Terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığı nitratlı gübrenin satışı, bakanlık tarafından geçici olarak durduruldu. Çerkezköy’de de Amonyum Nitrat satışı yaptığı öğrenilen 4 iş yerinden toplatılan maddenin stoklardan da çektirildiği öğrenildi.

Terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığı nitratlı gübrenin satışı, bakanlık tarafından geçici olarak durduruldu.

DEPOLARDAN KALDIRILDI

Bombalı eylem saldırılarında ve yüksek tesirli patlayıcı yapımında kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin satışı Gıda Tarım Hayvancılık ve İç İşleri Bakanlığı tarafından bir süreliğine yasaklanırken, Çerkezköy’de de bu maddeyi satan 4 iş yerinden toplama işlemi yapıldı. Amonyum nitratlı gübreler stok depolarından da kaldırıldı.

AMONYUM NİTRAT GÜBRESİ NEDİR-NEREDE KULLANILIR?

Amonyum Nitrat gübresi, azotu iki ayrı formda ihtiva eden, granül yapıda, suda erime oranı yüksek bir gübredir. Bünyesindeki %33 oranındaki azot (N) hem amonyum (NH4), hem de nitrat (NO3) formundadır. Amonyum Nitrat gübresi toprağa verildiğinde toprak suyunda hızla eriyerek (çözünerek) (+) elektrik yüklü amonyum ve (–) yüklü nitrat iyonları haline gelir. Bitkiler her iki formdaki azotu kılcal kökleri ile bünyelerine alırlar. Amonyum Nitrat gübresi suda eridiği zaman eşit adette (+) ve (–) yüke sahip olduğu için nötr karakterli bir gübredir. Bu nedenle toprağın pH değerini artırmaz. Amonyum Nitrat gübresi çeltik tarımı hariç, tüm tarla bitkilerinde, yazlık ve kışlık sebzelerde, zeytin, bağ ve tüm meyve ağaçlarında bitkilerin gelişme dönemlerine göre 2 ila 5 kez uygulanabilir. Sera yetiştiriciliğinde ise damla sulamaya uygun Amonyum Nitrat gübresi sulama programına göre yeterli miktarda uygulanmalıdır. Her iki tip Amonyum Nitrat’ta da eşit miktarda bulunan azot, bitki kökleri ile hızla alınarak ürün miktarının ve kalitesinin artmasını sağlar. Bu nedenle terör örgütü nitelikli patlayıcıların yanı sıra ağırlıklı olarak gübre/amonyum nitrat kullanıyor.
Editör: TE Bilisim