Çerkezköy Bakış - Cumhuriyet Meydanında düzenlenen anma törenine Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, siyasiler, STK temsilcileri öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk anıtına önce Kaymakamlık, sonrasında Garnizon ardından da Belediye Başkanlığı çelenkleri sunuldu. Çelenk sunumunun ardından 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Sirenlerin 2 dakika boyunca çaldığı sürede Çerkezköy’de hayat durdu. 
Cumhuriyet Meydanındaki programın ardından anma etkinliği Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde devam etti. 

Burada gerçekleştirilen anma töreni de bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirilen anma programında, ilk olarak Hacı Fahri Zümbül Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tuğrul Selimoğlu günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. 

“MUSTAFA KEMAL İDEALİST BİR LİDERDİ”
Selimoğlu: “Çok yönlü ve üstün kişilikli bir lider olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının üzerinden tam 81 yıl geçti. Her fani gibi o da payına düşeni yaşadı. O, kısacık hayatında, bir ulusun kötü talihini yenmesini sağladı ve dünya tarihinde de benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçtü. Zaten bize ne diyordu: “Ben gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.“ sözü vatanını ne kadar sevdiğinin göstergesidir. Mustafa Kemal ileriyi gören bir liderdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra, ortaya çıkan tehlikeli durumu, ilk o görüp milletinin dikkatini çekti. Bunun yanı sıra, Erzurum Kongresi’nde vatanın bölünmez bir bütün olduğunu, tüm dünyaya ilan etti. Sakarya Savaşı sırasında söylediği, “Vatanın her karış toprağı, vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz.” sözü ve ayrıca Yurt toprağı sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Senin için fedaiyiz.” sözleri onun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir.  Mustafa Kemal idealist bir liderdi. Onun idealizmi, yüksek vasıf ve özelliklerine inandığı milletinin, hürriyet ve bağımsızlık aşkından geliyordu ve en büyük ideallerinden biri de milli sınırlarımız içinde, milli birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmiş uygar bir toplum oluşturmaktı. Uygar bir toplum için yenilikler yaparken, hür ve bağımsız ülke idealini gerçekleştirmiş ve çağdaş medeniyet idealine yönelmiştir. Yaptığı yeniliklerin tümünde bunu gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk toplumun her kesimini kucaklayan bir halk adamıydı. Köylümüze, askere, polise, öğretmenlere, sanatçılara, sporculara, Türk kadınına, çocuk ve gençlere… Kısacası toplumun tüm kesimlerine değer vermiş ve destek olmuştur. Onun “ Benim için en büyük makam ve ödül, Türk milletinin bir ferdi olarak yaşamaktır. “ sözü de bunun bir göstergesidir.  Tarihte büyük devletler kuran ve yüksek bir medeniyet seviyesine sahip olmuş Türk milletinin, büyüklüğüne inanmış ve Türklüğü ile hep gurur duymuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahramanlık, vatan sevgisi, bilim ve fenne bağlılık, sanata değer verme gibi üstün özelliklere sahip Türk ulusunun, çağdaş dünya içinde yer alacağına inandı ve bunun için çabaladı. Kurtuluş Savaşı’nın ardından söylediği “En büyük davamız en medeni ve müreffeh bir millet olarak varlığımızı yükseltmektir.” sözü bunu kanıtlamaktadır.

"TARİHTE EŞİNE AZ RASTLANAN LİDERLERDENDİR”
Mustafa Kemal, askeri dehasının yanında, devlet kurup yönetmekteki ustalığı, ileri görüşlülüğü ve barışseverliğiyle tarihte eşine az rastlanan liderlerdendir. Ona göre en temel ilke “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesi idi. Fakat söz konusu vatan savunması olduğunda, “Size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum.” demiştir. Bu anlayışın bugünkü tezahürü, ülke sınırlarımızda güvenliğimizi tehdit eden teröre ve dış destekçilerine karşı, Barış Pınarı Harekatı’nda ordumuz ve devletimizin göstermiş olduğu sarsılmaz kararlı duruşudur. Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda çocuklara ve gençlere çok değer veren bir liderdir. Gençlere hep güveniş, onları ülkenin aydınlık geleceği olarak görmüştür. Çocuklara ve gençlere söylediği, “Küçük hanımlar, küçük beyler! Hepiniz geleceğin birer yıldızı, gülü, mutluluk parıltısısınız. Memleketi asıl aydınlığa boğacak sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli olduğunu düşünerek ona göre çalışınız.” Sevgili öğrenciler bu sözü hiç unutmamalıyız.  Atatürk ilkeleri ve inkılapları, Türk milletinin ihtiyaçlarından doğan, gerçekçi, milli ve yenileşmeye açık, çağdaş bir sistem kurmayı amaçlar. O, 96 yıl önce kurduğu, bizim de yükseltmek zorunda olduğumuz pırıl pırıl Cumhuriyeti ve ilkelerini bırakarak sonsuzluğa göçtü. Yolundan ayrılmayacağımızı vurgulayarak, onun büyük hatırası önünde saygıyla ve minnetle eğiliyoruz.” 
ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ
Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından ilçe genelinde gerçekleştirilen 10 Kasım temalı resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Ödüller Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli ve CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer tarafından takdim edildi. 10 KASIM Atatürk7ü Anma töreni,  Çerkezköy Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryo gösterisinin sahnelenmesinin ardından sona erdi.

Törene, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile siyasiler. STK temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

     
   
 

Editör: TE Bilisim