Çerkezköy Bakış - ‘Maksat Glutensiz Yaşamda Gelişim’ konulu Çölyak Farkındalık Seminerine konuşmacı olarak Optimed Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hakan Sunal, Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sinem Kaya Savcı katılırken, Özel Aka Koleji Lise öğrencisi Damla Gürel keman dinletisi ile, Türk Halk Müziği öğretmeni ve halk ozanı Mustafa Ozan da sazı eşliğinde söyleyeceği birbirinden güzel eserler ile seminere renk katacak. 

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak, vücut savunma sisteminin glutene karşı gösterdiği hassasiyet olarak tanımlanabilir. İnce bağırsağın iç yapısı, bir havluya benzetilebilir. Havludakine benzer şekilde girintiler ve çıkıntılardan oluşan ince bağırsak yüzeyi, çölyak hastalarında düzleşmeye başlar. Bu da besinlerin emiliminde azalmaya yol açar. Vücut savunma sistemi ise bu durumu sindirim problemleri, şişkinlik, ciltte bozulmalar, halsizlik, adet düzensizlikleri gibi belirtilerle ifade eder.
Çölyak hastalığında gluteni kesmek, bilinen tek tedavi yöntemidir. Ancak gluten diyetini gıdalarla sınırlamak yeterli değildir. Glutensiz diyette besinler kadar kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinizin de içeriklerini titizlikle incelemelisiniz. Dudak nemlendiricisi, vücut losyonu, güneş kremi, makyaj malzemeleri, diş macunu, şampuan, saç kremi, sabun gibi günlük bakım ve kozmetik ürünleri de gluten içerikleri kontrol edilerek kullanılmalıdır.

ÇÖLYAK HASTALARI NE YİYEBİLİR?

Çölyak hastasıysanız, diyetinizden gluten içeren gıdaları çıkarmalısınız. Buna karşın marketlerde satılan glutensiz ürünleri diyetinize ekleyebilir, glutensiz doğal sebze ve meyveleri, bakliyatları tüketebilirsiniz. Hastalarda sık rastlanan durumlardan biri de Çölyak ve diyabet hastalıklarının beraber bulunmasıdır. Bu gibi durumlarda hem glutensiz hem de diyabetik diyet uygulanması gerekir. Glutensiz diyet, diyabet diyetini daha da zorlaştıran bir diyet değildir.
 

Editör: TE Bilisim