ndaki etkinliklere saygı duruşunda bulunulması akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı.

COŞKUYLA KUTLANDI


Programın açılış konuşmasını Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant yaptı. Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Tahsin Nalbant, konuşmasında şunları söyledi: “Büyük Dünya Savaşı’nda, Çanakkale’de göstermiş olduğumuz büyük başarılara rağmen; aynı safta olduğumuz diğer devletler başarısız olunca bizde onlarla birlikte yenilmiş sayıldık. Bu yenilgiden sonra imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile işgal ve istilaya uğramaya başlayan vatan topraklarının kurtarılması için acilen bir şeyler yapılması gerekiyordu.

“ZOR BİR DÖNEMLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”


Ülkemizin bu zor döneminde, bütün güçlüklere karşın, Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, kurtuluşun ancak milletçe birlik ve beraberlikle hareket edilmesi sonucu mümkün olacağı kanaatindeydi. Yurdun bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığının tehlikede olduğu ilk olarak Amasya Genelgesi’nde açıkça ifade edildi. Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar ile, vatanın bölünmez bir bütün olduğu, hiçbir yabancı devletin egemenliği altına girilmemesi hususu ile milli meclisin derhal toplanarak çalışması gerektiği sonucuna varıldı.



“HAKİMİYETİ MİLLİYE BAYRAMI OLARAK KUTLANDI”


Nihayet, 23 Nisan 1920’de Türk milletinin iradesini temsil eden 1.Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Millet iradesini esas alan meclisin açılış günü ile birlikte Türk halkı da egemenliğini ilan etmiş oldu. 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı yıl dönümü olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram, ilk kez 23 Nisan 1920’de ‘Hakimiyeti Milliye Bayramı’ olarak kutlanmıştır.

“ARTIK ÇOCUK BAYRAMI OLARAK KUTLANIYOR”


Atatürk, 23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş, bu tarihten 5 yıl sonra ise 23 Nisan 1929’da bu özel bayramı çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında ‘Çocuk Bayramı’ olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1930’lu yıllarda Çocuk Esirgeme Kurumu’nun gelenekselleştirdiği ve 23 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Çocuk Haftası’nın başlangıcının da bu bayramla aynı güne rastlanması sebebiyle ‘Milli Hakimiyet Bayramı’ ile Çocuk Bayramı aynı gün kutlanmaya başlanmıştır. Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında ’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ adı altında bir araya getirilmiştir.

“BİZLERE BÜYÜK GURUR VERİYOR”


Hakimiyet-i Milliye bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışını kutlamak amacını taşırken; Çocuk Bayramı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocuklarını sevindirmek amacını taşımaktaydı. 1979’un UNESCO tarafından ‘Çocuk Yılı’ ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslar arası bir nitelik kazanmıştır. 1979’da ilk olarak beş ülkenin katılmasıyla uluslar arası boyuta taşıdığımız bu milli bayramımıza, ortalama olarak ger yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen yabancı ülke çocukları katılmakta, şenlik boyunca Türk çocuklarının evlerinde misafir edilmektedir. Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olan Türkiye, bu özelliği ile bizlere büyük gurur vermektedir.

“BİR HAFTA SÜRÜYOR”


1979’dan bu yana her yıl, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından geleneksel olarak 23 Nisan Uluslar arası Çocuk Şenliği düzenlenmektedir. Bir hafta süren etkinliklere 8-14 yaş arası dünya çocukları davet edilmektedir. Program yaklaşık 16 Nisan’dan 26 Nisan’a kadar olan süreci kapsamaktadır. Türk Milleti’nin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak önemli bir yer işgal eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl yurdumuzda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, yurt dışı temsilcilerimizde, bütün kurumlarımızda ve okullarımıza çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

“EN GÜZEL ŞEKİLDE İFADE ETMEKTEDİR”


Tüm dünyaya kardeşlik mesajlarının verildiği ve her türlü sorunun el ele, kardeşçe çözülmesi gerektiğinin hatırlanması bakımından ’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ çok büyük önem taşımaktadır. Atatürk’ün Türk çocuklarına armadan ettiği bu bayram, dünya çocukları arasındaki sevgi ve dostluk bağlarının gelişmesine katkı sağlamakta, tüm insanların barış içerisinde yaşaması gerektiğini en güzel şekilde ifade etmektedir.”

MİNİKLER GÖSTERİLERİYLE BÜYÜLEDİ


Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant’ın konuşmasını tamamlaması sonrasında Kapaklı Belediyesi Anaokulu öğrencileri Semazen gösterisiyle izleyenlerin karşısına çıktı. Sonrasında Karanfil Anaokulu öğrencileri 7 Bölge Türkiye gösterisini sundu. Miniklerin gösterileri izleyenlerden yoğun alkış aldı.

GÖRSEL ZİYAFET SUNDULAR


Başakşehir Koleji küçük yaş grubu öğrencilerinin atletizm gösterisi de beğeni topladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir yarışmasında birinciliği elde eden Yıldızkent Ortaokulu öğrencisi Miray Berfin Gündoğdu şiirini okudu. Sonrasında program sırasına göre okul öğrencileri gösterilerini sundular.

ÇEŞİTLİ HEDİYELER VERİLDİ


Programda Sağlık Bakanlığı taraflından ‘Dengeli Beslen Hareketli Ol Mutlu Yaşa’ sloganıyla okullara temin edilen bisikletler öğrencilere teslim edildi. Törende ayrıca çeşitli branşlarda dereceye giren öğrencilere kupa ve madalyaları takdim edildi. Geçit töreni sonrasında program sona erdi.
Editör: TE Bilisim