Geçtiğimiz hafta açıklanan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Yatırım Bütçesi’nde Çerkezköy’e yeterli kaynak ayrılmadığı gerekçesiyle eleştirilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, gazetemizi arayarak, 50 Milyon TL’lik yeni yatırım bütçesi müjdesini verdi. Önümüzdeki günlerde Çerkezköy’e gelerek İlçe Belediye Başkanı Vahap Akay ile birlikte basın toplantısı düzenleyeceğini ifade eden Albayrak, “Açıklanan 26 Milyon TL’lik bütçenin yanısıra TESKİ Bütçesi’nden Çerkezköy’e ayırdığımız 50 Milyon TL’lik ilave bir bütçe var. Çerkezköy’e yapacağımız yatırım 76 Milyon TL’yi aşacak” bilgisini verdi.

Çerkezköy Bakış -
AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin Büyükşehir Belediyesi 2015 yatırım program yönelik eleştirilerine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’tan çifte açıklama geldi.
Gazetemiz Haber Müdürü Gökhan Babayiğit’i telefonla arayarak, Çerkezköy’e ilave 50 Milyon TL’lik kaynak ayırdıkları bilgisini veren
Albayrak, bu kaynağın aktarılacağı projeleri de yazılı açıklamayla dile getirdi.

TOPLAM YATIRIM MALİYETİ 26 MİLYON TL


Yazılı açıklamasında, Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı yatırım programında Çerkezköy’e yönelik gerçekleştireceği projelerinin toplam maliyetinin 26 milyon 425 bin TL olduğunu söyleyen Albayrak “Bu projelere 2015 yılında ayrılan kaynak 6 milyon 975 bin lira ile yaklaşık 7 milyon liradır.

 “İLK SOSYAL HİZMETLER MERKEZİ ÇERKEZKÖY’E KURULACAK”


Bu tutarların proje portföyü toplamı 800 milyon lirayı aşan Büyükşehir Belediyemiz Tekirdağ bütünü yatırımlarından  Çerkezköy ilçemizin aldığı payın düşük kaldığı yönünde tereddütlere yol açtığı belirtilmektedir.
Böyle olmakla birlikte proje detayları açıklandığında, Çerkezköy ilçemizin kalkınmasına yönelik Büyükşehir Belediyemiz çalışmalarını açıklamakta yetersiz kaldığı kolaylıkla anlaşılabilir. Çerkezköy en çok göç alan ilçelerimizin arasındadır. Bu tespit, toplumsal yapımızı güçlendirmek için de Çerkezköy’de yatırım ve hizmetleri gerekli kılar. Altyapı kadar üst yapıda önem kazanır.Bu noktadan hareketle Büyükşehir Belediyemiz ilk “Sosyal Hizmetler Merkezi”ni Çerkezköy’de kurmaktadır. Maliyeti 1,5 milyon liraya ulaşacak Sosyal Hizmetler Merkezinin arsa temini, projelendirilmesi ve inşaat ihalesinin 2015 yılında tamamlanması programlanmıştır.Toplam maliyetin 500 bin lirası 2015 için ayrılmıştır.

“KIZILPINAR’A OKUL YAPILACAK”


Bu cümleden olmak üzere çocuklarımızın yüksek nitelikli tesislerde eğitim almalarını sağlamak öncelikli toplumsal hedefimiz arasında yer alır.Nitekim Kızılpınar İlkokulu 5 milyon lira yaklaşık maliyete sahip bir tesis olarak programımıza alınmış ve 1.75 milyon lira ödenek 2015 yılında ayrılmıştır. İmar uygulaması ve zemin etütlerinin tamamlanmasına müteakiben uygulama projeleri kesinleştirilerek keşifleri tamamlanacak, ihale edilmesi ve sözleşmesini takiben Kızılpınar İlkokulumuzun temeli bu yıl inşaat sezonu içinde atılarak imalata başlanacaktır” dedi.

