Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “Gündemde bulunan ve “kiralık işçilik" olarak bilinen ücretli köleliğe karşı görüşümüzü ve tepkimizi her fırsatta dile getirdik. 8 Şubat 2016 günü meclise sevk edilen kanun tasarısı ile ilgili taleplerimiz bilinmektedir. Özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de içerecek şekilde genişletilmesi çalışma hayatını çıkmaza sokacaktır” dedi.

Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, önceki gün saat 16.30’da sendika binası önünde yaptığı açıklamada, kiralık işçiliğe tepki gösterdi. Basın açıklamasına sendika üyesi işçiler de katıldı.

“ÇALIŞMA HAYATINI ÇIKMAZA SOKACAKTIR”


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Koçak “Gündemde bulunan ve “kiralık işçilik" olarak bilinen ücretli köleliğe karşı görüşümüzü ve tepkimizi her fırsatta dile getirdik. 8 Şubat 2016 günü meclise sevk edilen kanun tasarısı ile ilgili taleplerimiz bilinmektedir. Özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de içerecek şekilde genişletilmesi çalışma hayatını çıkmaza sokacaktır” dedi.

“GÜVENCESİZ İŞÇİLİK HEDEFLENİYOR”


Çalışanların iş şartları daha esnek ve güvencesiz duruma getirilmek istendiğini, daha ucuz ve daha güvencesiz işçi hedeflendiğini savunan Koçak
“İşverenlerin isteği doğrultusunda “kiralık işçilik" ısrarla yasalaştırılmaya çalışılıyor. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda 81 ilde imza kampanyası düzenledik. Topladığımız imzaları 17 il merkezinde yaptığımız kitlesel basın toplantıları sonrası il başkanlıklarına verdik. Vazgeçmediler, vazgeçmiyorlar. 4 Mayıs 2016 Çarşamba günü “kiralık işçilik” kanun tasarısı meclis genel kurulunda görüşülmeye başlandı. Aynı gün Türk-İş Başkanlar Kurulu olağanüstü toplanarak durumu değerlendirdi ve topluca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giderek görüşmeleri izledi” diye
konuştu.

“DÜN KARŞIYDIK, BUGÜN DE KARŞIYIZ”


İşçiyi bir meta haline getirerek, insan olma onurunu inciterek sürdürülen politikalara dün de karşı çıktıklarını, bugün de karşı olduklarını kaydeden Murat Koçak “Ülkenin ihtiyaçlarını ve menfaatlerini göz önüne alarak sınırlı alanlarda; doğum, analık, askerlik, ev hizmetleri ve mevsimlik tarım işlerinde, talebimiz doğrultusunda olumlu adımlar atılması halinde bu düzenlemeyi değerlendireceğimizi söyledik” dedi.

“İŞÇİLERİN TEPKİSİ DİKKATE ALINMADI”


7 Nisan 2016 günkü Başkanlar Kurulu toplantısı sonrası, müzakerelerin sürdürüldüğünü kaydeden Koçak “Kanun tasarısında bir kısım düzeltmeler yapıldı. Ama olmadı. İşçilerin duyarlı olduğu noktalarda beklenen düzenleme yapılmadı. İşçilerin haklı tepkisi dikkate alınmadı. Türk-İş olarak görüşümüzü bir kez daha ilan ediyoruz. Kiralık işçilik bu haliyle çalışanlara yeni bir tehdittir.  Yapılmak istenen düzenlemelere en başından itibaren karşı durduk. İşçilerin çalışma şartlarını daha güvencesiz hale getirecek, aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek bu yanlıştan dönülmelidir” dedi.

“TASARI GERİ ÇEKİLMELİ”


Tasarının geri çekilmesi ve Türk-İş’in talebi doğrultusunda düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Koçak “Süreci Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden hiç ayrılmadan izlemeye devam edeceğiz. Tasarı geri çekilmez ve bu konuda ısrarlı olunursa, Cumhurbaşkanı ve Anayasa Mahkemesi nezdinde girişimlerde bulunacağız. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun alacağı her kararın gereğini yerine getireceğiz. İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir. Yaşasın onurlu mücadelemiz” dedi.
Editör: TE Bilisim