Çerkezköy Bakış - Çerkezköy’de tek yön uygulamasının ardından Atatürk Caddesi’ne Saray ve Kapaklı’dan gelen minibüslerin girmesine izin verilmemesi, bu 3 ilçenin CHP’li Belediye Başkanlarının arasını açmıştı. Geçtiğimiz 15 Ağustos günü Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, beraberindeki Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan ve dernek üyeleri Çerkezköy’e gelerek basın açıklaması yapmış ve bu uygulamayı eleştirmişti. O tarihte izinde olduğu için ilçe dışında olan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, sosyal medya hesabından iki başkanı şov yapmakla suçlamış, “Çerkezköy ilçesi sınırlarında Kapaklı ve Saray belediye başkanları öncülüğünde yapılan açıklamalar kamuoyunu yanıltıcı yalan yanlış bilgi ve ifadelerle doludur. 3 yıldır kendi ilçelerindeki ulaşım mağduriyetlerine ses çıkarmayıp Çerkezköy'de şov yapanlara cevabımı 21 Ağustos 2017 saat 14.00'daki basın toplantısında cevap vereceğim.”açıklamasında bulunmuştu.
 

BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Akay, dün kendisi gibi CHP’li olan Mandalı ve Çoban’a cevap vermek için makamında basın toplantısı düzenledi. Tek yön uygulaması sürecini anlatan Akay, “Öztrak ve Atatürk Caddeleri ve buna bağlı olan caddelerde tek yön uygulamasına 19 Haziran’da geçtik. Bu uygulamadaki esas ve temel hedefimiz Atatürk ve Öztrak Caddelerindeki trafik yoğunluğu başta olmak üzere artık vatandaşı çile çektirecek kıvama getiren 11 yolun birleştiği altıyol kavşağındaki sıkıntıyı çözmekti. Bugün itibariyle yaptığımız uygulamanın sayısal verilere dayanarak, doğru bir uygulama olduğunu gördük. 19 Haziran’da bu kararı aldıktan Çorlu’dan Çerkezköy, Saray, Vize istikametinde çalışan hattaki minibüslerin güzergahındaki değişimi ile ilgili fikrimizi UKOME’ye ilettik. Bu fikirle beraber UKOME bir karar aldı.” dedi.
 

SADECE ARACIN MESAFESİ UZADI

Yolcuların yürüyüş mesafeleriyle ilgili Mandalı ve Çoban’ın açıklamalarında telaffuz ettiği gibi kilometrelerce bir mesafe olmadığını belirten Akay “Çerkezköy’de eskiden belediyenin hizası olan alanda iniyordu şimdi indiği yer altıyol kavşağı. Ortada 400 metre yürüyüş mesafesinden bahsediyoruz. Açıklamada telaffuz edildiği kilometrelerce mesafe ortada yok. Ortada vatandaş ile ilgili bir mağduriyet varsa zaten biz de bunu önermeyiz. Buradaki temel hedef Çerkezköy’de, Kapaklı’da ve bölgede yaşayan herkesin ulaşımları daha rahat bir şekilde gerçekleştirmesidir. Sarı minibüsler eskiden Öztrak caddesinden geliyordu, yolcusunu bırakıyordu. Şu anda bıraktığı yerde sadece aracın mesafesi uzadı. Yani eskiden indiği yer ile bugün indiği yer arasında 70 metre yer var. 70 adımdan bahsediyorum." dedi.
 

İKİSİ DE BENİM BÜYÜĞÜM

Çerkezköy’e gelerek basın açıklaması yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban’ı eleştiren Akay, “İkisi de benim büyüğüm, belediye başkanı ağabeylerim. Ama gelip de Çerkezköy’de bu açıklamayı yapmak doğru değil. Yapılan açıklamanın altı dolu da değil zaten. Esas mesele kooperatiflerin bir an önce birleşmesi için mücadele etmek. İki başkanın açıklamasında deniyor ki bize bu konuyla ilgili hiç kimse bir şey sormadı ve bu karar paldır küldür bu karar alındı dediler. Böyle bir şey yok. Her ay Büyükşehir Belediyesinde grup toplantısı olur. 10 Temmuz tarihinde saat 13.00’daki toplantıda iki belediye başkanımızda oradaydı. Bu konu hakkında 2 belediye başkanımızda herhangi bir açıklama yapmadı. Bu konuyu konuşalım diye özellikle ben açtım konuyu fakat yorum yapmadılar. Ardından Kadir başkanımız başkanlığında Çerkezköy, Kapaklı ve Saray belediye başkanlarının katıldığı, sadece bu konuya özel 21 Temmuz günü saat 10.30’da Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığında toplantı yapıldı. Ben toplantıya gittim. Büyükşehir meclis üyelerinden Kapaklı’dan Sami İkizler toplantıya katıldı. 2 belediye başkanımızı toplantıda ben görmedim, yoktular. Kendi fikrimi ulaştırma heyetine anlattım. Bu konu ile ilgili 25 Temmuz’da UKOME toplantısında karar alındı ve 2 başkanımız orada da yoklardı. Bu toplantılara gelmeyip, meseleyi konuşmayıp kimse bize sormadı derseniz yanlış söylemiş olursunuz.” dedi.
 

