Çerkezköy Bakış - CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın vefatının yıl dönümünde bir açıklama yaptı.
Kadın Kolları tarafından yapılan açıklamada Zübeyde Hanım’ın hayatı anlatıldı.
1857 YILINDA DÜNYAYA GELDİ
“Ulusal Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin ve Partimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanımı bugün burada saygı ve sevgi ile anıyoruz” denilen mesajda şu ifadelere yer verildi; “1857 yılında Selanik’te dünyaya gelen Zübeyde Hanım, Hacı Sofu adlı bir aileden Feyzullah Ağa’nın kızıdır. Selanik’te evkaf katibi ve gümrük memuru olarak çalışan Ali Rıza Bey’le evlendi. Bu evlilikten 1881’de Mustafa (Mustafa Kemal) ve Makbule adlı iki çocuğu oldu. Erken yaşta kocasını kaybedince iki çocuğuyla birlikte, Selanik dışında bir çiftlikte kahyalık yapan kardeşi Hüseyin Ağa’nın yanına yerleşti.



14 OCAK’TA VEFAT ETTİ
Burada öğrenimi aksayan Mustafa’yı okuması için Selanik’e gönderdi. Mustafa’nın 1893’te gizlice Selanik Askeri Rüştiyesi’ne girmesine önce karşı çıktıysa da sonra kabul etti. 1919’da oğlu Mustafa Kemal ve kızı Makbule ile birlikte, İstanbul’un Şişli semtinde bugün Atatürk Müzesi olan eve yerleşti. Kurtuluş Savaşı sırasında, 14 Haziran 1922’de Adapazarı’nda Mustafa Kemal’le buluşarak Ankara’ya gitti; daha sonra İzmir’e yerleşti. 14 Ocak 1923’te İzmir’de öldü ve burada toprağa verildi.
“DÜNYA GERÇEK BİR LİDER GÖRDÜ”
Sevgili annemiz, Türk milletinin saygıdeğer annesi; Sayende bir milletin kötü kaderi değişti ve tüm dünya gerçek bir lider nasıl olur gördü. Yeri dolmayacak ulu önderimizin açtığı aydınlık yolda emin adımlarla yürüyen Cumhuriyet Halk Partili kadınlar olarak sizi sevgi ve saygıyla anıyoruz”.
Editör: TE Bilisim