Çerkezköy Bakış- Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ilçede devam eden alt ve üst yapı çalışmalarındaki son durum ile ilgili Çerkezköy Bakış Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fırat Keskinkılıç’a değerlendirmelerde bulundu.

“BUGÜN İTİBARİYLE YÜZDE 65'İ TAMAMLANDI”

Yoğun bir çalışma programının içinde olduklarını belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Zor şartlarda çalışıyoruz ama tabii ki bütün bu çalışmaların özünde, temelinde daha güzel bir Çerkezköy var. Bu niyetle, bu hedefle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Biz, Büyükşehir Belediyesi, TESKİ ve Çerkezköy Belediyesi’nin bir çalışma içerisinde olduğu bir Atatürk ve Öztrak Caddesi ile Yeni Meydan Projemize başlamıştık. Proje başlangıç tarihimizin altını çiziyorum. Bundan tam bir yıl evvel TESKİ alana girdi. Bundan tam 10 ay evvelde Çerkezköy Belediyesi sahaya girdi. Yani bizim iş başlangıcımız TESKİ’nin iş başlangıcı tam 12 ay evvel, Çerkezköy Belediyesinin iş başlangıcı tam 10 ay evvel çalışmalara başladı. Bugüne kadar TESKİ’nin çalışmalarında yaklaşık 32 kilometrelik, 30 kilometre üzerinde yapacağı içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının bugün itibariyle yüzde 65'ini tamamladı. Yani bu şu demek, biz Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesinde bugüne kadar TESKİ ile beraber 19 kilometre 19 bin metre içme, suyu kanalizasyon ve yağmur suyu hattı döşemiş durumda. Bunu anlatırken işin zorluğunu zahmetini sıkıntısını tarif etmek adına söylüyorum. Bugün burada görünen işler var, ama görünmeyen işlerin tamamı artık 19 kilometrelik toprağın altında kaldı. Kolay bir iş değil çok zahmetli bir işti. Bir yıl evvel TESKİ’nin temel atmasında şurada meydan başında aynı şeyi de söylemiştim.” dedi.

“TESKİ İŞİNİN YÜZDE 65'İNİ BİTİRDİ”

Ekonomik gelişmelere vurgu yapan Başkan Akay, “Tabiki o günden bugüne sadece bu zorlukları tarif etmiştik o gün, haziran ayında. Ama bugün konuştuğumuz sadece o zorluklar değil. Bugün o zorlukların dışında Türkiye Aralık ayında bir ekonomik dar boğaza girdi. Fiyatlar tepetaklak oldu. Her şeyde olduğu gibi bütün maliyetlerin şaştığı gibi, tabii ki bu maliyetlerde fazla fazla şaştı. Bu zorlukları yaşadık. Bu zorluklar bize bu sıkıntılar temelde Türkiye'nin ekonomik krizinin sonuçları bizim tabi işimize de yansımasını biz yaşadık. Bu bize meydan altı otopark projemizden vazgeçmemize neden oldu. Zorlu, zahmetli bir işti. Hepinizin bildiği gibi TESKİ’nin çalışmasının hemen ardından biz Ağustos ayı itibariyle Çerkezköy Belediyesi işe başladı. Aynı zamanda da meydan altı otopark işe başladı ve Ekim 2021 tarihinde etrafı çevrelenmişti. Maalesef 8 ay kadar bir süre bu meydan altı oto otoparkının iptal sürecini yaşamak zorunda kaldık. Bugün yaşadığımız bu ekonomik sıkıntılar bize bu sürüncemeli dönemi maalesef yaşatmak zorunda kaldı. Ve bugünleri atlattık. Bugünlerden sonra bugün artık Çerkezköy Belediyesi, TESKİ'nin çalışması yüzde 65 seviyelerine, 19 kilometrelik bir hat döşemeye, önünde de yaklaşık 11-12 kilometre daha Öztrak Caddesinde içme suyu kanalizasyon hattı döşeme işi kaldı.  Çok da kafa karıştırmadan söyleyeyim TESKİ işinin yüzde 65'ini bitirdi. Yüzde 35'lik kısmını da Aralık ayının ortasına kadar tamamlayarak Öztrak Caddesinden çıkacak. Bugün Çerkezköy sınırlarında TESKİ, Atatürk Caddesi ve Atatürk Caddesi'ne bağlı 19 sokakta, sadece Atatürk Caddesinde iş yapmadı. Atatürk Caddesiyle bağlantılı 19 sokakta ve Öztrak Caddesi'nin Altıyol kavşağından Edip sokağa kadar olan kısmını neredeyse yani Haziran sonu itibariyle gelmiş olacak. Yüzde 65 seviyelerinde TESKİ’nin Öztrak Caddesi'nden Aralık ayının ortasında çıkma hedefi var. Bu birinci adım.” dedi.