AKAY’DAN ENGELLİLER DERNEK BAŞKANINA TEPKİ

Engelli vatandaşların bu işe alet edilerek açıklama yapılmasını bir vatandaş olarak içime sindiremiyorum diyen Akay, “Engelli vatandaşlarımızın tarif edildiği gibi Narin Kavşağında falan inmiyorlar, inmeyecekler ya da. Şuan da engelli vatandaşlarımız da engelli olmayan vatandaşlarımız da indiği bölge altıyol kavşağı. Sanki engelli vatandaşlarımızı yok sayıyormuşuz gibi Engelliler Derneği başkanıyla beraber orada bir açıklama yapılmasını benim doğru bulma şansım asla yok." dedi.
 

ALLAH AKIL FİKİR VERSİN

TSD Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan’ın da basın açıklamasına katılmasını eleştiren Akay “Engelliler Derneği başkanının bu meseleye bu kadar alet olmasına diyecek kelime bulamıyorum. Allah akıl fikir versin ben başka bir şey diyemiyorum. Engelliler Derneği Başkanı orada çıkıp bunu konuşmayacak. Kapaklı’da sarı minibüsler engelliye uyumlu mudur değil midir?, Engelliler Kapaklı’daki sarı minibüslere binip Çerkezköy’e gelebiliyor mu? bunları konuşacak. Herhangi bir engelli Kapaklı’daki minibüse binip Çerkezköy’e gitme şansı yokken dernek başkanı bu duruma ses çıkarmamış, belediye başkanı ağzını açmamış. Burada bir güzergah değişikliği oldu diye kıyamet koparmaya çalışıyorlar. Önce bu birleşmeler bir an evvel sağlansın. Engellilerin tamamı yasanın emrettiği şekilde bedavaya bu araçları kullanabilsin, bunu savunun.” dedi.
 

KONUYA ESNAFIN GÖZÜNDEN BAKILIYOR

Konuya sadece minibüsçü esnafının gözünden bakıldığı sürece konunun çözülemeyeceğini ifade eden Akay “Sadece bir pencereden bakarsak bu konuyu çözemeyiz. Kimsenin hakkını gasp etme durumu yok. Doğru kelimeler değil. Bu tabloda minibüs esnafına hiç mağduriyet yok. Kooperatiflerin birleşmesi gerekiyor. Bizlerin savunması ve hızlandırması gereken durum bu.” dedi. Konuyla ilgili 3 toplantı sonrası UKOME’den böyle bir karar çıktığını belirten Akay “Bu karara tüm kooperatiflerin uyması gerekiyor. UKOME kararına rağmen esnaf arkadaşlarımız uymamakta direniyor.  Bu kararın arkasında durmuyorsa ilçe zabıtamız tutanak tutup hem ilçe emniyet hem de büyükşehir belediyesine gönderiyor. Biz UKOME kararı uygulansın diyoruz.” diye konuştu.
 

“ŞIK OLMAMIŞTIR”

Mandalı ve Çoban’ı Çerkezköy'de yaptığı basın toplantısı nedeniyle eleştirilerini sürdüren Akay, “İki belediye başkanımız adına da söylüyorum, Çerkezköy’de bu açıklamayı yapmak şık olmamıştır. Biz nasıl gidip de Kapaklı ve Saray’la ilgili fikrimizi o ilçe sınırında söylemeyi kendimize şık bulmuyorsak, ben de buradaki açıklamayı şık bulmadığımı bir kez daha ifade etmem lazım.”dedi.Çerkezköy ile Kapaklı’nın bir elmanın iki yarısı olduğunu ifade eden Akay “Bu trafik sirkülasyonu sadece Çerkezköy’e özel bir durum değil. Kapaklı’da, Saray’da yaşayan vatandaşlarımızın da bir an evvel daha çabuk bir şekilde bir yerlere ulaştırmak için yapıldı. Kapaklı’da çalışıp da Çerkezköy’de yaşayan insanlarımız var. Dolayısıyla bu iki ilçedeki uygulamalar birbirini etkileyen ve tetikleyen uygulamalar.Toplu taşıma için 70 metre adımın normal olduğunu ifade eden Akay “ Bu meselenin esası minibüslerin birleşimini sağlamaktır.”ifadelerini kullandı
 

“TEMEL ANLAMDA SORUNUMUZ YOK”

Çerkezköy ve Kapaklı’da yaşayan belediye başkanları olarak zaman zaman böyle  çatışmaların olabildiğini de sözlerine ekleyen Akay temel anlamda 12 belediye başkanı arasında bir sorun olmadığını belirtti.
 

VEREMEYECEĞİMİZ HİÇBİR HESABIMIZ YOK

Toplantıda geçtiğimiz günlerde AKİT TV’de yayınlanan Çerkezköy Belediyesi ile ilgili habere de değinen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Bu konuyla ilgili daha önce yaşananların doğru olmadığına dair açıklamamızı yaptık. Akit denen dijital paçavra yine aynı arkadaşı konuşturarak açıklama yapmış. Bu taşeron ihalesi değil, hizmet alım işidir. Çerkezköy Belediyesi bu noktada sokaklar temizleniyor mu, temizlenmiyor mu buna bakar. Şahıs belediye personeli değildir. Konunun ısıtılıp pişirilip tekrar buralara getirilmesinin altındaki temel amaç Çerkezköy’de özellikle son dönemde hızla artan Çerkezköy ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin yoğun yatırımlarıdır. Bu çalışmaları nasıl gölgelendirebiliriz bunun düşüncesindeler. Veremeyeceğimiz hiçbir hesabımız yok.” dedi.

Editör: TE Bilisim