Çerkezköy Bakış - Tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgınından korunmak için ilk günlerden itibaren ülke genelinde açık ve kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirilmişti. Pandemide iki yılı aşkın bir zaman geçerken; aşılamanın artması, toplumsal bağışın yükselmesi ile birlikte geçtiğimiz mart ayında açık alanlarda maske zorunluluğu kaldırılmıştı. 26 Nisan Salı günü Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin bilim kurulu üyeleriyle açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğunun tamamen kaldırıldığını, toplu taşımada ve sağlık kuruluşlarında ise maske uygulamasına vakalar binin altına düşene kadar devam edileceğini kaydetti.
Çerkezköy Bakış Gazetesi muhabirleri ilçedeki durumu gözlemledi ve vatandaşlara alınan karar ile ilgili düşüncelerini sordu. Bazı vatandaşlar alınan kararın doğru, bazıları ise erken olduğunu belirtti.

“MASKENİN KALKMASI KARARI EN DOĞRUSU ASLINDA”

Gerekli olanın maske zorunluluğunun kaldırılması olduğunu ifade eden Salih Kayman, “Bence gerekli olan buydu. Zaten insanlarımız da maske takmıyor. AVM’lere girdiğimiz zaman maske zorunluluğu getiriliyordu. Onun dışında hiçbir yerde takılmadığı için de AVM’lerde de takılması mantıklı değil. Etrafımıza baktığımızda da kimsenin maske takmadığını görüyoruz. Maskenin kalkması kararı en doğrusu aslında. Okullarda da maske kullanımı kaldırıldı. Öğrenciler de çok zorlanıyordu.” dedi. ‘Bundan sonra vaka sayılarında artış olur mu?’ sorusunu da yanıtlayan Kayman, “Vakalar artsa bile insanlarda eskisi gibi bir telaş yok. Şu anki duruma göre insanlarımız daha rahat. Vakalar artsa bile insanlar aşı olduğu için ölüm riski daha az olur. Artsa bile bu saatten sonra maske takılmaz” dedi.

“MASKE KULLANIMI ABARTILIYOR”

Maske kullanımının abartıldığını düşünen Mevlüt Dinç de, “Bu maske olayının fazla abartıldığını düşünüyorum. Zaten aşılarımız yapılıyor. Bundan sonra vakaların da artacağını düşünmüyorum. Zaten çoğu kişi aşılarını yaptırdı. Aşı yaptırmayan kişi sayısı çok az. Bu da bir nevi insanların bağışıklık sisteminin güçlendiğine işaret ediyor. Bu durumda karonavirüsün çok düşük rakamlara ineceğini düşünüyoruz” sözlerini kullandı.

“ŞÜPHELİYİM”

Şüphelerinin olduğunu belirten Cihanşah Göldağ da, “Şüpheliyim. Maske kaldırıldı da neye göre kaldırıldı? Kapalı alanlarda maskenin kaldırılması kararı erken bir karar. Haberlerde önceden koronavirüs tablosunu veriyorlardı. Şimdi onu da kaldırdılar sanki koronavirüs birdenbire yok olmuş gibi. Ama gerçeğini bilemiyoruz tabii. Bundan sonra gerçekten koronavirüs azalmadıysa vakalar artar tabii” ifadelerini kullandı.

“HASTALIK HALA DEVAM EDİYOR”

Maske kullanımının devam etmesi gerektiğini belirten Yusuf Asbaş ise, “Maske takılmasının biraz daha devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hastalık hala devam ediyor. Hastalığın hala bulaşıcılığı var. Vaka sayıları daha binin altına düşmemiş. Bundan sonra belki vakalar artar ama eskisi kadar olmaz. Sonuçta insanlar aşı oldu” sözlerine yer verdi.  

“ZATEN VATANDAŞI HAYAT PAHALILIĞI SIKMIŞ”

İnsanların yeterince sıkıldığını ifade eden Baki Kalay da, “Ben zaten açık havada maskeye karşıydım. Ama kapalı alanlarda takılması taraftarıyım. Sağlık kuruluşlarında ve toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğu devam edecek diye biliyorum. Yeterli de olur aslında. İnsanları da çok sıkmamak gerekir. Zaten vatandaşı hayat pahalılığı sıkmış. Ben sürü bağışıklığına inanan bir insanım da. Sürü bağışıklığı olmadan bu virüsün çıkmayacağını biliyorum. Çünkü yıllar önce İspanyol gribi, SARS gibi birçok hastalık sürü bağışıklığı ile kalkan virüsler.” dedi.          

Editör: TE Bilisim