Çerkezköy Bakış - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 78’nci yıldönümünde Çerkezköy’de törenlerle anıldı. Çelenklerin Atatürk Anıtı’na sunulması ile başlayan anma programı saat 09.05’te Atatürk anısına 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ile devam etti. Halk Eğitimi Merkezi Salonu’nda sahnelen oratoryoda da Atatürk farklı yönleri anlatıldı.

GENİŞ KATILIM YAŞANDI

Dün saat 08:45’te başlayan anma törenine protokol eksiksiz katıldı. Törene Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Göksel Söylemez, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Ercan Erdoğan ile AK Parti Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ile CHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ile MHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Metin Aysal, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Yusuf Hayri ile Abdullah Nair, İŞKUR Çerkezköy Şube Müdürü Ercan Sözen, İlçe Müftüsü Yusuf Tuna, İlçe Mal Müdürü İlhami Taşkın, SGK Çerkezköy Merkez Müdürü Bülent Bozatlı, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Çerkezköy Vergi Dairesi Müdürü Ahmet Tetik, PTT Çerkezköy Şube Müdürü Zekai Zorba, Çerkezköy Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz,  Çerkezköy Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat,
Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Ahmet Büyükçelik, THK Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül,Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ile gaziler, şehit aileleri, belediye meclis üyeleri, askeri erkan, okul müdürleri, mahalle muhtarları, öğretmenler, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.



ÇELENK KOYULDU


Belediye Meydanı'ndaki tören Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş ve Belediye Başkanı Vahap Akay'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ile başladı. Çelenk sunumunun ardından saat 09:05’te tüm sirenler çalarak, 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Akabinde İstiklal Marşı okundu.

CHP KARANFİL BIRAKTI

Çelenk sunumu programının ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, CHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP’li meclis üyeleri, belediye meydanındaki Atatürk Anıtı’na kırmızı karanfil bıraktı.

HALK EĞİTİMDE DEVAM EDİLDİ

Anma programına Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programla devam edildi. Geniş katılımın yaşandığı programda günün anlam ve önemini belirten konuşma Kızılpınar Anadolu Lisesi Müdürü Erkan Demir tarafından yapıldı. Demir yaptığı konuşmada şunları söyledi. Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 78. yıldönümünde burada toplanmış bulunmaktayız. Kimdir Mustafa Kemal? 1881’de Selanik’te doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın önderi olan, 1921’deki Sakarya Meydan Muharebesi’nde Gazi ünvanını ve Mareşallik rütbesini alan, vefatına kadar 4 kez Cumhurbaşkanlığına seçilen 20. yüzyılın dehasıdır.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KİMDİR ?

Değişik cephelerde ön saflarda savaşan, 2. İnönü Savaşı’nda ‘Siz orada yalnız düşmanı değil, aynı zamanda milletin makus tarihini yendiniz.’ sözünü ifade eden; Sakarya Meydan Muharebesi’nde ‘Hatt-ı müdafaa yoktur sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça asla terk olunamaz’ sözünü ifade eden; Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!’ sözünü söyleyen; Kurtuluş Savaşı’nın parolasını ‘Ya istiklal ya ölüm’ olarak belirleyen Başkomutandır Mustafa Kemal. Sivas Kongresi’nde manda ve himayeyi kesin olarak reddeden; kanına bağımsızlık ruhu işlemiş Yüce Türk’tür Mustafa Kemal.



BAŞÖĞRETMENDİR

‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözünü söyleyen, mecbur kalınmadığı sürece savaşı cinayet olarka kabul eden barışsever bir liderdir Mustafa Kemal. ‘Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır ya da bir milleti esarete ve sefalete sevk eder’ diyen ileri görüşlü Başöğretmendir Mustafa Kemal. Büyük devletler kuran ecdadımız, büyük medeniyetlere sahip olmuştur. Bunu aramak, tetkik etmek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır’ sözünü söyleyen Osmanlı çocuğudur Mustafa Kemal.

DEVLET ADAMIDIR

‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünü söyleyen bir sanatseverdir Mustafa Kemal. ‘Bizim dinimiz en makul ve en tabii dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin tabii olması için akla fenne, ilme ve mantığa uyması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur’ diyen devlet adamıdır Mustafa Kemal.

‘VATANINI EN ÇOK SEVEN, GÖREVİNİ EN İYİ YAPANDIR’

Mustafa Kemal gençlere önem vermiştir. Sizleri geleceğin yıldızı olarak görmüştür. Bu milleti aydınlığa boğacak sizlersiniz sevgili gençler. ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ der Mustafa Kemal. Peki gençler, sizler görevinizi layıkıyla yapıyor musunuz? O İstiklal Harbi’nde geceleri mum ışığında savaş planları yapıyordu hür ve bağımsız yaşayalım diye. Sizler ne kadar sahip çıkıyorsunuz bu ülkeye? Unutmayın, Mehmet Akif der ki: ‘Sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.’

MUSTAFA KEMAL ÖZGÜRLÜK DEMEKTİR

Mustafa Kemal özgürlük demektir, aydınlık demektir, vatanseverlik demektir, medeniyet demektir, hürriyet demektir, gelecek demektir, dinimize ve kültürümüze sahip çıkmak demektir, bayrak demektir, vatan demektir, sorumluluk demektir.

RAHMET, ŞÜKRAN VE MİNNETLE ANIYORUZ

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz.”



ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ

Erkan Demir’in günün anlam ve önemine ilişkin gerçekleştirdiği konuşmanın ardından 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni münasebetiyle, Çerkezköy ilçe çağında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLERE HEDİYELERİ TAKDİM EDİLDİ

Kompozisyon dalında dereceye giren Kızılpınar Anadolu Lisesi’nden 1. Neslihan Bektaş, Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi’nden 2. Büşra Koçyiğit ve Özel Gülerçin Anadolu Lisesi’nden 3. Yasemin Kasnak’a Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay; şiir dalında dereceye giren Özel Gülerçin Ortaokulu’ndan 1. Tuana Ballıkaya, Mevlana Ortaokulu’ndan 2. Berna Ocakçı ve 125. Yıl Ortaokulu’ndan 3. Buse Yılmaz’a Çerkezköy Garnizon Komutanı Tank Albay Engin Candaş; resim dalında dereceye giren anaokulu öğrencileri Zehra Mehmet Gülkaya Anaokulu’ndan 1. Zeynep Duru Demirbağ, Gülerçin Anaokulu’ndan 2. Almira Ece Kartal ve Zübeyde Hanım Anaokulu’ndan 3. Elif Ece Yıldız’a Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay; resim dalında dereceye giren ilkokul öğrencileri Atatürk İlkokulu’ndan 1. Eren Göl, Tepe İlkokulu’ndan 2. Ece Naz Türk ve Özel Gülerçin İlkokulu’ndan 3. Yade Tokmak’a Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal hediyelerini takdim etti.



ORATORYO İLE SONA ERDİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 78. Yıldönümü Anma Programı, Kızılpınar Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu oratoryo gösteri ile son buldu.
Editör: TE Bilisim