Çerkezköy Bakış -Dün Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Engin Candaş, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Volkan Torun, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Nüfus Müdürü Gülhan Yavuz, İlçe Malmüdürü İlhami Taşkın, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsa Altay, İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, Hayırsever Serkan-Müjgan Karagöz çifti, Hayırsever Ahmet-Seval Çetin çifti, Okul Müdürleri, öğrenciler ve veliler katıldı.

“EDEBİYATIN PARLAYAN YILDIZI”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadelenin manevi ateşleyicilerinden bir hatip, sancılı bir dönemin ise edebiyatın parlayan bir yıldızı olduğunu ifade etti. Gümüş, “Kendisini vatanına ve milletine adayan vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yılında milli şairimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Son devrin dört dil bilen büyük mütefekkiri, sanatı millet için yapan, gerçek bir aydın; şiir, yazı ve konuşmaları ile milli mücadelenin manevi ateşleyicilerinden bir hatip, sancılı bir dönemin edebiyatında parlayan bir yıldız” dedi.

“MEHMET AKİF BİR AYDINDIR”

Gümüş, “O, toplumuna tepeden bakmayan, toplumunu hor görmeyen, Batı'yı kuru bir hayranlık yerine, kritik bir takdirle izleyen, kendi toplumuna yabancılaşmamış çağdaş Türk aydınının simgesidir. Akif'i şair, fikir adamı, müstesna bir seciye, ahlak sahibi ve bir idealist olarak ele almak gerekir. Milletimizin üzüntülerini, dertlerini uğradığı felaketleri dile getirirken, bir yandan da derhal uyanmak, çağdaş medeniyet seviyesine çıkmak gerektiğini belirtir. Akif, ağlamışsa veya sevinmişse, muhakkak milletin ızdırabı ve sevinciyle hareket etmiştir. Akif, şair ve fikir adamı olmak dışında yüksek bir seciye ve ahlak sahibi olarak da büyük önem taşır. Doğruluk, şahsi menfaatlerden uzak oluş, vefakarlık, doğru bildiği yoldan asla inhiraf etmemek, prensipler hususunda hiçbir taviz ve fedakarlıkta bulunmamak, özü sözü tok ve uzak bulunmak, dalkavukluktan tiksinmek, mevki hırsından uzak bulunmak, engin vatanseverlik, memleket meselelerinde fedakarlık Akif' in seviyesinin ana çizgilerini teşkil eder. Onun gibi idealistlere cemiyetimiz bugün her zamankinden daha muhtaçtır” diye konuştu.

“AKİF DEĞİL MİDİR?”

Gümüş konuşmasının devamında, “Safahat, milletimizin 1908-1923 yılları arasındaki durumunu, sevinçli ve acıklı taraflarıyla bütün hadiseleri anlatır. Balkan harbi facialarına gözyaşı döken Akif’tir. Umumi harp felaketini o yazmıştır. Kahraman Mehmetçik' in Çanakkale harikasını destanlaştıran yine Akif değil midir? İstiklal Savaşında, İstanbul'dan Ankara' ya giden yollarda iman aşılayıcı konuşmalar yapan ve Sevr paçavrasının parçalanacağını müjdeleyen de o’dur. Bursa'nın işgali üzerine duyulan matemi “Bülbül” şiiriyle dile getiren o değil miydi? Doğacak hürriyet ve istiklali terennüm eden ölmez İstiklal Marşı’nı yine Akif yazmadı mı? Safahat, memleket meselelerimiz üzerinde düşünenlerin asla ihmal edemeyeceği bir kaynaktır. Bugün bile çözülmesi için uğraşıp durduğumuz bütün milli meselelerimiz, bu kitapta, isabetli görüş ve düşüncelerle dile getirilmiştir. Yurt ve millet meselelerini, dertlerimizi bu kadar canlı, etraflı şekilde söyleyen, anlatan; bunlar için çareler düşünen başka bir şair yoktur. Yalnız kendi devrinin değil, geleceğin meselelerine de tercüman olan “safahat”, önem ve değerini hiçbir zaman kaybetmeyecektir. Onun geleceğe ısmarladığı ve hayalini kurduğu Asım’ın Nesli bu aziz milletin değişmeyen ruhudur. O ruh 15 Temmuz’da tanklara kafa tutmuş Afrin‘e de düğüne gidiyoruz diyerek gitmiştir. Konuşmamı Türk Milletinin kaderi olan onun bir beyiti ile sonlandırmak istiyorum.  Vatan için ölmekse kaderim, Böyle kaderin ellerinden öperim” dedi.

ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri kapsamında ilçe genelinde düzenlenen İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.Fevzipaşa İlkokulu’ndan Ege Çıtak, Nurullah Narin Ortaokulu’ndan Yavuz Arda Tıntırlı ve Kızılpınar Anadolu Lisesi’nden Nergiz Sevval Gün’e ödüllerini Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban takdim etti.

İkinci olan Kızılpınar Atatürk İlkokulu’ndan Nisanur Engin, 75. Yıl Ortaokulu’ndan Elçim Deniz ve Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Mert Kırmacı’ya ödülleri Çerkezköy 3’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Engin Candaş takdim etti.

Üçüncü olan Atatürk İlkokulu’ndan Fatma Asmin Kaya, Metin Seçkin Ortaokulu’ndan Şevval Ertürk ve Enesler Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Muhammet Enes Ezer’e ödülleri Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından takdim edildi.

AYAKTA ALKIŞLANDI

Ödül töreninin ardından Ahmet-Seval Çetin Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo gösteri davetliler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

Oratoryo gösterisinin sona ermesinden dolayı program sona erdi.

Editör: TE Bilisim