Çerkezköy Bakış - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Biçer, çocuklarda yaşanan iştahsızlık nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi. İştahsızlığın nedenlerini sıralayan Biçer, “İştahsızlık; fizyolojik ve patalojik etkenler ile yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluşur. Ailelerin beslenme hataları ve alışkanlıkları, iştahsızlığın daha doğrusu yemek seçme olarak tanımlanan durumun en sık görülen nedenidir. Bu yüzden ailelerin, doğuştan itibaren bebeklerini beslerken doğru yaklaşımda bulunmaları gerekir. Özellikle 8-9 aydan başlayarak okul çağına kadar sürebilen iştahsızlık sorunu, doğru zamanda doğru besin seçerek, ancak en önemlisi çocuğa doğru yaklaşımda bulunarak çözülebilir.”dedi.
 

DİŞ ÇIKARMA İŞTAHSIZLIK NEDENİ

Diş çıkarmanın de bebeklerde iştahsızlık nedeni olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Biçer, “Fizyolojik iştahsızlığın temelinde ise bir hastalık etkeni olmaksızın çocuğun gelişim sürecinde karşılaştığı adaptasyon sorunları yatar. Örneğin diş çıkarma atakları; en bilinen iştahsızlık nedenidir. Bir başka fizyolojik etken ise 1 yaşından sonra yavaşlayan büyüme ve gelişmeye bağlı olarak çocuğun beslenme gereksiniminin düşmesidir. Ayrıca besinlerdeki geçiş dönemleri çocukların en yoğun iştahsız olduğu fizyolojik evreleri oluşturur: Sütten püreli gıdalara geçiş, yeni tatların denenmesi, bu yeni tat ve kıvama alışma sürecinde ciddi iştahsızlık görülebilir.”dedi.
 

İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR İÇİN TAVSİYELER

İştahsız çocuklar için ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Dr. Biçer, “Her zaman çocuğunuzun beslenmesine ve iştahına saygı duyun. Çocuğunuzu kendi mama sandalyesinde oturtun. Kalabalık bir sofra her zaman avantaj sağlar. Aile ile birlikte yenen yemekler çocuğunuzu iştahını olumlu yönde etkileyecektir. Çocuğunuza farklı tatları ve gıdaları albenisi yüksek şekilde sunun. Öğün aralarında abur cubur, şeker, çikolata, meyve suyu, süt gibi gıdaların tüketilmesi, yemekten hemen önce su içilmesi doygunluk sağlar. Bu nedenle öğün aralarını doğru değerlendirin. Her çocuk bir seferde bolca yiyemez. Bazı çocuklar sık aralarla azar azar yemek yemek isteyebilir. Her çocuğa uygun beslenme programı uygulayın. İştahsızlık nedeniyle piyasada olan bir takım vitamin ya da mineral içeren ilaçların gereksiz ya da fazla kullanımının çocuklarda zararlı etkileri olabilir. Bu tip ilaçlar mutlaka çocuğun doktoruna danışarak kullanın.”

Editör: TE Bilisim