banner265

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi

- Ülker Üst Yöneticisi Mete Buyurgan:- "Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destekte bulunacağız"- "Dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan Dünya Kaynak Enstitüsü tarafından yönetilen 10x20x30 girişimine destek vereceğiz"- Tat Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Oğuz Aldemir:- "Gıda okur yazarlığının gündeme alınması gerekiyor. Neyin besleyici, neyin gerçek gıda olduğuyla ilgili müthiş bir kafa karışıklığı var"

EKONOMİ 22.10.2020, 12:56
Sürdürülebilir Gıda Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Ülker Üst Yöneticisi (CEO) Mete Buyurgan, "Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destekte bulunacağız." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle, Sürdürülebilirlik Akademisi ile Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) iş birliğinde düzenlenen 6. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi çevrim içi olarak gerçekleşiyor.

Zirve kapsamında düzenlenen "Gıda Sanayi için Yeni Normalin Parametreleri" başlıklı panelde konuşan Buyurgan, pandemi koşullarının, gıdada arz güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Pandemi döneminde sınırların kapatılması, karantina ve kısıtlamalar nedeniyle küresel tedarik zincirleri sekteye uğrarken, yerel gıdanın öneminin arttığını vurgulayan Buyurgan, şunları kaydetti:

“Ülker olarak sadece üretim ve tedarik aşamasında değil, faaliyetlerimizin her adımında kaynakları israf etmeden sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. Bu nedenle tedarik sürecinde her zaman yerel tedarikçilere öncelik veriyoruz. Yerel üreticilerimizi destekleyerek, sürdürülebilir tarım uygulamaları geliştiriyoruz. Gıda kayıplarını ilk aşamadan itibaren, kaynağında azaltmayı hedefliyoruz. 2019 yılında toplam atıklarımızın yüzde 91’ini geri dönüştürdük. Ham maddelerin yüzde 98,9’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ulaştık. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' kampanyasının destekçileri arasında yer alıyoruz. Dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan Dünya Kaynak Enstitüsü tarafından yönetilen 10x20x30 girişimine de destek vereceğiz.”

Buyurgan, gıdada arz güvenliği konusunda atılan adımların ve yerel üreticiye verilen desteklerin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri için kritik önem taşıdığna dikkati çekerek, Buyurgan, Ülker’de sürdürülebilir üretim ve tedariki merkeze alarak, yerel ham maddeye öncelik verdiklerini aktardı.

Yılda ortalama 1.5 milyon ton yerli ham madde alımları olduğunu belirten Buyurgan, şunları kaydetti:

"Üreticileri destekleme projemizin kalıcı temellere oturtulması adına önemli bir projeye imza attık. Ürünlerimizin kalitesinin sürdürülebilirliğini sağlamak ve buğday tedarikini uzun yıllar güvence altına alabilmek için, 2007 yılında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle ortaklaşa hayata geçirdiğimiz projede, bisküvi için ideal buğdayı geliştirme çalışmalarını başlattık. Uzun çalışmalar sonunda ortaya çıkan Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla aslında tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destek de bulunacağız. Bundan sonraki dönemde ithal buğdaya çok fazla gerek kalmayacak. 2022'den itibaren ihtiyacımızın yüzde 50'sini, 2023'ten itibaren yüzde 70'ini ve sonraki yıllarda da neredeyse yüzde 100'ünü Aliağa Bisküvilik Buğdayı'ndan karşılıyor olacağız. ”


- "Gıda okur yazarlığı gündeme girmeli"


Tat Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Oğuz Aldemir ise pandemi koşullarının tarımın ve gıdanın stratejik sektör olduğunu gösterdiğini belirterek, "kendi kendimize" yeterliliğin sürdürebilirlikten çok daha kritik bir konu olduğunun pandemiyle anlaşıldığını söyledi.

