banner265

banner579

banner571

banner578

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi

- Ülker Üst Yöneticisi Mete Buyurgan:- "Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destekte bulunacağız"- "Dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan Dünya Kaynak Enstitüsü tarafından yönetilen 10x20x30 girişimine destek vereceğiz"- Tat Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Oğuz Aldemir:- "Gıda okur yazarlığının gündeme alınması gerekiyor. Neyin besleyici, neyin gerçek gıda olduğuyla ilgili müthiş bir kafa karışıklığı var"

EKONOMİ 22.10.2020, 12:56
Sürdürülebilir Gıda Zirvesi

İSTANBUL (AA) - Ülker Üst Yöneticisi (CEO) Mete Buyurgan, "Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destekte bulunacağız." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle, Sürdürülebilirlik Akademisi ile Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) iş birliğinde düzenlenen 6. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi çevrim içi olarak gerçekleşiyor.

Zirve kapsamında düzenlenen "Gıda Sanayi için Yeni Normalin Parametreleri" başlıklı panelde konuşan Buyurgan, pandemi koşullarının, gıdada arz güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Pandemi döneminde sınırların kapatılması, karantina ve kısıtlamalar nedeniyle küresel tedarik zincirleri sekteye uğrarken, yerel gıdanın öneminin arttığını vurgulayan Buyurgan, şunları kaydetti:

“Ülker olarak sadece üretim ve tedarik aşamasında değil, faaliyetlerimizin her adımında kaynakları israf etmeden sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. Bu nedenle tedarik sürecinde her zaman yerel tedarikçilere öncelik veriyoruz. Yerel üreticilerimizi destekleyerek, sürdürülebilir tarım uygulamaları geliştiriyoruz. Gıda kayıplarını ilk aşamadan itibaren, kaynağında azaltmayı hedefliyoruz. 2019 yılında toplam atıklarımızın yüzde 91’ini geri dönüştürdük. Ham maddelerin yüzde 98,9’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ulaştık. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' kampanyasının destekçileri arasında yer alıyoruz. Dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan Dünya Kaynak Enstitüsü tarafından yönetilen 10x20x30 girişimine de destek vereceğiz.”

Buyurgan, gıdada arz güvenliği konusunda atılan adımların ve yerel üreticiye verilen desteklerin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri için kritik önem taşıdığna dikkati çekerek, Buyurgan, Ülker’de sürdürülebilir üretim ve tedariki merkeze alarak, yerel ham maddeye öncelik verdiklerini aktardı.

Yılda ortalama 1.5 milyon ton yerli ham madde alımları olduğunu belirten Buyurgan, şunları kaydetti:

"Üreticileri destekleme projemizin kalıcı temellere oturtulması adına önemli bir projeye imza attık. Ürünlerimizin kalitesinin sürdürülebilirliğini sağlamak ve buğday tedarikini uzun yıllar güvence altına alabilmek için, 2007 yılında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle ortaklaşa hayata geçirdiğimiz projede, bisküvi için ideal buğdayı geliştirme çalışmalarını başlattık. Uzun çalışmalar sonunda ortaya çıkan Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla aslında tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destek de bulunacağız. Bundan sonraki dönemde ithal buğdaya çok fazla gerek kalmayacak. 2022'den itibaren ihtiyacımızın yüzde 50'sini, 2023'ten itibaren yüzde 70'ini ve sonraki yıllarda da neredeyse yüzde 100'ünü Aliağa Bisküvilik Buğdayı'ndan karşılıyor olacağız. ”


- "Gıda okur yazarlığı gündeme girmeli"


Tat Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Oğuz Aldemir ise pandemi koşullarının tarımın ve gıdanın stratejik sektör olduğunu gösterdiğini belirterek, "kendi kendimize" yeterliliğin sürdürebilirlikten çok daha kritik bir konu olduğunun pandemiyle anlaşıldığını söyledi.

Aldemir, pandemiden çıkarılacak dersleri şöyle sıraladı:

"Pandemiyle sınırlar kapandı, gıda ve ilaç paylaşımı olmadı. Komşu ülkeler birbirlerine yardım etmedi ve bir panik oluştu. Oluşan bu olumsuzluktan almamız gereken ders öncelikle kendi kendimize yeterlilik... Küresel sağlık krizi bazı fay hatlarındaki çatlakları öne çıkarmış oldu. Örneğin; yoksulluğun daha da derinleşeceğini gördük, eğitim eşitsizliğinin daha da derinleşeceğini gördük. Kırsaldan kente çok hızlı geldiğimizi ve kırsalı ihmal ettiğimizi gördük. Etkin dizayn edilmemiş, çok aracılı, duraklı tedarik süreçlerinin verimsizliğini gördük."

