SAKARYA (AA) - Sakarya, Düzce, Kocaeli, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Karabük'te, 29 Ekim Cumhuriyeti Bayramı coşkuyla kutlandı.

Sakarya'da Adapazarı Kültür Merkezi önünde düzenlenen törende, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Garnizon Komutan Vekili Albay Salih Üstündağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, askeri araçtan vatandaşları selamladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Vali Nayir, Cumhuriyet'in kuruluşunun 96'ncı yılının coşku ve mutlulukla kutlandığını söyledi.

Cumhuriyet'in bir "değerler manzumesi" olduğunu belirten Nayir, şöyle konuştu:

"Büyük Önder Atatürk'ün ifadesiyle Cumhuriyet, fazilettir. Cumhuriyet, milletimizin yeniden ayağa kalkmasının, şahlanışının timsalidir. Bize emanet edilmiş hayati öneme haiz vazgeçilmez bir mirastır. Bir yönetim şekli olmanın ötesinde, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği açılımlarla insanımızın önünü açmış ve ufkunu genişletmiştir."

Şiirlerin okunduğu törende, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının kortej geçişi yapıldı.

- Düzce

Düzce Valisi Zülkif Dağlı'nın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından, Anıtpark Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Burada konuşan Vali Dağlı, ülkede birlik ve kardeşliği istemeyen şer odaklarının kirli oyunlarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önüne çıkarılacak her engeli aşacak güce, imkana ve kararlılığa sahiptir. Bunun için ihtiyacımız olan en önemli şey milletimizin birlik ve beraberliğidir. Millet olarak bunların karşısında durduk, bundan sonra da duracağız." ifadelerini kullandı.

Program, çeşitli gösteriler ve kurumların tören geçidiyle son buldu.

- Kocaeli

Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Karamürsel Alp Salonu'nda tebrikleri kabul etti.

Ardından tören alanına geçen Aksoy ile Garnizon Komutanı Tuğamiral Yalçın Payal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, askeri araçtan vatandaşları selamladı.

Aksoy, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in Türk milletine bırakılmış en büyük miras olduğunu söyledi.

Cumhuriyet'in kuruluşuna uzanan süreçte Anadolu topraklarının tarihin en haksız işgaline uğradığını dile getiren Aksoy, bu haksızlığa karşı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Milli Mücadele hareketini başlatan Anadolu insanının kahramanlık destanı yazdığını ifade etti.

Daha sonra, Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü tarafından gösteri sunuldu. Şiir dinletisiyle devam eden tören, geçit merasiminin ardından sona erdi.

- Bolu

Bolu Valisi Ahmet Ümit'in makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Demokrasi Meydanı'nda tören düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Vali Ümit, Garnizon Komutan Vekili Piyade Kıdemli Albay Göksel Çaylı ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, vatandaşların bayramını kutladı.

Vali Ümit, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kuruluşunun 96. yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde coşkuyla kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını kaydetti.

Tören, ilde düzenlenen yarışmalarda derece elde eden öğrencilere ödüllerinin verilmesi, halk oyunları gösterileri ve kurumların tören geçidiyle son buldu.

- Bartın

Bartın Valisi Sinan Güner, makamında tebrikleri kabul etti. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Güner, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in geleceğin teminatı olduğunu vurguladı.

Millet ve devletin, varlığını ve geleceğini korumak amacıyla son yıllarda tarihi bir mücadelenin içinde olduğunu belirten Güner, şöyle konuştu:

"Terör örgütlerinin saldırılarından 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı yaşadığımız bütün hadiseler, bu tarihi mücadelenin tezahürleridir. Sınırlarımızın güvenliği, coğrafyamızda barış ve huzurun temini amacıyla yürüttüğümüz Barış Pınarı Harekatı da Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları gibi bu mücadelenin birer parçasıdır. Sınırlarımızın güvenliğinden ekonomimize kadar egemenliğimizi hedef alan çok yönlü saldırılar kesintisiz sürmektedir. Türkiye, kadim tarih birikimi, köklü devlet tecrübesi ve bir asra yaklaşan Cumhuriyet birikimiyle bu sorunların üstesinden gelebilecek güce, imkana ve kararlılığa sahiptir."

Halk oyunları ve spor gösterilerinin yapıldığı tören, geçit merasimiyle sona erdi.

- Zonguldak

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ın makamında tebrikleri kabulüyle başlayan kutlamalar, Madenci Anıtı önündeki törenle devam etti.

Vali Bektaş, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün korunup kollanmasının herkesin en önemli ve ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Geleceğe güvenle bakabilmenin, yarınlara güçlü şekilde ulaşabilmenin ancak Cumhuriyet'i milli birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içinde korumak ve yaşatmakla mümkün olacağını vurgulayan Bektaş, şu ifadeleri kullandı:

"Asil milletimiz, dün olduğu gibi bugün de bekasına ve bütünlüğüne yönelik hain girişimlere karşı var olma mücadelesini ortaya koyabilen, soylu ve köklü bir milletir. Türk milleti en zor zamanlarda bile yıkılmamış, yenilmemiş, yeniden var olmasını bilmiştir. Bu güce sahip olduğumuzu dost düşman herkes bilmelidir."

Şiirlerin okunmasının ardından tören, çeşitli etkinliklerde dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve kortej yürüyüşüyle sona erdi.

- Karabük

Karabük Valisi Fuat Gürel'in makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Kent Meydanı'nda yapılan törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Gürel, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in Türk milletinin karakterine ve geleneklerine en uygun idare şekli olduğunu söyledi.

Cumhuriyet'in ilanından sonra Türkiye'nin her alanda geliştiğini vurgulayan Gürel, şunları kaydetti:

"Dost bildiğimiz bir kısım ülkeler bu coğrafyada sürekli nifak tohumları ekmektedir. 15 Temmuz'da değerlerimizi istismar edenlerle bölemedikleri ülkemizi, şimdi de kandırdıkları insanlarla kurdukları terör örgütleriyle bölmek istemektedirler. Ancak güçlü Türkiye, Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı harekatlarıyla bu coğrafyanın sahipsiz olmadığını bütün dünyaya göstermiştir."

Halk oyunları ve spor gösterilerinin sunulduğu tören, askeri erkan, polis, öğrenci, sporcu ve gazilerin katıldığı geçit merasimiyle son buldu.

Editör: TE Bilisim