Ebru sanatının Çerkezköy’ün tanıtım yüzü olması için ilk adım dün atıldı. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay’ın başkanlığında yapılan toplantıda Ebru’nun Çerkezköy’ün tanıtım yüzü olarak değerlendirilmesi için yapılacak çalışmalar üzerinde fikir alışverişi yapıldı. Kubilay, Ebru’nun Çerkezköy için marka değer oluşturabileceğini söyleyerek “Yapacağımız çalışmalarla ebru sanatını Çerkezköy ile özdeşleştirebiliriz. Bunun için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

TOPLANTI DÜZENLENDİ

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İrfan Danışmaz, Türkiye’nin önde gelen ebru sanatçılarından, Çerkezköy Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Atilla Can, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman, Ebru Sanatı Eğitmeni Gülhis Başaran ile kursiyerler katıldı.

3 YILLIK BİR ZİHİNSEL SÜREÇ

Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy’ün ebru sanatıyla anılması için 3 yıllık bir zihinsel hazırlık süreci geçirdiklerini söyleyerek “Çerkezköy’de Atilla Can gibi gurur kaynağımız bulunuyor. Atilla Beyin ciddi bilgi birimleri bulunuyor. Bu bilgi ve birimlerden yararlanarak güzel çalışmalar çıkarmak istiyoruz” dedi.

“OLAĞANÜSTÜ BİR AHENK”

Ebru Sanatı’nın geleneksel Türk sanatı olduğunu ifade eden Kaymakam Kubilay “Ebru sanatı usta-çırak anlayışıyla gelecek nesillere aktarılıyor. Yabancılar tarafından da ebru, Türk Kağıdı ismiyle biliniyor. Ebrunun hem görselliği hem de terapi özelliği bulunuyor. Ebru, renklerin suyla dansının oluşturduğu olağanüstü bir ahenktir.” diye konuştu.  

ÖNCEKİ GÖREV YERLERİNDEN ÖRNEKLER VERDİ

Kaymakam Kubilay, meslek yaşamında görev yaptığı ilçelere değer kazandırmak için çeşitli projeler geliştirdiklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Mersin’in Çamlıyayla ilçesinde İğne Oyacılığını ön plana çıkardık. İlçe insanı için çok büyük bir gelir kaynağı oluşturdu. Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde kilimciliği geliştirmek için çeşitli çalışmalar içerisinde yer aldık. Yalova’nın Armutlu ilçesinde Bindallı kıyafetini, Sinop’un Gerze ilçesinde ise Gerze Helvası’nı ön plana çıkardık. Bunlar aynı zamanda ilçenin sembolu haline geldiler.”

“MARKA DEĞERİ OLUŞTURABİLİR”

Ebru’nun Çerkezköy için marka değer oluşturabileceğini anlatan Kaymakam Kubilay “Bu değeri yaşatabilmemiz için çeşitli çalışmalar yapacağız. Ebru, her görsel hem de kalıcılık açısından büyük önem taşıyor. Başarılı olacağımıza inanıyorum” diye konuştu. Ebru sanatının Çerkezköy ile bütünleşmesi için çeşitli önerilerde bulunan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda bir ebru sanatı ile ilgili bir panel düzenleyebiliriz. Önümüzdeki hafta Çek Cumhuriyeti’nin Prag kenti Dünya Ebru Gününe ev sahipliği yapacak. Bir sonraki yıl Çerkezköy olarak, Dünya Ebru Günü’ne ev sahipliği başvurusu yapabiliriz.”
ifadelerine yer verdi.

“ÇALIŞMALAR YAPILABİLİR”

Çerkezköy Eğitim Kampüsü’ne yapılması planlanan Güzel Sanatlar Lisesi ile ebru sanatının Çerkezköy’de daha büyük bir ivme kazanabileceğini anlatan Kaymakam Kubilay “Çerkezköy tanıtım kitabımızın ikinci baskına ebru sanatı ile ilgili bölüm açabiliriz. Kitabımızın kapağı da ebru sanatıyla süslenebilir. Aynı zamanda Kaymakamlığımız bünyesinde faaliyet gösteren Proje Koordinasyon Birimi, Ebru sanatı ile ilgili projelere destek olabilir. Kalkınma Ajansından hazırlanacak projeye göre destek alınabilir. Ebru sanatı ile ilgili bir proje hazırlayabilir veya proje hazırlamaya yardımcı olabiliriz.” diye konuştu.



“EYLEM PLANI OLUŞTURACAĞIZ”

Proje Koordinasyon Birimi’ne Ebru sanatını yaşatma ve tanıtma eylem planı hazırlaması talimatı veren Kaymakam Kubilay “Ebru sanatı ile ilgili neyi ne zaman yapacağımızı şimdiden bilmeliyiz” dedi. Ebru sanatını Çerkezköy’ün markası haline getirmek için diyalog halinde hareket edeceklerini kaydeden Kaymakam Kubilay, Çerkezköy Belediyesi ile özel kurum ve kuruluşların desteklerini beklediklerini kaydetti.

AKAY: HERHANGİ BİR ENGEL YOK

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ebru sanatının Çerkezköy’ün yüzü olması adına atılacak her adıma katkı sunmaya hazır olduklarını belirterek “Düşünceleri uygulamaya haline getirmek için herhangi bir engel yok.” dedi.

ATİLLA CAN EBRU SANATINI TANITTI

Dünyaca ünlü ebru sanatçısı Atilla Can, toplantıda ebru sanatının genel bir tanıtımını yaptı. 2009 yılında Ebru sanatını Türk sanatı olarak görmek için Birleşmiş Milletler’e başvuruda bulunduğunu kaydeden Atilla Can, UNESCO’nun Paris’te yapılan toplantısında da UNESCO’nun ebru sanatını Türk Sanatı olarak kabul ettiğini kaydetti.

38 ÜLKE KATILACAK

Önümüzde hafta Çek Cumhuriyeti’nin Prag kentinde yapılacak Dünya Ebru Günü etkinliğine de değinen Can “Dünya Ebru Günü 21-27 Kasım tarihleri arasında Prag’da yapılacak. Başkanlığını bizlerin yapacağı programa 38 ülkeden katılımcı katılacak. Burada hem ülkemizi hem de sanatımızı temsil edeceğiz.” dedi. Yabancı ülkelerin ebru sanatına yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden Atilla Can, İtalya’dan örnek vererek “Bugün İtalya ebru sanatından büyük paralar kazanmaktadır. Ebru ile ilgili birçok ürün beğeniye sunuluyor” diye konuştu. Tanıtım toplantısı sunumun ardından tamamlandı.
Editör: TE Bilisim