Buzdolabı, gıdaların tazeliğini korumak ve tüketim ömrünü uzatmak için bir evin temel ihtiyaçları arasında yer alır. Beyaz eşya çeşitleri arasında bulunan ürünler yiyecek ve içeceklerin bozulmasını önler. Ayrıca gıdaların her mevsim tüketilebilmesine olanak tanır. Bunun için buzdolabı alırken nelere dikkat edilmeli gibi sorular mutfak ihtiyaçları açısından oldukça önemlidir. Çünkü seçilen buzdolabının kullanım ömrü ve kapasitesi gibi unsurları tüm ihtiyaçları karşılaması gerekir. Bu yazımızda buzdolabı seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsedeceğiz.

1- Hacim ve Kapasite

Buzdolabı alırken neye dikkat edilmeli sorunun ilk cevabı olarak hacim ve kapasite verilebilir. Çünkü seçilecek buzdolabı kapasitesi bir evin ihtiyaçlarını karşılayabilecek boyutta gerekir. Bu hususta buzdolabı kaç kilo olmalı gibi soruların cevabı için evinizde yaşayan kişi sayısını baz alabilirsiniz. Çünkü gıda alışverişi de genellikle kişi sayısına göre değişkenlik gösterir. Hacim açısından geniş ürün yelpazesine sahip olan Altus, Bosch ve Grundig buzdolabı markalarında ihtiyaca uygun seçeneği bulmak mümkün. Bu tür markalarda 60 litreden 600 litreye kadar birçok seçeneğe rastlanabilir.

2- Tasarım

Buzdolabı alırken nelere dikkat edilir sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da tasarım unsuru. Çünkü seçilen buzdolabı mutfağın genişliği ve konumlandırılacak bölgeye uyum sağlamayabilir. Bunun için yerleştireceğiniz bölgeyi baz alarak ürünleri değerlendirmekte fayda var. Buzdolabı çeşitleri ve tasarımları farklı ihtiyaçlara hitap edebilecek şekilde geliştirilir. Mutfağın genişliği baz alınarak solo, ankastre, tek kapılı, çift kapılı ve gardırop tipi modelleri arasından uygun seçeneği bulmak mümkün. 

3- Enerji Sınıfı

Buzdolabı sürekli olarak çalışması gereken bir beyaz eşya olduğundan hangi enerji sınıfında olduğu konusu oldukça önemli. Düşük enerji sınıfına mensup bir ürün sizi yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya bırakabilir. Bu tür durumlara karşılaşmamak için hangi buzdolabını almalıyım hususunda yüksek enerji sınıfında bulunan ürünler tercih edilebilir. Buzdolabı çeşitlerinin tükettiği enerji bir evin yıllık tüketiminin %22 sine tekabül eder. A++ enerji sınıfına ait bir buzdolabı senede 180 KW enerji harcarken A+ enerji sınıfına mensup bir ürün senede 300 KW elektrik harcar. LG, Beko ve Samsung buzdolabı modellerinde farklı enerji sınıfına ait olan ürünleri bulmak mümkün.

4- İç Dizayn

Buzdolabının raf sayısı, dondurucu özellikleri ve çekmece yapısı kullanım amaçlarını etkileyebilir. Ağırlıklı olarak meyve ve sebze saklamak amacıyla bir ürün için çekmeceli seçenekler uygun olabilir. Yemeklerin güvenle saklanması içinse geniş raflara sahip olan buzdolabı çeşitleri öne çıkar. Yaz mevsiminde hazırlanan soğuk içecekler için de dondurucu kapasitesi değerlendirilmesi gerekir. Ev yaşamındaki tüm ihtiyaçlara hitap etmesi açısından buzdolabı modellerini değerlendirirken kullanım rutininin dikkate alınması gerekebilir.

5- Teknik Özellikler

Buzdolabı çeşitlerinin teknik özellikleri de kullanım şekillerine göre değişkenlik gösterir. Ayrıca ürünlerin sahip olduğu teknolojik donanımlar yiyeceklerin saklanması konusunda birçok kolaylık sunar. Örnek olarak saklanan yiyeceklerde koku karışması gibi durumlar yaşanmaması için bazı ürünlerde antibakteriyel teknolojisi mevcuttur. Bununla birlikte tatil modu ve hızlı dondurma gibi özellikler yiyeceklerin uzun ömürlü olacak şekilde muhafaza edilmesini sağlar. Bütçe ve kullanım amacı gibi unsurlar dikkate alınarak ürünlerin özellikleri değerlendirilebilir.

Buzdolabında en iyi marka hangisi veya en kaliteli buzdolabı hangisi gibi sorular kullanım alanına göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte buzdolabı seçiminde bütçe konusu da oldukça önemlidir.

Editör: TE Bilisim