TrakyaDent Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Pedodontisti Uzman Çocuk Diş Hekimi Bahar Aksan Yenilmez, hasta kabulünü başlarken, meslek yaşantısı, çocuklarda diş sağlığı ve süt dişlerini önemi hakkında bilgiler paylaştı.

“MERAKIM, HEVESİM İSTEĞİM ARTTI”

Yenilmez, “Lise hayatımdan beri sağlık sektörünü istiyordum. Ama istediğim şey diş hekimliği değil, tıp fakültesiydi. Çapa Tıp Fakültesini kazandıktan sonra yapamayacağıma dair düşüncelerim oldu. Ama klinik sürecimde özellikle çocuklarla çalışmaya başlayınca bu alanın benim için en uygun alan olduğuna karar verdim. İlk pedodonti stajımdan itibaren hayalim pedodonti olmak oldu. Mesleki eğitimim pedodontiyi kazandıktan sonra başladı. Çocuklarla birlikte olmak, onların tedavileriyle uğraşmak, koltuğa ağlayarak oturup koltuktan mutlu bir şekilde ayrılan hastaları gördükten sonrada her geçen gün bu branşıma olan ilgim merakım, hevesim isteğim arttı.” dedi.

“ÇOCUK DİŞ HEKİMİNE OLAN İHTİYAÇ ÇOK FAZLA”

Yenilmez, “Kısa süredir bu klinikte çocuk diş hekimliği alanında hizmet vermekteyim. Çerkezköy’de çocuk diş hekimliğine olan ihtiyaç beni çok şaşırttı. Buradaki çocukların oral hijyen alışkanlıklarının çokta iyi olmaması, beslenme koşullarının çokta iyi olmaması, çocuk diş hekimine olan ihtiyacın çok fazla olduğunu gösterdi bana. Çoğunlukla çürük indeksli hastalarım bana başvuruyor. “dedi.

“SÜT DİŞLERİNE GEREKEN BAKIM MUTLAKA YAPILMALI”

Süt dişinin önemine vurgu yapan Yenilmez, “İlk dişin sürülmesinden itibaren dişlerin fırçalanması gerekiyor. Ailelerin yaptığı hata bu noktada başlıyor ‘Nasılsa süt dişi değil mi? Düşmeyecek mi?  Yerine yenisi gelmeyecek mi? Fırçalamaya ne gerek var?’ gibi yaklaşımlar var ama sanılanın aksine süt dişlerimizin en sonuncusu bize ortalama 11-12 yaş gibi terk ediyor ve ilk süt dişimiz bebek daha altı aylıkken çıkmaya başlıyor. Süt dişleriyle geçirdiğimiz süreç altıncı ayımızdan 12 yaşımıza kadar sürüyor. Bu sebepten dolayı süt dişlerine gereken bakım ve ilgi mutlaka yapılması gerekiyor. Çünkü çocuklar küçük yaşlarda diş ağrısı, enfeksiyon şikayetiyle bize geldiğinde ve çocuk koltuğa uyumlu olmadığında çocuğu uyutarak tedavi yöntemine geçiyoruz. Ve aileler bu durumdan endişelenebiliyor.  “dedi.

“KARBONHİDRAT İÇEREN GIDALARDAN ÇOCUKLARI UZAK TUTULMALIYIZ”

Düzenli hekim kontrollerinin gerekli olduğunu söyleyen Yenilmez, “Benim ailelere tavsiyem şu olacak. Süt dişi sürer sürmez çocuğa uygun olan flor içeren bir macunla uygun dozda altı yaşa kadar bu 1000 PPM flor dozudur. Altı yaştan sonra yetişkin dozu olan 1450 PPM dozudur. Bir macunla ve çocuğa uygun bir fırçayla 8 yaşa kadar anne baba kontrolünde, sonrasında çocuğun kendisine izin vererek dişleri fırçalamaları ve basit şeker dediğimiz karbonhidrat içeren gıdalardan çocukları olabildiğince uzak tutmalarıdır. Çocuğun hiçbir şikayeti olmasa bile bizim koltuğumuza çocuğun alışması gerekir. Çünkü çocuk ilk bu koltuğa oturduğunda ağrı ve enfeksiyon şikayetiyle gelirse bizim tabi ki tedavi sürecimiz başlamak zorunda bu yüzden de endişe seviyeleri çok yüksek oluyor. Bundan dolayı şikayetsiz kontrole gelirse çok daha keyifli olacaktır. “dedi.

“HEDEFİM ÇOCUKLARA BU KOLTUĞU SEVDİRMEK”

Yenilmez, “İlk tanıştığımızda sadece onlarla sohbet ediyoruz. Aletlerimizi malzemelerimizi tanıştırıyoruz. Bize olan güvenlerini kazanmaya çalışıyoruz. Her insanda olduğu gibi endişe çocuklarda daha yüksek düzeyde. Bir hekime güvenmeden, inanmadan onunla bağ kurmadan tedavilerini yaptırmaya başlamıyorlar. Çocukların korkularının olmasını normal karşılamalıyız. Ve onlara sabırla yaklaşmalıyız. Biz gereken sabrı gösteriyoruz, ama anne babalarımız bazen ilk işlem olarak ağrıyan dişin yapılmasını istiyorlar bizden. Ben asla bunu yapmıyorum. Öncelikli olarak hedefim çocukları korkutmamak, üzmemek bu koltuğu onlara sevdirmek. Kendi rıza ve istekleriyle bu koltuğa oturmalarını sağlamak. Bu güven bağı kurulduktan sonra tedavi sürecimiz hem daha ideal bir şekilde akıyor hem de daha keyifli oluyor. Çünkü çocuk bize artık güvenmiş oluyor. “dedi.
 

Editör: TE Bilisim