Aldemir, pandemiden çıkarılacak dersleri şöyle sıraladı:

"Pandemiyle sınırlar kapandı, gıda ve ilaç paylaşımı olmadı. Komşu ülkeler birbirlerine yardım etmedi ve bir panik oluştu. Oluşan bu olumsuzluktan almamız gereken ders öncelikle kendi kendimize yeterlilik... Küresel sağlık krizi bazı fay hatlarındaki çatlakları öne çıkarmış oldu. Örneğin; yoksulluğun daha da derinleşeceğini gördük, eğitim eşitsizliğinin daha da derinleşeceğini gördük. Kırsaldan kente çok hızlı geldiğimizi ve kırsalı ihmal ettiğimizi gördük. Etkin dizayn edilmemiş, çok aracılı, duraklı tedarik süreçlerinin verimsizliğini gördük."

Gıda okur yazarlığınının gündeme alınması gerektiğini vurgulayan Aldemir, "Neyin besleyici, neyin gerçek gıda olduğuyla ilgili müthiş bir kafa karışıklığı var. İnsanlar, pandemide evlerine kapandı ve gıda harcamalarını averajlı yüzde 30 arttırdı. Sadece stok dönemi değil, onun dışında da gıda harcamalarını büyüttü. Daha doğrusu diğer harcama kalemlerini gıdaya kaydırdı. TAT Gıda olarak, gıda okur yazarlığı konusunda gerekli bilinçlendirmeyi yapmak üzere pek çok paydaşla birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

Aldemir, kalori kavramının aslında modasının geçtiğini insanların beslenmesinde bu kavramın yanlış yönlendirdiğini ifade ederek, pandeminin gıda sanayisi oyuncularının halkı gıda okur yazarlığı konusunda bilinçlendirmek için bir fırsat yaratabileceğini söyledi.

"Çalışanlarının sağlığı eşittir işletmenin sağlığı eşittir toplumun sağlığı" perspektifiyle pandemiyi değerlendirdiklerini dile getiren Aldemir, tedarik yeterliliğinden hareketle gıda güvenliğine odaklandıklarını belirtti.

Şirket olarak tarımda teolojinin kullanımına önem verdiklerine değinen Aldemir, toprak verimliği arttırmak ve sulama çözümleri geliştirmek için iş ortaklarıyla çiftçiyi merkeze alan bir yaklaşımla çalıştıklarını aktardı.





Yorumlar (0)
Namaz Vakti 17 Haziran 2021
İmsak 03:30
Güneş 05:30
Öğle 13:16
İkindi 17:16
Akşam 20:51
Yatsı 22:42
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 40 84
2. Galatasaray 40 84
3. Fenerbahçe 40 82
4. Trabzonspor 40 71
5. Sivasspor 40 65
6. Hatayspor 40 61
7. Alanyaspor 40 60
8. Karagümrük 40 60
9. Gaziantep FK 40 58
10. Göztepe 40 51
11. Konyaspor 40 50
12. Başakşehir 40 48
13. Rizespor 40 48
14. Kasımpaşa 40 46
15. Malatyaspor 40 45
16. Antalyaspor 40 44
17. Kayserispor 40 41
18. Erzurumspor 40 40
19. Ankaragücü 40 38
20. Gençlerbirliği 40 38
21. Denizlispor 40 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 38 86
2. M. United 38 74
3. Liverpool 38 69
4. Chelsea 38 67
5. Leicester City 38 66
6. West Ham 38 65
7. Tottenham 38 62
8. Arsenal 38 61
9. Leeds United 38 59
10. Everton 38 59
11. Aston Villa 38 55
12. Newcastle 38 45
13. Wolverhampton 38 45
14. Crystal Palace 38 44
15. Southampton 38 43
16. Brighton 38 41
17. Burnley 38 39
18. Fulham 38 28
19. West Bromwich 38 26
20. Sheffield United 38 23
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 38 86
2. Real Madrid 38 84
3. Barcelona 38 79
4. Sevilla 38 77
5. Real Sociedad 38 62
6. Real Betis 38 61
7. Villarreal 38 58
8. Celta de Vigo 38 53
9. Granada 38 46
10. Athletic Bilbao 38 46
11. Osasuna 38 44
12. Cádiz 38 44
13. Valencia 38 43
14. Levante 38 41
15. Getafe 38 38
16. Deportivo Alaves 38 38
17. Elche 38 36
18. Huesca 38 34
19. Real Valladolid 38 31
20. Eibar 38 30
22°
parçalı az bulutlu