Çerkezköy Bakış- Çerkezköy Hükümet Konağı önünde düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü kutlama programına Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Belediye Başkanı Vahap Akay, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, siyasi parti ve STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, şehit aileleri ve gazi yakınları ile çok sayıda vatandaş katıldı.


ATATÜRK ANITI’NA ÇELENKLER SUNULDU


Kutlama programında ilk olarak Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Çerkezköy Belediye Başkanlığı ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.


“EN KUTSAL EMANET OLARAK KORUNACAKTIR”


Yarlıgan, “Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu, Anadolu’da Türk varlığını sona erdirerek kendi amaçları uğruna topraklarımızı parçalamak isteyen işgalci yunan ordusunu Sakaya Meydan Muhaberesinde hezimete uğratmış, Yunan ordusu çareyi savaş meydanından kaçmakta bulmuştur. Kurtuluş Savası, Anadolu’nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bu günün hür ve bağımsız Türk devletinin yolunu açmıştır. Herkes tarafından iyi bilinmelidir. Bu toprakların bir daha istila edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. TBMM 100 yıl önce 19 Eylül 1921’de bu zaferin anısına başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türk milleti adına mareşallik rütbesi ve gazilik unvanı tevdi etmiştir. 19 Eylül, istiklal, Kore, Kıbrıs Barış Harekatı, asker, polis, tüm muharip gaziler ve malul gazilerin şeref günüdür. Kahraman gazilerimiz sizler şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız.  Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakârlıklarla Türk milletine her zaman güç ve ilham kaynağı oldunuz. Sizler için yapılan her şey bu eşsiz hizmetleriniz ve fedakarlıklarınızın bir karışlığı, bir bedeli olamaz. Sizler, devletin, milletin, bayrağın ve bağımsızlığın ne denli paha biçilemez değerler olduğunu, bu değerler uğruna neleri göze aldığınızı gösterdiniz. Asil milletimiz esarete kabul etmeden ve bağımsızlığından taviz vermeden yaşamasının temelinde, siz ve kutsal vatana olan aşkınız, kahramanlığınız ve cesaretin Türk tarihine altın harflerle yazdıran kahraman gazilerimiz ve şehitlerimizdir. Gönderde çekili bir bayrağımız varsa, üzerinde yaşadığımız bir vatanımız varsa bunu gazi ve şehitlerimiz borçluyuz. Ülkemiz bugün dün olduğundan daha fazla iç ve dış düşmanlarımızın yoğunlaşan tehdidi altındadır. Bilinmelidir ki halkımız ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin azim ve kararlılığı her türlü zorluğu yenerek Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatacaktır.” dedi.

“TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVARLARI BİR KEZ DAHA GERİ PÜSKÜRTMÜŞTÜR”


Ardından kürsüye gelen Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru da günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Kaymakam Duru, “Bugün şanlı tarihimizin, şanlı destanı olan İstiklal harbimizin en şanlı zaferlerinden sonra gazilik ve mareşallik unvanı, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kurucusu, önderi, 20. yüzyılın en büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’e verilmiştir. Bu günden sonra 19 Eylül Gaziler Günü olarak ilan edilmiştir. 2002’den bu yana da ülkemizde kutlanmaktadır. Gazilerimiz bu şanlı bayrağımız hoş seda ile okunan ezanlarımız ve vatanımız için ölümü, şehitliğe gözünü kırpmadan koştukları için bu güzel fedakârlıkları ön planda tutularak 19 Eylül Gaziler Günü kutlanmaktadır. Çanakkale’de altı dolu, üstü dolu cennet Anadolu topraklarından Müslüman Türk milletini söküp atmaya, geldiği orta Asya’ya göndermek için emperyalizm yani, Mehmet Akif’in dediği gibi tek dişi kalmış emperyalist canavarlar bu topraklardan bizi söküp atmak istediler. Ancak Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşında, Müslüman Türk milleti tekrar ‘Ya istiklal ya ölüm’, Ya şehit ya gazilik bağımsızlığımız yoksa bizde yokuz diyerek Kurtuluş Savaşında Kuvayi Milliye oluşturularak, onun liderliğini de Gazi Mustafa Kemal Atatürk yaparak, tekrar tek dişi kalmış emperyalist canavarlara, bu topraklarda Müslüman Türk milleti, Müslüman Türk çocukları sonsuza kadar yaşayacağını bütün dünyaya ilan etmiş, o emperyalist tek dişi kalmış canavarları da bir kez daha geri püskürtmüştür. “dedi.

“BİZ GÖZÜMÜZÜ HİÇ KIRPMADAN YA ŞEHİT OLURUZ, YA GAZİ”


Kaymakam Duru, konuşmasını şöyle sürdürdü: O günden bu güne yine o tek dişi kalmış canavarlar ve içimizdeki gayri meşru çocuklarının faaliyetleri hala devam etmektedir. En yakın tarihimizde 15 Temmuz’da yine aynı şekilde Müslüman Türk milletine, Müslüman Türk devletine diz çöktürmek istemişlerdir. Ancak her zaman olduğu gibi, Çanakkale’de, Kurutuş Savaşında olduğu gibi yine Müslüman Türk milletinin ferasetine çarpmışlardır. Bundan sonra da Müslüman Türk devleti ve Türkiye Cumhuriyeti devleti ordusuyla beraber Müslüman Türk çocukları sonsuza kadar yaşayacaktır.
Biz gözümüzü hiç kırpmadan, ya şehit oluruz, ya gazi oluruz şanlı bayrağımız için, Türk devleti için, ezanımızın için vatanımız ve milletimiz için.” dedi.
Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru’nun konuşmasının ardından 19 Eylül Gaziler Günü kutlama programı Çerkezköy Polis Evi’nde gaziler ve yakınları ile yapılan çay sohbeti ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim