Türk-İş Tekirdağ İl temsilcisi Murat Koçak, Türkiye genelinde Kıdem Tazminatları, Kiralık İşçilikle, Modern Kölelikle ilgili Yasa tasarısına hayır demek için eş zamanlı başlatılan imza kampanyası kapsamında 5 günde toplanan yaklaşık 20 bin imzayı AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’ye teslim etti. Kimsenin mağdur olmasını istemediklerini ifade eden Öğe, imzaları gerekli yerlere ulaştıracaklarını belirtti.

Çerkezköy Bakış -
Türk-İş Tekirdağ İl Temsilciliği olarak Türk-İş Konfederasyonu’nun aldığı kararla 81 İlde ve Çerkezköy’de Kıdem Tazminatları, Kiralık İşçilikle, Modern Kölelikle ilgili Yasa tasarısına hayır demek için başlatılan imza kampanyası kapsamında toplanan yaklaşık 20 bin imza AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’ye teslim edildi.

“ISITILIP YENİDEN GETİRİLİYOR”


Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Meral Sendikası Çerkezköy İlçe Başkanı Murat Koçak, önceki gün saat 16.30’da sendika üyeleri ile birlikte AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Türk Harp-İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Mustafa Şener ve yönetim kurulu üyeleri, Teksif Sendikası Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan ve yönetim kurulu üyeleri, Tek Gıda-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Ali Bükülmez ve yönetim kurulu üyeleri, Teksif Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayısal Türk-İş ve Türk Meral Sendikası üyesi katıldı. Bu sefer “kiralık işçilik” diye adlandırılan ücretli kölelik düzenlemesine karşı tepkilerini ve taleplerini ortaya koymak için toplandıklarını belirten Koçak “Yıllardır uygulanan politikalarla çalışanların iş ve yaşama koşulları ağırlaştı. Rekabet ucuz işgücü maliyeti ile sağlanmak istendi. Sendikal örgütlenmemiz ağır saldırıların hedefi oldu. Yetmedi. Şimdi gündeme “kiralık işçilik” yeniden ısıtılıp getiriliyor” dedi.

“İŞÇİLERİN TEPKİSİ DİKKATE ALINMADI”


Türk-İş’in işçiyi bir meta haline getirerek, insan olma onurunu inciterek sürdürülen politikalara dün karşı çıktığını, bugün de karşı çıktığını kaydeden Koçak “Kiralık işçilik niyeti yeni değil. 2003 yılında, daha İş Kanunu düzenlenirken Özel İstihdam Büroları eliyle “geçici iş ilişkisi” kurulmak istendi. Özel İstihdam Büroları eliyle getirilmek istenen "işçi simsarlığına” geçit vermedik. 2009 yılında konu tekrar gündeme taşındı. Meclis'te kabul edilen kanun Cumhurbaşkanı tarafından veto edildi. Bugün tekrar Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirildi. İşçilerin haklı tepkisi dikkate alınmadan. Türk-İş olarak görüşümüzü hemen ortaya koyduk. Kiralık işçilik çalışanlara yeni bir tehdittir dedik. Taşeron uygulamasında yaşanılan sorunların çok daha büyüğünün gelecekte kiralık işçilik uygulaması sebebi ile yaşanacağını söyledik. Kiralık işçilik sisteminin diğer ülke uygulamalarına dikkat çektik. İlgililere, yetkililere görüşlerimizi ilettik.Sosyal korumanın iyi olduğu ülkelerde bile bu uygulamanın birçok soruna yol açtığını örnekleriyle ortaya koyduk. Bizi dinlermiş gibi yapıyorlar. Dinlemiyorlar” dedi.

“İŞÇİ ÜCRETLİ KÖLE OLARAK GÖRÜLMEKTEDİR”


Bugün burada kiralık işçilik uygulamasına, yol açacağı sorunları tekrar dile getirdiklerini ve tarihe not düştüklerini kaydeden Murat Koçak “Türk-İş yapılmak istenen bu düzenlemeye karşıdır. Çünkü; emek ticaretini yasal hale getiren bu düzenleme, maden işkolu hariç tüm işleri ve işkollarını kapsar niteliktedir. Bu yeni düzende işçilerin işverenlerden korunması mümkün değildir.  İşçiler fiilen örgütlenme ve grev haklarından mahrum edilmektedir. İşçilerin çalışma ve sözleşme özgürlükleri göstermelik bir sözleşmeye emanet edilmektedir. Sürekli istihdam söz konusu değildir. Çalışılmayan dönemde ücret garantisi ve sigorta primi yoktur. Sağlıktan yararlanma, emekli olma şansı yoktur. İşçi “ücretli köle” olarak görülmektedir” dedi.

“MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”


Ödünç iş ilişkisinin temelinde emsallerine göre daha ucuz maliyetli işçi temini düşüncesinin yattığını kaydeden Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak “Taşeron uygulaması yetmedi, kiralık işçilik ile sömürü çarkı hızlandırılmak isteniyor. Sosyal devlet uygulamaları ortadan kaldırılmaya, unutturulmaya çalışılıyor. Örgütlü toplum yok edilmek isteniyor.Acımasız sömürü düzeniyle işgücü maliyetini daha da düşürmek, rekabeti bu yolla sürdürmek amaçlanıyor. Buna müsaade etmeyeceğiz, mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“KABUL ETMEYECEĞİZ”


Özel İstihdam Büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması için hazırlanan tasarının ilgili komisyonda kabul edildiğini ve mecliste görüşmeye başlanacağını kaydeden Koçak “Aynı şekilde evden çalışma, uzaktan çalışma gibi uygulamalar da yeniden düzenleniyor. Amaç sendikasız, örgütsüz, güvencesiz sömürü düzenini pekiştirmek. Algı yönetimi yapılıyor. Kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor. Türk-İş, ödünç iş ilişkisi adı altında yapılmak istenen bu türden düzenlemelere en başından itibaren karşı durmuştur. Bu karşı duruşunu bugün de muhafaza etmektedir” dedi.  Hükümetin, işçilerin çalışma ve aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek bu yanlıştan dönmesini talep ettiklerini kaydeden Murat Koçak “Bugün bu amaçla toplandık. Buradan haykırdığımız kararlılık dalga dalga tüm işyerlerinde yankılanacak. İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir” dedi.

“HAKLARIMIZIN KAYBOLMASINI İSTEMİYORUZ”


Murat Koçak ve beraberindeki sendika temsilcileri ile birlikte basın açıklamasının ardından imzaları teslim etmek üzere AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe ile görüştü. Ziyarette konuşan Koçak, “İmzaları sizlere teslim edeceğiz. Siz de gerekli yere ulaştırırsanız seviniriz. Biz haklarımızın kaybolmasını istemiyoruz. Tazminatları 30 gün üzerinden alıyoruz. Yasa çıkarsa bu 14 güne düşecek. Bizim taleplerimizi inşallah büyüklerimiz de görür. Kıdem tazminatları bizim için oğlumuzun damatlığı, kızımızın gelinliğidir” dedi.

“KİMSENİN MAĞDUR OLMASINI İSTEMEYİZ”


AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe de “Geçtiğimiz gün sizlerin standını ziyaret ederek çalışmalarınızda başarılar diledik. AK Parti’nin siyasi anlayışı insan odaklı siyaset üzerine kurulmuştur. İnsan bizim için çok önemli. Emekçi de partimizin siyasi ahlakında çok önemli” dedi. Daha önceki stant ziyaretinde de emekçinin yanında olduğunu ifade ettiğini söyleyen Öğe “Partimiz 1 Kasım seçimleri öncesi vaatleri arasında yer aldığı gibi seçim sonrası asgari ücreti bin 300 TL’ye çıkardı. Bu, emekçiye verilen değerin bir göstergesidir. Umarız büyüklerimiz sizi dinleyecektir. Kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Siz de demokratik hakkınızı kullanıyorsunuz” diye konuştu.

“İMZALARI TESLİM ETTİ”


Sendikaların varlığının demokrasinin varlığının en büyük göstergesi olduğunu vurgulayan AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe “İmzaları ilgili yerlere ulaştıracağız. Hükümetimizin ilgili bakanlığı, büyüklerimiz taleplerinizi dikkate alacaklardır. Eğer bir mağduriyet varsa giderilecektir. Bunun da sizin adınıza takipçisi olacağız” dedi.  Abdullah Öğe, ziyarette Murat Koçak ve beraberindekilere çikolata ikram etti. Murat Koçak da yaklaşık 20 bin imzanın yer aldığı mavi dosyayı Abdullah Öğe’ye teslim etti.
Editör: TE Bilisim