Milli Eğitim Bakanlığı’nın Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) ilgi giderek artıyor. Ülke genelinde kullanıcı sayısı 8 milyonu aşarken Çerkezköy’de ise sisteme 8 bin 198 aktif kayıtlı bulunuyor. Öğretmen ve mezun öğrencilerle birlikte Çerkezköy’de yaklaşık 20 bin kullanıcı sistemden faydalanıyor.

Çerkezköy Bakış -
EBA ile öğrenciler binlerce kurs içeriğinden görsel, videolu, özel animasyonlu ve konu anlatımlı kurslara katılabiliyor, öğretmenler ise bu materyalleri dersliklerde kullanabiliyor.

İKİ GÜNDE 8 MİLYON KAYIT BAŞVURUSU ALINDI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın online kurs sistemi EBA’ya yeni dönem kayıtları sürüyor. 3 Ocak 2016 tarihinde başlayan yeni dönem için 2 günde yaklaşık 8 milyon kayıt başvurusu alındı. Çerkezköy’de de EBA’ya ilgi giderek artıyor. Çerkezköy’de ise sisteme 8 bin 198 aktif kayıtlı bulunuyor. Öğretmen ve mezun öğrencilerle birlikte Çerkezköy’de yaklaşık 20 bin kullanıcı sistemden faydalanıyor.

EBA NEDİR?

EBA, öğretmen ve öğrencilerin binlerce kurs ve konu anlatımına ulaşabileceği, animasyonlarla zenginleştirilen görsellerle konu anlatımlarının bulunduğu dev bir eğitim bilişim ağıdır. Bu ağda, öğrenciler öğrenim gördükleri konularla ilgili anlatımlara internet bağlantısına sahip tüm cihazlardan anlık olarak ulaşabiliyor. Öğretmenler ise, sınıflarda anlattıkları ders konularını, akıllı tahtalar veya projektör cihazları kullanarak görsel olarak tamamlayabiliyor.

EBA’YA NASIL GİRİŞ YAPILIYOR?

Öğretmenler EBA sistemine hali hazırda kullandıkları MEBBİS şifreleri ile giriş yapabiliyor. Bunun için; www.eba.gov.tr adresine gidilir. Sayfanın sağ üst köşesindeki giriş butonuna tıklanır. Ekrana gelen sayfadan ”MEBBİS Girişi” sekmesine tıklanır.  “Giriş Kodu” bölümüne “Kullanıcı Doğrulama”nın altındaki giriş kodunu, “Kullanıcı Adı” bölümüne T.C. kimlik numarası ve “Şifre” bölümüne MEBBİS şifresi girilerek “Giriş” butonuna tıklanır. “EBA Şifre Oluşturma Ekranı”ndan şifre oluşturulur ve “Şifre Oluştur” butonuna basılır. Böylece EBA şifresi oluşturulmuş olur. Belirlenmiş olan EBA şifresi ile giriş yapmak için EBA Ana sayfasında sağ üstte bulunan Giriş butonuna tıklanır. “EBA Girişi” sekmesinde, “Kullanıcı Adı” bölümüne T.C. kimlik numarası ve “Şifre” bölümüne EBA şifresi girilerek “Giriş” butonuna tıklanır. Böylece EBA’ya giriş yapılmış olunur.

ÖĞRENCİLERE ŞİFRE VERİLMESİ

EBA Sistemine Öğretmen şifresi ile giriş yapılır. Sağ üst köşede yer alan, giriş yapılmış kullanıcı isminin üstüne tıklanır. Açılan seçeneklerden “Öğrenci Şifre” seçilir. Şifre Atama sayfasında öğrencinin T.C. kimlik numarası girilir. Böylece T.C. kimlik numarası girilmiş öğrenci için EBA şifresi oluşturulmuş olunur.

ÖĞRENCİNİN EBA’YA GİRİŞ YAPMASI

www.eba.gov.tr adresine gidilir.  Sayfanın sağ üst köşesindeki giriş butonuna tıklanır. “EBA Girişi” sekmesinde, “Kullanıcı Adı” bölümüne T.C. kimlik numarası ve “Şifre” bölümüne EBA şifresi girilerek “Giriş” butonuna tıklanır. Sayfanın sağ üst köşesindeki “Giriş” butonunun yerinde ad ve soyadımızın görünüyor olması EBA’ya başarıyla giriş yaptığımızı gösterir. Böylece artık EBA’dan dilenildiği gibi faydalanılır.

EBA’DA YOK YOK

Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. Bu platformun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA,  sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir.

KAYNAK HAVUZU

MEB ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan pek çok dijital kaynak EBA’da yayınlanırken öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunma imkânı bulabiliyor.

ÖĞRENCİLER İŞBİRLİĞİ YAPABİLİYOR

Ayrıca öğrenciler EBA çatısında buluşunca Türkiye’nin her bir köşesindeki akranlarıyla iş birliği yapmış ve ekip çalışmasını öğrenmiş oluyorlar. Ayrıca veliler de çocuklarına verilen eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebiliyor, eğitimin iyileşmesine ve kalitesine katkıda bulunabiliyor.
Editör: TE Bilisim