Çerkezköy Bakış - 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. Yıldönümü nedeniyle ilk tören Çerkezköy Şehitliğinde düzenlendi. Buradaki programa Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Engin Candaş, Çerkezköy ilçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Volkan Torun, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, siyasi parti ve STK temsilcileri, mahalle muhtarları ve şehit aileleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından şehitlik anıtına çelenk bırakıldı.

“BUGÜN BARUTUN KANLA, KANIN CANLA, CANIN VATANLA, VATANIN BAYRAKLA DESTANLAŞTIĞI GÜNDÜR”

Çelenk bırakma töreninin ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı gerçekleştiren Binbaşı İlhan Uzungöz, “Bugün 18 Mart, bugün teknoloji ve azmin kıyasıya mücadelesine kahramanlığın, korkaklığı ortadan kaldırışına, yiğitlikle namertliğin kavgasına, zaferin mertlikle kucaklaşmasına, ölümün şehitlikle yücelmesine neden olan ve ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi bir dâhiyi ortaya çıkaran gündür. Bugün Çanakkale’nin geçilemeyeceğini, Türk milletinin esir edilmeyeceğini, Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Bugün yurt dışında ve yurdumuzun her karış toprağında semalarında ve denizlerinde ölümsüzlük şerbetini içenlerin cennete girdikleri gündür. Bugün barutun kanla, kanın canla, canın vatanla, vatanın bayrakla destanlaştığı gündür. Bugün tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan yüce Türk milletinin kahraman evlatlarınca kazanılan yakın tarihimizin şan ve şeref sayfalarından birini oluşturan Çanakkale Zaferi’nin 103. Yıl dönümünü onurla gururla ve heyecanla kutladığımız gündür. Ulu Önderin Çanakkale Savaşı sırasında komutanlara verdiği ‘Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimizi başka kuvvetler ve komutanlar alabilir’ emri savaşın nasıl cereyan ettiğini ve ne pahasına kazanıldığını bize göstermektedir.” dedi.

Konuşmanın ardından katılımcılar şehit kabirlerine karanfiller bıraktı. Ardından da dualar okundu.


ÇANAKKALE BİR DESTANDIR

Tören, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde devam etti.  Burada günün anlam ve önemine değinerek açılış konuşmasını yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, “Çanakkale Savaşı, konuşmalarla küçülecek ya da büyüyecek bir savaş değildir. Çanakkale tek başına büyüktür, kocamandır, bir zaferdir, bir destandır. Tarihin dönüm noktasıdır. Asırlardır esmekte olan Haçlı rüzgârlarına karşı milletimizin göğsünü siper etmesidir. Çanakkale, bastığımız yerleri toprak olmaktan çıkaran vatan sevdalılarının canlarını feda ettikleri yerdir. Bin atlı akınlara çocuklar gibi şen gidenlerin ardından gitmektir. Vatan içindir Çanakkale. Silahla imanı aynı kabzada tutanların hikâyesidir. Bu asil ve aziz millet var olduğu içindir. Gelecek nesiller içindir. Çocuklar için, Ayşeler, Fatmalar, Ahmetler, Muhammetler, Abdullahlar olsun diyedir. Kendileri kanatlanarak şahadete uçarken ardından gelenleri de aziz kılmak, hür kılmak, mümin bırakmaktır Çanakkale. Yeni destanlar yazabilsin diyedir Çanakkale.

Çanakkale Yemen’dir. Kafkasya’dır, Kut’ül Amare’dir. Çanakkale, Medine i Müdafaa etmektir. Çanakkale 15 Temmuz’dur. El Bab’tır, Çerablus’tur, Afrindir. O gün vatana kurban olsun diye kına yakılan Hasan kim ise bugün ‘ölürsek şehit kalırsak gazi, düğüne gidiyoruz, beklemesinler, Vatan sağ olsun’ diyenler aynıdır. Tam 103 yıl önce Çanakkale’de şehit olan Zahit Üsteğmen’in eşine son vasiyetini okuyunca ‘Biz aşkı vatan için canını verenlerden öğrendik.’ diyen Afrin’in kutlu şehidi Musa Özalkan’ın neyi kastettiğini daha iyi anlarız.” dedi.

“GALATASARAY LİSELİLERİMİZİN ÇANAKKALE’YE GİDİŞLERİ AYNI RUH DEĞİL MİDİR”

Konuşmasını sürdüren Gümüş, “Çanakkale’de, ‘Şu tepenin alındığı görmeden şehit olursam cesedimi bırakın topraklar üzerinde kalsın, kurda, kuşa yem olsun’  Abdülezel Paşa ile ‘Biz öldük mü ki Vatan bölünsün’ diyen Afrin kahramanı şehit astsubay Mehmet Dinek arasında bir fark var mıdır?  Kundaktaki bebeğini koklamaya doymadan ayrılan ile, Galatasaray Liselilerimizin Çanakkale’ye gidişleri aynı ruh değil midir? 15 yaşındaki evladını Çanakkale’ye gönderenle, bir dağın sırtında dağ vermiş gibi evladı Taha’nın tabutuna omuz veren baba aynı babadır. Daha 3 gün önce yerdeki Kuran-ı Kerim’i kaldırırken tıpkı Hz. Osman gibi mushafı kanlarıyla sulayarak şehit olan yiğidimizdeki ruhta aynı ruhtur. Dünün Nene Hatun’u ne ise 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde hainlerin karşısına sadece imanı ile dikilen, vatan denilince kan beynime sıçradı diyen Safiye Bayat, çadırda yaşayan ve Afrin kahramanlarına kestiği kurbanla saç kavurma yapan Yörük teyze aynı değil midir? Ecdadımız, milletimiz en değerli varlığımız olan canının hesabına girmeden vatanını ve milletini onun önüne koymuş, güneşi bayrak göğü çadır eyleyerek, at üstünde dünyaya adalet, medeniyet dağıtmış gittiği yerde de ‘Vefalı Türk geldi yine selam Türk’ün bayrağına, selam mazlumların feryadına koşanlara’ diye karşılanmıştır.  Rabbim bize şehitlerine layık evlatlar eylesin, onların ruhlarını incittirmesin ve onların şefaatlerine nail eylesin. Ve yine kolsuz yaşanır, bacaksız yaşanır ama vatansız yaşanmaz diyen gazilerimize selam olsun.” ifadelerini kullandı.

ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Ardından ilçe genelinde düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini güzel okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Yarışmada; Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi öğrencisi Abdullatif Çetinkaya birinci, Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Aslıhan Yavuz ikinci, Enesler İmam Hatip Lisesi öğrencisi Şeyda Nur Önal ve Kızılpınar Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencisi Semra Tenşil üçüncü oldu. Öğrencilere ödüllerini Kaymakam Abban takdim etti.

ORATORYO GÖSTERİSİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Programın sonunda ise Kızılpınar Anadolu Lisesi öğrencileri ‘Bir destandır Çanakkale’ isimli oratoryo gösterisi izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı ve katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.

Editör: TE Bilisim