Çerkezköy Bakış - CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasını teklif etti. Yüceer silah kullanarak genel güvenliği kasten tehlikeye sokma suçuna ilişkin cezaların artırılmasını istedi.
Teklifinde Yüceer, silahla ateş ederek genel güvenliği kasten tehlikeye sokma suçu için 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirterek, bunun yetersiz olduğunu vurguladı. Cezaların yetersiz olması sebebiyle düğünlerde, asker uğurlamalarında, kutlamalarda havaya ateş açmak suretiyle genel güvenliği kasten tehlikeye atılmasının önüne geçilemediğini belirtildi. 

2019’UN İLK 6 AYINDA MAGANDALAR 55 CANA SEBEP OLDU 

CHP’li Yüceer teklifinde, “Her yıl kamuoyunda düğün magandası diye tanımlanan kişilerin havaya ateş etmeleri nedeniyle ölüm ve yaralanma olayları vuku bulmaktadır. Keza asker uğurlamaları veya spor müsabakaları gibi herhangi bir kutlama bahane edilerek havaya ateş açan kişiler sebebiyle benzeri bir durum ortaya çıkmaktadır” dedi. En son 4 Ağustos’ta magandaların açtığı ateş sonucu 12 yaşında bir çocuğumuzun hayatını kaybettiğini hatırlatan Yüceer, 2019 yılı içinde 55 yurttaşımızın magandaların açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini kaydetti. Yüceer teklifinde bakanlığın açıklamalarına değinerek, “İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2018 yılında 83 vatandaşımız ölmüş, 343 vatandaşımız da yaralanmıştır.” dedi.

BİREYSEL SİLAHLANMA VAKALARIN SAYISINI ARTIRIYOR

Teklifinin gerekçesinde bireysel silahlanmanın kolaylığı ve silah kullanımındaki cezasızlık kültürüne vurgu yapan Yüceer, havaya ateş açma konusundaki cezaların artırılarak caydırıcılık sağlanması gerektiğini ifade etti. Yüceer, İçişleri Bakanlığının düğün, nişan ve kutlama gibi etkinliklerde havaya ateş açılmasının engellenmesi için bu gibi kutlamalara izin verilirken, silah kullanılmaması, havaya ateş açılmaması hususlarına ilişkin organizasyon sahiplerinden taahhütname alınmasına ilişkin Valiliklere her yıl bir genelge göndermesine rağmen bu tip eğlencelerde havaya ateş açılarak insan hayatının tehlikeye atılmasının önüne geçilemediğini kaydetti. 
Genel güvenliğin sağlanamaması gerekçesiyle Candan Yüceer, 5237 sayılı Kanun’un 170’inci maddesi 1’inci fıkrasının değiştirilerek yangın çıkaranlara, bina çökmesine, toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olanlara, Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanarak genel güvenliği tehlikeye atanlara verilen cezaları artırmayı teklif etti. Yüceer yaptığı teklifle fiilleriyle genel güvenliği tehlikeye sokan kişilerin, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını öngördü.

Editör: TE Bilisim