Akay, termik santrale karşı olduklarını yineleyerek, yapılması gereken hukuki süreçle ilgili mülk sahiplerine bilgi verdi.

Çerkezköy Bakış -
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde termik santralin yapılması planlanan Ambardere mevkiindeki arazi sahipleri ile  “Hukuki yollardan termik santrale nasıl karşı çıkarılır” konulu bilgilendirme toplantısı yaptı.
 

“BİLGİ VERECEĞİZ”

Akay, burada yaptığı konuşmada “Konumuz termik santral, 480 hektarı Çayırdere, 64 hektarı Ambardere mevkiinde yapılması planlanan termik santralin kamulaştırılması istendi.” dedi.  Akay, süreç ile ilgili de şunları söyledi: Biz bu sürecin ardından hukuki olarak çalışmalara başladık. Bu işler devam ederken 22 Şubat’ta Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı aldı. Çerkezköy’de bizim enerji politikasına karşı olduğumuz yok. Bu bölgede termik santralin olmasının ardından yaşayacağımız tereddütleri dile getiriyoruz. Türkiye’de yapılan son termik santralleri gidip yerinde göreceğiz ve bakacağız zararı var mı? yok mu? diye.”dedi.
 

“ÇERKEZKÖY’DE TEK SES OLABİLİYOR MUYUZ?”

Akay, “Bu bir parti meselesi değil, siyasi mesele hiç değil. Termik Santral konusunda Çerkezköy’de tek ses olabiliyor muyuz? meselesi bu. Birisi çıkıp termik santral havaya su buharı veriyor, toprağa, havaya zararı yok derse gülerim. Termik santralin faydası vardır deyip işi siyasi boyuta çekersek işin içinde çıkamayız. Aynı toplantı iki gün önce Silivri’de yapıldı. Orada iktidar partisinin ilçe başkanları, milletvekilleri muhalefet ile çıkmış istemediklerini haykırmışlar. Ama biz Çerkezköy’de siyasi korku telaşlarla, siyasi gelecek kaygıları ile bunları söyleyemiyoruz. Yaptığımız siyaseti Çerkezköy’e tercih ediyoruz bunun başka açıklaması yok.”ifadelerini kullandı.
 

“NEDEN O İTHAL İBARESİ KONULDU?”

Başkan Akay, kömür rezervleri ile ilgili kimsenin açıklama yapmadığı yönünde  kendisine yöneltilen soruya ilişkinde şu cevabı verdi: “Bu konu ile ilgili somut bir örnek vereceğim. Ergene’de yapılması planlanan bir termik santral var ve bu termik santral konuşulurken o alandaki kömür rezervi alanlarını kullanacağız dediler. Fakat Ergene’de ki termik santral ÇED raporunda ‘İthal Kömür Kullanılabilir’ ibaresi neden konuldu? Çıkıp ta bu işi savunanalar ÇED raporundaki bu ifadeyi açıklasınlar!
Bu tereddütlerin en somut örneği budur. Başından beri bunu konuşuyoruz fakat kimsenin açıkça konuştuğu yok. Kömürlü santralin hiçbir şeye zararı yok, toprağa, havaya faydası var diye broşür dağıtarak, kapalı toplantılarda NKÜ üniversitesinden hocalar getirip sempatik göstermeye çalıştılar.”diye konuştu.

Editör: TE Bilisim