ASFALT ÇALIŞMASI BAŞLIYOR

İkinci adımın da Çerkezköy Belediyesi’nin üst yapı çalışmaları olduğunu belirten Başkan Akay, “Ağustos ayında işe başlamıştık. Yine bu ekonomik sıkıntı ve darboğaz müteahhidin biraz yavaş çalışmasına, işi bırakma seviyelerine kadar geldiğini daha önce paylaşmıştık. Bugün itibariyle Cumhurbaşkanı kararnamesinden alınan yetkiyle devir hakkı kullanıldı ve devirden sonra iş bugün itibariyle yine devam ediyor, durmadı. Yarın itibariyle Atatürk Caddesinde İnan sokaktan meydana kadar olan kısımla ilgili asfalt çalışması başlıyor. Taş çalımları hızlanıyor. Armatür çalışmaları aydınlatma çalışmaları gibi çalışmalar arkasından gelecek diye umutla işimize devam ediyoruz. İş duraksamadı tabi beton yol çalışmaları vatandaşı çamurda bırakmadık. Zor şartlarda da olsa ekonomik krizin etkilenme durumlarını yaşanmış dahi olsa bu süreçte işler bir şekilde devam etti. Devamında meydan üstü ile ilgili bir karar değişikliği daha önce paylaşmıştık Kadir başkanla beraber. Bir protokol yapıldı yüzde 90'ı Büyükşehir Belediyesi yüzde 10’u Çerkezköy Belediyesi finansmanıyla meydan üstü işi hızlı ihale yöntemini ihale edildi. Artık buradaki trafik sorunu, güvenlik sorunu ve maalesef 7-8 ay içinde kaldığımız bu kaos durumundan bir an evvel çıkmak üzere iş gerçekleşti ve iş teslim edildi. Bugün itibariyle iş hızlı bir şekilde yapılıyor. Özetle şunu söyleyeyim. Çok zorlu kapsamlı bir işe girdik. Bunu biliyoruz, eleştirilerin de farkındayım. Eleştiri aldığımızın da farkındayım. Eleştiri alacağımızı daha ilk gün orada söylemiştim. Toz, toprak, çamur, elektrik, su kesintisi bizi bekliyor demiştim. Ben bunları söylerken ortada ekonomik bir darboğaz, ekonomik bir dalgalanma yoktu. Bu hesaba, bu kitaba rağmen çok ciddi sıkıntılar yaşadık, yeraltına indik. Yeraltında işler yapıldı. Bunun sıkıntılarını vatandaşımız yaşadı biliyorum. Dolayısıyla biz bütün bunları Çerkezköy’ün önümüzdeki 50 yıllık, 100 yıllık geleceği adına yapılmış işlerdir. Bu alt yapı işine bu eleştirileri göğüsleme riskini alarak girdik. Bugün Allah’a şükür geldiğimiz noktada meydan çalışmalarımız devam ediyor. Atatürk Caddesindeki işimiz de devam ediyor. Öztrak Caddesindeki işimiz halen devam ediyor.

Hedefimiz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında, Cumhuriyet meydanını ve Atatürk Caddesini açmak ve bayram kutlamalarını burada yapmak.” dedi.

“YATIRIMLAR GELCEK 100 YIL İÇİN”

“Yerli, yersiz eleştiriler aldık, olabilir doğaldır.” diyen Başkan Akay, “Bu işin doğasında var hepsini zaten göğüsledik. Ancak bugün Atatürk caddesindeki ve meydan işimiz inşallah verdiğim tarihler itibariyle sonlanacak ve inşallah Çerkezköy’e yakışan alt yapısıyla kendine yakışan üst yapısıyla yoluna hayatına inşallah devam edecek. Atatürk Caddesi için 29 Ekim tarihini söylüyorum. Daha önce 2022 sonu demiştim 2022 sonunda Öztrak’ın sonuna kadar bu işi bitireceğimizi söylemiştim. TESKİ 2022’nin aralık ayında sahadan çıkacak. Bizde TESKİ’nin arkasından işe devam ediyoruz. Bu da neredeyse mesela bu Temmuz ayının başında ilk haftasında TESKİ Edip Sokak yani Malkoçoğlu sokağa kadar olan kısmı Çerkezköy Belediyesine teslim edecek. Çerkezköy Belediyesi Kurban Bayramının hemen ardından Öztrak Caddesinin üst yapı çalışmalarına başlayacak. TESKİ işine devam edecek Köşem’e kadar ikinci etaba gidecek. Çerkezköy belediyesi birinci etabı bitirdiğinde Köşem’e kadarki kısmı o teslim ettiğinde devam edecek. Köşem’den şehitlik anıtına kadar olan kısımla ilgili üçüncü etaba başladığında bu sene içerisinde bunların tamamını bitirme hedefimizin, kararımızın arkasındayız. Çok fazla eleştiri alıyoruz. Uzun yıllardır sanki sahada çalışıyormuşuz gibi eleştirileri, bu algıları yönetmeye çalışanlar var. Tarihler ortada TESKİ’nin iş başlangıcı tam 12 ay evveldir. Sadece üstyapı yapsaydık her şey çok kolaydı. Her şey çoktan da bitmişti. Ancak işin ağırlığını işin ehemmiyetini geleceğe dönük yaptığımız yatırım ne olduğunu tarif etmek adına bunları söylüyorum. Eleştirilerin hepsi kabulümüz. Esnafımız tabi ki önünde toz istemez toprak istemez şantiye olsun istemez. E ben de istemiyorum. Siz bile belki buraya gelirken dolaşarak geldiniz. Ben bile belediyeye gelirken dolaşarak geliyorum. Vatandaş, esnaf aynı şekilde ama biz esnafımızın bundan en az sıkıntıyı yaşayarak bu süreçleri geçmesi. Verdiğimiz rahatsızlık için özür diliyorum bu yapılanların hiçbiri bugün için değil gelecek için. Gelecek 100 yıl için. İnşallah bir daha buralarda bu şantiye alanlarının görülmeyeceği işleri teslim etmiş olacağız. İşin ağırlığını tarif etmek adına tekrar bunları söylüyorum. İşin zoru bitti, işin kolay kısmındayız. İnşallah bunları da bir an evvel bitirip sonlandırıp herkesle beraber mutlu mesut bir şekilde bu caddede dolaşacağız.

HAYATIMIN EN ZORLU 8-9 AYINI GEÇİRDİM

Meydandaki işlerin durduğu sürede hayatının en zor günlerini geçirdiğini belirten Başkan Akay, “Vatandaşın ve esnafın sıkıntı yaşadığını söylerken bir şey ifade etmiştim. Dedim ki Çerkezköy’de bu sıkıntıyı en çok yaşayan insanlarından biri de benim. Tabi ki bu çok zor bir kış geçirdim. Meydanın 7-8 ay çepeçevre sarılı olduğu dönemler yaşadık. Su kesintileri oldu. Bu günler benim için çok sıkıntılı günlerdi. Hayatımın bu görev süremin en zorlu 8-9 ayını geçirdim diyebilirim.” ifadelerin kulandı.

Editör: TE Bilisim