Gıda okur yazarlığınının gündeme alınması gerektiğini vurgulayan Aldemir, "Neyin besleyici, neyin gerçek gıda olduğuyla ilgili müthiş bir kafa karışıklığı var. İnsanlar, pandemide evlerine kapandı ve gıda harcamalarını averajlı yüzde 30 arttırdı. Sadece stok dönemi değil, onun dışında da gıda harcamalarını büyüttü. Daha doğrusu diğer harcama kalemlerini gıdaya kaydırdı. TAT Gıda olarak, gıda okur yazarlığı konusunda gerekli bilinçlendirmeyi yapmak üzere pek çok paydaşla birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

Aldemir, kalori kavramının aslında modasının geçtiğini insanların beslenmesinde bu kavramın yanlış yönlendirdiğini ifade ederek, pandeminin gıda sanayisi oyuncularının halkı gıda okur yazarlığı konusunda bilinçlendirmek için bir fırsat yaratabileceğini söyledi.

"Çalışanlarının sağlığı eşittir işletmenin sağlığı eşittir toplumun sağlığı" perspektifiyle pandemiyi değerlendirdiklerini dile getiren Aldemir, tedarik yeterliliğinden hareketle gıda güvenliğine odaklandıklarını belirtti.

Şirket olarak tarımda teolojinin kullanımına önem verdiklerine değinen Aldemir, toprak verimliği arttırmak ve sulama çözümleri geliştirmek için iş ortaklarıyla çiftçiyi merkeze alan bir yaklaşımla çalıştıklarını aktardı.





Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Kasım 2020
İmsak 06:36
Güneş 08:06
Öğle 13:03
İkindi 15:28
Akşam 17:50
Yatsı 19:15
banner574
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Alanyaspor 9 23
2. Galatasaray 10 20
3. Fenerbahçe 9 20
4. Kasımpaşa 10 15
5. Gaziantep FK 10 15
6. Başakşehir 10 14
7. Karagümrük 9 13
8. Beşiktaş 8 13
9. Konyaspor 9 12
10. Rizespor 9 12
11. Malatyaspor 9 12
12. Hatayspor 7 12
13. Trabzonspor 10 12
14. Göztepe 8 11
15. Antalyaspor 10 10
16. Sivasspor 8 9
17. Erzurumspor 9 9
18. Kayserispor 8 7
19. Denizlispor 9 6
20. Gençlerbirliği 9 5
21. Ankaragücü 8 2
Takımlar O P
1. Altınordu 11 23
2. Ankara Keçiörengücü 11 21
3. Adana Demirspor 10 18
4. İstanbulspor 10 18
5. Tuzlaspor 9 18
6. Samsunspor 10 17
7. Altay 9 16
8. Giresunspor 10 16
9. Bursaspor 11 14
10. Balıkesirspor 11 14
11. Akhisar Bld.Spor 11 13
12. Adanaspor 9 12
13. Bandırmaspor 11 11
14. Ümraniye 11 10
15. Menemen Belediyespor 9 9
16. Ankaraspor 10 8
17. Boluspor 10 7
18. Eskişehirspor 11 1
Takımlar O P
1. Liverpool 10 21
2. Tottenham 9 20
3. Chelsea 9 18
4. Leicester City 9 18
5. Southampton 10 17
6. Everton 10 16
7. M. United 9 16
8. Aston Villa 8 15
9. Man City 9 15
10. West Ham 9 14
11. Wolverhampton 9 14
12. Leeds United 10 14
13. Newcastle 10 14
14. Arsenal 9 13
15. Crystal Palace 10 13
16. Brighton 10 10
17. West Bromwich 10 6
18. Burnley 9 5
19. Fulham 9 4
20. Sheffield United 10 1
Takımlar O P
1. Real Sociedad 10 23
2. Atletico Madrid 9 23
3. Villarreal 10 19
4. Real Madrid 10 17
5. Sevilla 9 16
6. Cádiz 11 15
7. Barcelona 9 14
8. Granada 9 14
9. Elche 9 13
10. Deportivo Alaves 11 13
11. Athletic Bilbao 9 12
12. Valencia 11 12
13. Getafe 9 12
14. Real Betis 10 12
15. Osasuna 10 11
16. Eibar 10 10
17. Real Valladolid 11 10
18. Levante 10 8
19. Huesca 11 7
20. Celta de Vigo 10 7
açık
banner573
banner575
banner576
banner577