Çerkezköy Bakış - 1-7 Mart Deprem Haftasını geride bırakırken, Çerkezköy Arama Kurtarma Derneği Başkan Yardımcısı Ersin Çavdar, deprem öncesi alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Çavdar, "Evinizin sağlamlığından emin olun. Alınacak hayati önlemlerin başında, vatandaşların oturduğu evin depreme dirençli olması bulunuyor. Binanın taşıyıcı kolon ve duvarlarına etki edebilecek bir değişiklik yapılıp yapılmadığını soruşturmalı, mümkünse binanın çevresinde kaçak yapılar bulunup bulunmadığını öğrenmeliler. Evlerinin bulunduğu binanın depreme dirençli olup olmadığından emin değillerse yetkin ve yetkili kuruluşlara ölçüm ve test yaptırmalılar. Testler sonucunda, binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa bir an önce binalarını depreme karşı güçlendirmeli yahut kentsel dönüşüm ile yenilemeliler. Afet ve acil durum çantanızı hazırlayın. Aile afet ve acil durum planınızı yapın, güncelleyin, uygulayın ve tekrar edin. Tüm aile, çök-kapan-tutun hareketini öğrenin ve uygulayın. Deprem sonrası buluşma yerinizi belirleyin. Size en yakın acil toplanma alanlarının yerini, e-Devlet'ten kolayca öğrenin. Su ısıtıcınızı, buzdolabınızı, fırın ve gaz tertibatını uygun malzemelerle duvara veya yere sabitleyin. Deprem öncesi, olası can ve mal kayıplarını önlemek için binanızın yapısında değişiklik yapmayın, yaptırmayın. Evinizi, aracınızı, işyerinizi, tarım arazinizi, afetlere karşı sigortalatın. Deprem sırasında cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun." ifadelerini kullandı. 

DEPREM SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Deprem sırasında yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Çavdar, “Bina içindeyseniz kesinlikle panik yapmayın. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durun. Başınızı bir koruyucu malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek olduğunuz yerde kalın. Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her türlü eşyadan uzak durun. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın. Balkona çıkmayın. Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın. Acil durumlar ve yangınları bildirmek dışında telefonları kullanmayın. Kibrit, çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın. Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın. Soba ve ısıtıcıları söndürün diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış afet ve acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin. Sarsıntılar tamamen bitene ve uzman tespiti yapılana kadar hasarlı binalara girmeyin. Bina dışında açık alandaysanız; enerji hatlarından diğer binalardan direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden   uzaklaşın. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olun. Araç kullanıyorsanız; araç karayolunda seyir halindeyken sarsıntı olursa ve bulunduğumuz yer güvenli ise yolu kapatmadan sağa yanaşıp durun. Kontak anahtarını yerinde bırakıp pencereler kapalı olarak araç içerinde bekleyin.” ifadelerini kullandı.  

DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER 

Son olarak deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Çavdar, “Kapalı alandaysanız; sarsıntı durduğunda, etrafınıza bakarak çevreniz ve kendi emniyetinizden emin olduktan sonra binayı terk edin. Sonra çevrenizde yardım alabileceğiniz kimse olup olmadığını kontrol edin. Eğer gaz kokusu alırsanız gaz vanasını kapatın camları ve kapıları açın hemen binayı terk edin. Dökülen tehlikeli maddeleri temizleyin. Afet ve acil durum çantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete geçin. Açık alandaysanız; yolunuzun üzerindeki hasar dikkat ederek bunları not edin. Hasarlı binalardan ve enerji nakil hatlarından uzak durun. Esas deprem kadar kuvvetli olmamasına rağmen artçı depremlerin esas depremde hasar görmüş zayıf binalara ek zarar verebileceğini düşünerek dikkatli olun.” şeklinde konuştu. 
 

Editör: TE Bilisim