“FEVZİPAŞA’YA KENT PARKI KURULACAK”


Toplumsal yaşantının zenginleştirilmesi çerçevesinde Çerkezköy Kent Parkı’nın Fevzipaşa Mahallesi’ne kurulacağını kaydeden Albayrak “
Kent Parkının ilk aşaması 2015 yılında başlanarak tamamlanacaktır.Projenin 2015 programı 1 milyon liradır. Çerkezköy Kültür Merkezi çalışmalarına başlanmaktadır. Tutarı 15 milyon lira düzeyinde tahmin edilen projeye 2015 yılında 1,5 milyon lira ayrılmıştır. 2015’in programında arsa temini zemin etüdünün yapılarak tasarım projeleri ile keşfin kesinleştirilmesi çalışmaları bulunmaktadır.İhaleye 2015 yılında çıkılabilmesine çalışılacaktır.” ifadelerine yer verdi.

“ÇERKEZKÖY ULAŞIMI RAHATLAYACAK”


2015 yılı yatırım programında Çerkezköy ulaşımını rahatlatmaya yönelik üç önemli projelerinin yer aldığını kaydeden Albayrak şöyle devam etti: “Bunlardan ilki Atatürk Viyadüğü Kavşak Düzenlemeleri projesidir. Alt yolun kesiştiği bu kavşakta trafik sayımlarını da gerektirebilecek bu proje etüd, kamulaştırma ve projelendirme çalışmalarının tamamlanmasını takiben ihale, proje 2016 yılında tamamlanmak üzere, yılsonundan önce çıkılması öngörülmektedir.1,25 milyon lira tutarındaki bu projeye 350 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. İkinci önemli proje Emlak Konutları Çevre Yolu Bağlantısı Kavşak Düzenlemeleridir. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün onayı alınmasını gerektiren bu projeye gerekli izinlerin tamamlanmasından sonra başlanabilecektir. Bu aşamada tutarı 1 milyon lira seviyelerinde tahmin edilen proje ihale edilebilmeleri amacıyla 200 bin lira ayrılmıştır. Proje 2016 yılında tamamlanmak üzere programlanmıştır.

“ÜÇ PROJEMİZ BULUNUYOR”


Bu alanda üçüncü önemli proje Bağlık Mahallemizde Tevfik Fikret Caddesi Alt  Geçidi Etüdüdür. Önemli bir hazırlık çalışması gerektiren alt geçit, teknik fizibilitesinin belirlenmesinden sonra inşaat projeleri tamamlanmak üzere 2015 yılı yatırım programına etüd projesi olarak dahil edilmiştir. Teknik araştırmanın 50 bin lira harcama ile 2015 yılında bitirilmesi öngörülmektedir.”

“YOL YAPIM ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK”


2015 yılı Yatırım Programında ismen yer alan projelerin yanında “Büyükşehir Ağı İlçe Merkezleri Yol Yapımı” toplu projesinin de bulunduğunu belirten Albayrak “Merkezkde Atatürk Viyadüğü Kavşağından başlanarak Kaymakamlık ile Polisevi arasında (Hükümet Caddesi) yönünde 1500 metrelik cadde düzenlemesi ve Kızılpınar Mahallesindeki Büyükşehir sorumluluk alanında kalan caddelerin düzenlenmesi. Bu iki önemli çalışmaya asfalt sezonunun açılması ile birlikte başlanması programlanmıştır” dedi.

“DERE ISLAH PROJESİNE 1 MİLYON 500 TL AYRILDI”


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Çerkezköy’e yönelik toplumsal öncelikli projeleri ve ulaşım alt yapısı öncelikli yatırımlarının yanı sıra tüm yağışlarda yaşadığı zorlukları da aşmak yönünde çok acil çalışmaları bulunduğunu ifade eden Albayrak şunları kaydetti: “Kısa vadeli önlemleri içeren ve detay çalışmaları Çerkezköy Belediyemiz tarafından önceliklendirilecektir. Çerkezköy Acil Dere Islah Projesinin finansmanı ihtiacı 2015 yılı Yatırım Programımızda 1,5 milyon lira ödenek karşılanmış,imalatlarda su konusunda uzman kuruluşumuz TESKİ Genel Müdürlüğü görevlendirilerek, kaynak Büyükşehir Bütçesinden TESKİ’ye aktarılmak üzere meclis kararı alınmıştır.TESKİ en kısı sürede projede öngörülen çözümleri hayata geçirmek üzere çalışmalara başlanmıştır. Diğer yandan unutulmamalıdır ki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu TESKİ kurulmakla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kapatılmış değildir.

