İnovasyon Fuarı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hema Endüstri’nin standını ziyaret etti. Ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’a insansız uydu kontrollü traktör sürme, kamyon ve otobüslerde konforlu otomatik direksiyon sistemleri kullanımı ile roketler için üretilen yüksek basınçlı pompa tanıtıldı.

Çerkezköy Bakış - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İnovasyon Fuarı’na katıldı.
HEMA STANDI İLGİ TOPLADI
Ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’a insansız uydu kontrollü traktör sürme, kamyon ve otobüslerde konforlu otomatik direksiyon sistemleri kullanımı ile roketler için üretilen yüksek basınçlı pompa tanıtıldı. Hema Endüstri standı fuarın en ilgi çeken stantlarından biri oldu. Ekonomik Bakanı ve Gençlik ve Spor Bakanı da standı ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.
“YENİ FİKİRLERİ DESTEKLEMEK GEREKİYOR”
İnovasyon Fuarı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnovasyon konusunun Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyerek “Her vatandaşın cebindeki telefonları, bilgisayarları yazılımları siz tasarlayıp geliştiremiyorsanız o aletlerin yaygın şekilde kullanılması sizi arzu ettiğiniz yere taşıyamıyor. Aslında toplumumuz yeni fikirler geliştirme konusunda oldukça başarılıdır. Bizim “Zihni Sinir Projeleri” diye karikatürize ettiğimiz şey, gelişmiş ülkelerde inovasyonun ilk basamağını oluşturan yeni fikirler üretimidir. Elbette her fikir ticarileştirilemez ama ticarileştirilebileni bulmak için yeni fikirleri desteklemek gerekiyor. Yüzlerce binlerce fikirden bir tanesi doğru şekilde değerlendirildiğinde ortaya sizi dünya çapında öne çıkaracak bir ürün çıkabilir” dedi.
“İSTEDİĞİMİZ SEVİYEYE GELEMEDİK”
Türkiye’nin birçok yerinde doğru şekilde değerlendirilmesi halinde dünya çapında ses getirebilecek fikirler olduğuna inandığını söyleyen Erdoğan, “Bunlar patent alınmadığı, ticarileştirilemediği için kaybolup gidiyor. İletişim imkanlarının genişlemesi, bu bakımdan insanlarımızın işini geçmişe göre kolaylaştırıyor. Bunun yanında inovasyon mantığının da insanlarımıza anlatılması gerekiyor. Ülkemiz özel sektörünün ve kamu kuruluşlarının önde gelenleri bu konuda takdire şayan seviyeye gelmişlerdi. İlk defa bu yıl düzenlene inovalig projesine 460 başvuru olmasını gerçekten sevindirici bir gelişme olarak görüyorum ancak ülkemizde hala sistemli formatlı çalışma konusunda arzu ettiğim seviyeye gelemediğimiz bir gerçek” diye konuştu.
“MİLLİ GELİRİN YÜZDE 2’SİNİ İNOVASYONA AYIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli gelirin yüzde 2’sinin inovasyona ayırmayı hedeflediklerini kaydederek şunları söyledi: “Bunu biz AR-GE ile iç içe sokalım istedik. Şu anda bir mesafe aldık ama yeterli değil. Henüz birin altındayız. Ama bunu ilk etapta 2’ye sonra da 3’e çıkarmamız lazım. Özel sektör de AR-GE noktasında ciddi yatırımlar yapmalı. AR-GE’de ne kadar başarılı olabilirsen bu inovasyon hareketi o kadar güç bulacaktır. Ülkemizin önemli firmaları ve gençlerimiz burada. Gençlerimizin önünü beraber açacağız. Devlet ve özel sektör olarak. Bu inovatif geleceği bu gençlikle yürüteceğiz. Onun için ‘Türkiye inovasyon ile geleceğine koşuyor’ sloganına canı gönülden katıldığımı ifade ederek bu etkinliğin düzenlenmesini çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilisim