Çerkezköy Bakış - Suriye’li çocukların eğitime kazandırılması 2017-2019 eylem planı raporu toplantısı gerçekleştirildi. Her ay düzenli olarak yapılan eğitim toplantısı bu ay “Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması 2017-2019 eylem planı raporu” gündemi ile Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Konferans salonunda yapıldı. Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız’ın başkanlığında yapılan toplantıya, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, İlçe Emniyet Müdürü Serdar Kurtoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Volkan torun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nuray Koç, Sosyal Hizmet Merkezi Müdür vekili Enver Demirel ve okul idarecileri katıldı.

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Toplantıda, sunum ile bilgilendirmelerde bulunan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair, “Tekirdağ Valiliği “Suriye’li çocukların eğitime kazandırılması 2017-2019 eylem planı” kapsamında Kaymakamlık makamında ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin yöneticilerinin katılımı ile geçtiğimiz Kasım ayında toplantı yapılmış, yapılan toplantıda; kurumlar arası işbirliğinin nasıl yapılması, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına müracaat eden Suriye’li ailelerden okul kaydı olmayan çocukların okula kaydının yapılması için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yönlendirilmesi, sağlık ocağı ve hastanelere gelen çocuklarının okul kayıtları olmayanların ilçe milli eğitim müdürlüğüne yönlendirilmesi, Türkçe bilmeyenler için Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde Türkçe dil kurslarının açılması, Türkçe bilenler için istekleri doğrultusunda; Halk Eğitimi Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi aracılığı ile meslek edindirme kurslarının açılması kararlaştırılmıştı.”dedi.

BİN 536 KİŞİYE ULAŞILDI

Nair, “Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda Kaymakam Atilla Selami Abban’ın olurları ile komisyon oluşturularak göç idaresi başkanlığından Çerkezköy’de yaşayan Suriye’li vatandaşların adresleri alınarak bu adreslerde yaşayan Suriye’li ailelerin durum tespitini yapmak için Kızılpınar Mahallesi için bir, Veliköy Mahallesi için bir, Merkez mahalleler için üç olmak üzere toplam beş Suriye’li adres tespit ve hane ziyaret komisyonu oluşturulmuştur. Yapılan çalışmalarda Veliköy Mahallesi’nde 38 adreste 192 kişiye, Kızılpınar Mahallesi’nde 155 adreste 488 kişiye, Merkez Mahalleler de ise 194 adreste 856 kişi olmak üzere toplamda 387 adreste bin 536 kişiye ulaşılmıştır. Bu komisyonlar okul müdürü, müdür yardımcısı ve rehberlik öğretmenlerinden oluşturulmuş, gerek görüldüğü durumlarda mahalle muhtarlarının da katılımı sağlanmaktadır. Komisyonlara halk eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinden de müdür yardımcıları alınarak ihtiyaç duyulan Türkçe dil kursları ve meslek edinme kurslarının yerinde tespiti yapılmaktadır. Suriye uyruklu vatandaşlara yönelik; yaş gruplarına ayrılarak 20 okuma-yazma ve Türkçe öğretimi kursu açılmıştır. Bu kurslarımıza 163’ü erkek 146’sı kadın olmak üzere toplam 309 kişi katılmıştır. Kurslarımız devam etmektedir. Göç İdaresi Başkanlığı ile birlikte ilçemizde yaşayan Suriye’li vatandaşlarla geniş katılımlı bir toplantı yapılarak Suriye’li vatandaşların hakları, sorumlulukları, görevleri ve yaşadıkları sorunlar ele alınmıştır. Yine oluşturulan komisyonlarca aile ziyaret ekipleri oluşturularak ziyaretler başlamış, bu ziyaretler kapsamında yaklaşık 200 hane ziyaret edilerek il milli eğitim müdürlüğü tarafından gönderilen anketler uygulanmıştır. Aile ziyaret ekipleri ile zaman zaman toplantılar düzenlenerek durum değerlendirmesi yapılmakta, ilçemize yeni göç eden Suriye’li vatandaşların adres kayıtları nüfus müdürlüğünden alınarak ziyaret edilecek adres listelerine eklenmektedir. Ziyaret edilen adreslerdeki okul çağında olup ta okula gitmeyen çocuklar adrese yakın okula yönlendirilerek okullaşması sağlanmaktadır. Okul öncesi çağında olan çocuklardan bir kısmının diğer kurumlar bünyesinde açılan anasınıflarına (diyanet) devam ettiği de tespit edilmiş. Ziyaretler esnasında ekonomik durumu iyi olmayan aileler sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yönlendirilmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımlarından (nakdi, gıda, kömür) faydalanan Suriye’li aile sayısı 355 hane bin 675 kişi, şartlı nakil transferi (ŞNT) yardımından faydalanan Suriye’li aile sayısı 105 hane 210 öğrenci, sosyal uyum yardımı (SUY) programından faydalanan Suriye’li aile sayısı, 103 hane aşı olmayan çocuklar aşılarının yapılması için sağlık ocaklarına yönlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

“İLERİYİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”

Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız da toplantıda ileriyi düşünmek zorunda olduklarına dikkat çekti. Yıldız, “Suriye’de yıllarca devam eden savaştan dolayı ülkemizde bulunan Suriye uyruklu vatandaşlarından 10 binden fazlası Tekirdağ’da bulunuyor. Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması ve sosyal entegrasyonlarının sağlanması için Tekirdağ valiliğimizce büyük bir çalışma başlattık. Bizler ileriyi düşünmek zorundayız. Bu sorunlarla bizler uğraşmazsak çocuklarımız uğraşacak. Çerkezköy ilçemiz büyük ölçüde çalışmalarını tamamladı. İlçe kaymakamımız sayın Atilla Selami Abban başta olmak üzere çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“HEDEF, SURİYE’Lİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİME KAZANDIRILMASI”

Tekirdağ Vali Yardımcısı Suat Yıldız’dan sonra söz alan Atilla Selami Abban “Her ay düzenli olarak yaptığımız eğitim toplantısını bu ay Suriye’li çocukların eğitime kazandırılması eylem planı gündem başlığı ile sizlerin görüş istek ve önerilerinize almak için gerçekleştiriyoruz. Toplantımıza önemli katkılarından dolayı sayın vali yardımcımız Suat Yıldız’a ve İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan’ a teşekkür ediyorum. Bu eylem planının öncelikli hedefi Suriye’li çocukların eğitime kazandırılmasıdır. Bununla birlikte Suriye’lilerin toplumla entegrasyonlarının sağlanması, aşı olamayan çocukların aşılanması, sosyal hizmet almalarının sağlanması, nitelik ve beceri kazanmaları içinde halk eğitim kurslarımızdan faydalanmaları da son derece önemlidir. Çalışmaları yürüten tüm arkadaşlarımızın bu bilinçle hareket etmelerini istiyorum” diye konuştu.

“HEDEF YÜZDE 100’LERE ULAŞMAK”

İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, “Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması 2017-2019 eylem planı çalışmalarımıza desteklerinden dolayı sayın vali yardımcımız Suat Yıldız’a teşekkür ediyorum. Ülkemizde Suriye’li vatandaşların okullaşma oranı yüzde 50’nin altında. Bakanlığımızın hedefi bunu yüzde 100’lere çıkarmak. İlimiz genelinde çalışmalarımız sürdürüyoruz. Çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim