Çerkezköy Bakış - 2016 yılı ile birlikte ehliyete yeni düzenlemeler getiriliyor.
DEĞİŞİKLİKLER 1 OCAK’TAN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Gazi Osman Paşa Mahallesi Atatürk Caddesi No:61 Kat:4 adresinde faaliyet gösteren
Özel İdeal Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu’nun sahibi Tansel Karpuz, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu yönetmeliğindeki değişiklikleri anlattı. Değişikliklerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini söyleyen Tansel Karpuz: “1 Ocak 2016′dan itibaren ehliyet sınavı sonucu başarılı olanlara stajyer sürücü ehliyeti verilecek.” dedi.
2 YILLIK STAJYER EHLİYET
Stajyer ehliyetin, ilk defa ehliyet alacaklar için başarılı olduktan sonra sürücü belgesini 2 yıllık staj çerçevesinde kullanması anlamına geldiğini ifade eden Karpuz, stajyer ehliyette, kursiyere 75 ceza puanı hakkı verileceğini belirtti. Kursiyerlerin 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurması halinde psikoteknik belgesi aldıktan sonra tekrar ehliyet için sürücü kursuna müracaat etmesi gerekeceğini anlatan Tansel Karpuz şunları söyledi: “Kursiyer, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı 3, yaya üstünlüğünü de 3 kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak. Bu durumda kursiyerin tekrar sürücü kursuna baştan müracaat etmesi gerekecek.”
EHLİYET ÇEŞİDİ 17’YE ÇIKARILDI
Tansel Karpuz, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, stajyer ehliyet dışında birçok yeniliği getirdiğini söyledi. Buna göre 9 olan ehliyet çeşidinin 17′ye yükseldiğini dile getiren Tansel Karpuz “B sınıfı ehliyetler 10, E sınıfı 5 yılda bir sağlık raporu alınarak değiştirilecek. AB uyumlu yeni sürücü belgesi koşullarına yapılan düzenlemede M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerli olacak. Böylece ömür boyu ehliyet döneminin kapanacak.” şeklinde konuştu.
TRAFİK ADABI DERSİ GETİRİLDİ
Sürücü kurslarındaki eğitime trafik adabı dersinin de eklendiğini kaydeden Tansel Karpuz şunları söyledi: “Kurslarda 16 saat trafik ve çevre, 8 saat ilk yardım, 6 saat  araç tekniği, 4 saat de trafik adabı dersi teorik olarak verilecek. Dersi geçemeyen ehliyet alamayacak” dedi.
OTOMATİK VİTESLİ ARAÇLARLA EĞİTİM VERİLEBİLECEK
Sürücü adayları otomatik vitesli araçlarla da eğitim alıp sınava girebileceğini söyleyen Tansel Karpuz “Ancak bu sürücüler trafikte sadece otomatik vitesli araç kullanabilecek. Manuel vitesli araç kullanabilmeleri için ek ders almaları gerekecek. Adaylar, sertifika sınıflarına ait araçların, otomatik şanzımanlı olanlarıyla eğitim alacak. Sınavda başarılı olanların sertifikalarında 'sadece otomatik şanzımanlı araç' kullanabileceği belirtilecek.” ifadelerine yer verdi.
DİREKSİYON SINAVLARI 35 DAKİKAYA ÇIKARILDI
Özel İdeal Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Usta Öğreticisi Metin Kurtuluş ise son yıllarda yapılan değişikliklerle sürücü eğitimine daha fazla önem verilmeye başlandığını söyleyerek “Daha önceden 10 dakikada yapılan direksiyon sınavları 35 dakikaya yükseltildi” şeklinde konuştu
SINAV HAKKI
Metin Kurtuluş şunları söyledi: “Kurslarda 16 saat trafik ve çevre, 8 saat ilk yardım, 6 saat  araç tekniği, 4 saat de trafik adabı dersi teorik olarak verilecek. Teorik eğitim sınavlarına herhangi bir nedenle girmeyenler ile teorik sınavda başarısız olanlar, yeniden kursa devam etmeden ve kurs ücreti ödemeden aralıksız üç kez daha sınava girebilecekler. Direksiyon eğitimi dersi sınavına girip de başarısız olanlar ise başarısız oldukları her sınavdan sonra kursun ders ücretini ödeyecek ve en az iki saat direksiyon eğitimi dersi alarak toplam üç dönem daha sınavlara girebilecek. Çift fren ve çift debriyaj sistemi bulunmayan araçlarla direksiyon eğitimi dersi yapılamayacak. Teorik trafik sınavında 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak.  Direksiyon sınavında adaylardan, geri geri gitme ve parketmeleri de istenecek. Ayrıca adaylara 20 km hıza ulaştıktan sonra önüne çıkan engelden kaçma eğitimi de verilecek.”
İŞTE YENİ EHLİYET ÇEŞİTLERİ
M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara; A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara;  A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara; A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara; B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara; B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilecek.
STANDARTLAR BELİRLENDİ
BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara; C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara; C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara;  C sınıfı sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanacaklara; CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara; D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara, D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara; D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara, DE sınıfı sürücü belgesi; D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara, F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara, G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara, K sınıfı sürücü aday belgesi Yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre araç sürmeyi öğrenen sürücü adaylarına eğitim ve sınavda kullanmak üzere verilecek.
YAŞ VE TECRÜBE ŞARTI DA ARANACAK
Aynı yönetmeliğin 76’ncı maddesi de değiştirildi. Yaş bakımından M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18; A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21); C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21; D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24 yaşını bitirmiş olmaları gerekiyor. Deneyim bakımında A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı;
C1, C, D1 ve D sınıfı sürücü belgesi alacakların en az B sınıfı; BE sınıfı sürücü belgesi alacakların B sınıfı; CE sınıfı sürücü belgesi alacakların C sınıfı; C1E sınıfı sürücü belgesi alacakların C1 sınıfı; DE sınıfı sürücü belgesi alacakların D sınıfı; D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları şartı aranacak.
Editör: TE Bilisim