“ATIK SU ARITMA TESİSİ YAPILACAK”


Nitekim Çerkezköy Atıksu Arıtma Tesisi, yaklaşık 20 milyon lira bedelli TESKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından karşılamak üzere DSİ’ye yaptırılmaktadır. Günde 86 bin metreküp atıksu arıtma kapasiteli tesis bu suretle Çerkezköyümüze kazandırılmaktadır. TESKİ’nin Çerkezköy’e hizmet edecek önemli önemli bir üçüncü projesi de Çerkezköy Kanalizasyon Şebekelerini yukarıda belirtilen atıksu arıtma tesisine ulaştıracak Kolektör Hattı ve Terfi İstasyonu Projesidir. 27 milyon lira tutarındaki proje İçişleri Bakanlığı’nda izin aşamasındadır. Bu aşamanın tamamlanmasından sonra ihale edilecek projede ortaya çıkacak tasarrufla Kızılpınar Mahallesinde ve diğer acil işlerde kullanılabileceği ön görülmektedir.”

“ORTAK PROJELERİMİZ DE OLACAK”


Büyükşehir Belediyesi tarafından Çerkezköy’e yapılacak projelerin dışında Büyükşehir Belediyesi ile Çerkezköy Belediyesi’nin ortak yatırımları da olacağını kaydeden Albayrak “Büyükşehir Belediyesi olarak Çerkezköy İlçemize sağladığımız kaynaklar  ‘Ortak Projeler’ olarak formüle edilen bir imkan ile Çerkezköy Belediyesine aktardığımız nakit destek ile çeşitlendirilerek artırılmaktadır. Çerkezköy Belediyemizin yatırım programında yer alan projeler “Ortek Proje” olarak karara bağlanmak suretiyle Büyükşehir Belediyemiz bütçesinden sermaye transferleri kaleminden aktarılan nakit imkanla finanse edilecektir. Söz konusu bu imkandan Çerkezköy Belediyemize aktarılan nakit toplamı 2014 yılındaki 825 bin liradan 3,5 kat artırılarat 2015 yılında 2 milyon 945 bin liraya yükselmiştir. Bu 3 milyon lira ile Çerkezköy Belediyemiz, Şehit Doğan Çabuk Sokak Cadde ve Civar Sokakların düzenlenmesi, İstasyon Mahalleleri, Kapalı Spor Salonu ve Açık Spor Tesisleri, Kızılpınar Mahalleleri Ara Sokaklarının onarımı, Orman Piknik Alanı ile Şehiriçi Parkların Düzenlenmesi projelerinin finansmanının sağlanması öngörülmektedir.” Ifadelerine yer verdi.

“10 MİLYON TL BORÇ DEVR ALDIK”


30 Mart 2014 itibariyle Çerkezköy Belediyesi’nden,Valilik Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyon Kararı ile 10 milyon lira borç devralındığını açıklayan Albayrak şunları söyledi: “3,13 milyon lira ticari banka borcunun 2014 yılında 600 bin lira ödemesi tamamlanmış, 2015 yılında geri ödeme planı aksatılmadan ödemeler devam ettirilerek 1,2 milyon lira toplam borç kapatılacaktır. Devralınan 8,56 milyon lira İller Bankası kredisine, 2014 yılında 990 bin lira ödenmiş, bu geri ödeme planı aksatılmadan 6552 sayılı Kanun kapsamında borç yapılandırılmış, yeniden yapılandırılma işlemi ile 4 milyon 422 bin lira 2014 yılında ilave olarak ödenmiş, bu işlemle sırasındaki bakiye borç Bankalar Kurulu Kararı gereği 2015yılının 7’nci ayında programlanan 1,896 milyon lira ödeme ile hiç aksatılmadan kapatılmış olacaktır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Çerkezköy İlçemizin kalkınmasına yönelik önemli çalışmaları 2015 yılı Yatırım Programında yer almış, yatırım programının dışında yürütülen çalışmalar da bu veriler ile açıklanmıştır.”
Editör: TE Bilisim