Çerkezköy Bakış - Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkez Şubesi Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 75. Yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Köy Enstitüleri 75 yıl önce; “Köylüyü anlayabilmek için onunla nefes nefese gelmek lazımdır.” diyen ruhla koyuldu yola.  “… step köylüsünün dal diye adlandırdığı ağacı, gerçekten ağaç haline getirmek ulemanın işi değil, kahraman teknisyenler ordusunun başaracağı işlerdir.” diyerek devam etti yoluna. Köy Enstitüleri, Türkiye aydınlanmasının en ileri örneklerinden biridir. Kapanana kadarki süreçte birçok aydını toplumumuza kazandırmıştır.

“AYDINLANMANIN ÖNCÜSÜ OLMUŞTUR”


Köy Enstitüleri, insan olmak ile yurttaşlık bilincini eş iki değer olarak kavratma geleneğidir. Köy Enstitüleri, “fikri hür, vicdanı hür” kuşaklar yetiştirme çabasının somutlandığı yerdir. Köy Enstitüleri, çağdaş eğitim mücadelesinin başına “laik eğitim” yazan bilinçtir. Köy Enstitüleri“Öğrenim Birliği Yasası” ile Anadolu çocuklarının eğitimle buluşmasıdır. Köy Enstitüleri okul müdürüyle öğrencilerin, okula ait kararları birlikte almasını sağlayan demokratik anlayıştır. Köy Enstitüleri bunlar ve daha fazlasıdır. Günümüzde ise çocuklarımıza ve gençliğimize dayatılan; “Kızlı–erkekli” ayrı sınıflarda
eğitimdir, seçilen rektör yerine atanan rektör uygulamasıdır, katledilen kadınların, etek boylarından ötürü suçlu çıkartılması çabasıdır, cumhuriyet düşüncesini boğmaya yeltenen gerici eğitim sistemidir, Kadının erkekten daha az hakka sahip olması gerektiğini söyleyen anlayıştır.

“SAYGIYLA ANIYORUZ”


Bugün Cumhuriyet’in bu topraklara armağanı olan bu değerlere sahip çıkmak bir mücadele konusudur. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, bu mücadelede  Türkiye’nin aydınlanma geleneğinden aldığı güçle yoluna devam edecektir.
17 Nisan 1940 tarihinde kurulan Köy Enstitülerinin kuruluşunun 75. yılında başta Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere Köy Enstitülerine emek verenleri saygıyla anıyoruz.”
Editör: TE Bilisim