Motorlu Taşıt Sürücü Kursları’nın 3’üncü dönem yazılı sınavı 16 Temmuz Cumartesi günü tek oturumda tamamlanacak. Çerkezköy’deki Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi’nde yapılacak.

TEK OTURUMDA YAPILACAK


Sınav 16 Temmuz Cumartesi günü Hacı Fahri Zümbül Anadolu Lisesi ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi’nde yapılacak. Tek oturumda tamamlanacak sınav saat 11.00’da başlayacak. Yetkililer, sürücü adaylarından sınav saatinden yarım saat önce sınava girecekleri okul binası önünde hazır bulunmalarını istedi.

50 SORU YÖNELTİLİYOR

Ehliyet sınavında adaylara ilk yardım konusundan 12 soru, trafik ve çevre konusundan 23 soru, araç tekniğinden 9 soru, trafik adabından ise 6 soru yöneltiliyor. Toplamda 50 sorudan oluşan sınav için sürücü adaylarını 60 dakika süre veriliyor. Sürücü adayları yazılı sınavdan geçmesi halinde direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyorlar.

YAZILI SINAVDA BAŞARI ŞART

Kursiyer, yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanıyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecek.

 SÜRÜCÜ BELGESİ ALMAK İÇİN KAYIT ŞARTLARI

 “A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak. “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak. Sabıka kaydının olmadığına dair dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak. Son 6  ay içinde cepheden çekilmiş 2  adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek. Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak. Belirlenen süreye kadar Özel MTSK’ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.

YENİ EHLİYETLER İÇİN GEREKLİ BELGELER

Bu arada yeni ehliyetlerin değişimi 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren sürüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ehliyetlerini değiştirmek isteyen sürücülerden; biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve parmak izi isteyecek.  Ehliyet verme işlemleri de 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Yeni ehliyetler için Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 24 milyon mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yapılacak bu değişiklikte 15 lira belge bedeli, parmak izi, 1 biyometrik fotoğraf, ‘sürücü olur’ sağlık raporu istenecek.

10 YIL GEÇERLİ OLACAK

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1 Ocak 2016’da uygulanmaya başlanmasıyla bu tarihten sonra sınıfına göre ehliyet alacaklara deneyim şartı getirildi. Buna göre, otobüs gibi büyük taşıt ehliyetlerine direkt müracaat yapılamayacak, önce B sınıfı ehliyet alınacak ardından E sınıfı için tekrar sınav şartı getirildi. Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderiliyor. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecek.

YURTDIŞINDAN YENİ YENİ SÜRÜCÜ BELGESİ BAŞVURUSU

Yeni Sürücü Belgesi Başvurusu; Sürücü belgesi işlemleri ile ilgili esaslara 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinde yer veriliyor. Kaybedilen veya yıpranmış olan sürücü belgelerinin, sahibinin beyanı esas alınarak bir dilekçe ile müracaatı üzerine yenisi veriliyor. Yurtdışında yaşayan kişiler söz konusu müracaatı Dış Temsilcilikler aracılığıyla yapabiliyor. Sürücü Belgesi değerli kâğıt kapsamında olup, harca tabiidir. Kaybından veya yıpranmadan dolayı Dış Temsilciliklere yapılan sürücü belgesi başvuruları ile ilgili olarak Dış Temsilcilikler ve ilgili Trafik Tescil Şube Müdürlüğü arasında yazışma yapıldığından işlemlerin sonuçlanması vakit alabiliyor.
Editör: TE Bilisim