banner265

banner571

Sürdürülebilir Gıda Zirvesi

- Ülker Üst Yöneticisi Mete Buyurgan:- "Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destekte bulunacağız"- "Dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan Dünya Kaynak Enstitüsü tarafından yönetilen 10x20x30 girişimine destek vereceğiz"- Tat Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Oğuz Aldemir:- "Gıda okur yazarlığının gündeme alınması gerekiyor. Neyin besleyici, neyin gerçek gıda olduğuyla ilgili müthiş bir kafa karışıklığı var"

EKONOMİ 22.10.2020, 12:56
Sürdürülebilir Gıda Zirvesi
banner301

İSTANBUL (AA) - Ülker Üst Yöneticisi (CEO) Mete Buyurgan, "Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destekte bulunacağız." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle, Sürdürülebilirlik Akademisi ile Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) iş birliğinde düzenlenen 6. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi çevrim içi olarak gerçekleşiyor.

Zirve kapsamında düzenlenen "Gıda Sanayi için Yeni Normalin Parametreleri" başlıklı panelde konuşan Buyurgan, pandemi koşullarının, gıdada arz güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Pandemi döneminde sınırların kapatılması, karantina ve kısıtlamalar nedeniyle küresel tedarik zincirleri sekteye uğrarken, yerel gıdanın öneminin arttığını vurgulayan Buyurgan, şunları kaydetti:

“Ülker olarak sadece üretim ve tedarik aşamasında değil, faaliyetlerimizin her adımında kaynakları israf etmeden sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. Bu nedenle tedarik sürecinde her zaman yerel tedarikçilere öncelik veriyoruz. Yerel üreticilerimizi destekleyerek, sürdürülebilir tarım uygulamaları geliştiriyoruz. Gıda kayıplarını ilk aşamadan itibaren, kaynağında azaltmayı hedefliyoruz. 2019 yılında toplam atıklarımızın yüzde 91’ini geri dönüştürdük. Ham maddelerin yüzde 98,9’unu bitmiş ürüne çevirme oranına ulaştık. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 'Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık' kampanyasının destekçileri arasında yer alıyoruz. Dünya genelinde gıda kaybının ve israfının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması amacıyla başlatılan Dünya Kaynak Enstitüsü tarafından yönetilen 10x20x30 girişimine de destek vereceğiz.”

Buyurgan, gıdada arz güvenliği konusunda atılan adımların ve yerel üreticiye verilen desteklerin Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri için kritik önem taşıdığna dikkati çekerek, Buyurgan, Ülker’de sürdürülebilir üretim ve tedariki merkeze alarak, yerel ham maddeye öncelik verdiklerini aktardı.

Yılda ortalama 1.5 milyon ton yerli ham madde alımları olduğunu belirten Buyurgan, şunları kaydetti:

"Üreticileri destekleme projemizin kalıcı temellere oturtulması adına önemli bir projeye imza attık. Ürünlerimizin kalitesinin sürdürülebilirliğini sağlamak ve buğday tedarikini uzun yıllar güvence altına alabilmek için, 2007 yılında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’yle ortaklaşa hayata geçirdiğimiz projede, bisküvi için ideal buğdayı geliştirme çalışmalarını başlattık. Uzun çalışmalar sonunda ortaya çıkan Aliağa Bisküvilik Buğdayı’yla aslında tarım sektörüne hastalık, kuraklık, iklim değişikliklerine dayanıklı, yüksek verimli, yerli, milli ve Türkiye’de ilk olan bir buğday türü kazandırmış olduk. Patentini aldığımız bu buğday sayesinde Türkiye'nin cari açığına da çok ciddi bir destek de bulunacağız. Bundan sonraki dönemde ithal buğdaya çok fazla gerek kalmayacak. 2022'den itibaren ihtiyacımızın yüzde 50'sini, 2023'ten itibaren yüzde 70'ini ve sonraki yıllarda da neredeyse yüzde 100'ünü Aliağa Bisküvilik Buğdayı'ndan karşılıyor olacağız. ”


- "Gıda okur yazarlığı gündeme girmeli"


Tat Gıda Sanayi AŞ Genel Müdürü Oğuz Aldemir ise pandemi koşullarının tarımın ve gıdanın stratejik sektör olduğunu gösterdiğini belirterek, "kendi kendimize" yeterliliğin sürdürebilirlikten çok daha kritik bir konu olduğunun pandemiyle anlaşıldığını söyledi.

Aldemir, pandemiden çıkarılacak dersleri şöyle sıraladı:

"Pandemiyle sınırlar kapandı, gıda ve ilaç paylaşımı olmadı. Komşu ülkeler birbirlerine yardım etmedi ve bir panik oluştu. Oluşan bu olumsuzluktan almamız gereken ders öncelikle kendi kendimize yeterlilik... Küresel sağlık krizi bazı fay hatlarındaki çatlakları öne çıkarmış oldu. Örneğin; yoksulluğun daha da derinleşeceğini gördük, eğitim eşitsizliğinin daha da derinleşeceğini gördük. Kırsaldan kente çok hızlı geldiğimizi ve kırsalı ihmal ettiğimizi gördük. Etkin dizayn edilmemiş, çok aracılı, duraklı tedarik süreçlerinin verimsizliğini gördük."

Gıda okur yazarlığınının gündeme alınması gerektiğini vurgulayan Aldemir, "Neyin besleyici, neyin gerçek gıda olduğuyla ilgili müthiş bir kafa karışıklığı var. İnsanlar, pandemide evlerine kapandı ve gıda harcamalarını averajlı yüzde 30 arttırdı. Sadece stok dönemi değil, onun dışında da gıda harcamalarını büyüttü. Daha doğrusu diğer harcama kalemlerini gıdaya kaydırdı. TAT Gıda olarak, gıda okur yazarlığı konusunda gerekli bilinçlendirmeyi yapmak üzere pek çok paydaşla birlikte çalışıyoruz." diye konuştu.

Aldemir, kalori kavramının aslında modasının geçtiğini insanların beslenmesinde bu kavramın yanlış yönlendirdiğini ifade ederek, pandeminin gıda sanayisi oyuncularının halkı gıda okur yazarlığı konusunda bilinçlendirmek için bir fırsat yaratabileceğini söyledi.

"Çalışanlarının sağlığı eşittir işletmenin sağlığı eşittir toplumun sağlığı" perspektifiyle pandemiyi değerlendirdiklerini dile getiren Aldemir, tedarik yeterliliğinden hareketle gıda güvenliğine odaklandıklarını belirtti.

Şirket olarak tarımda teolojinin kullanımına önem verdiklerine değinen Aldemir, toprak verimliği arttırmak ve sulama çözümleri geliştirmek için iş ortaklarıyla çiftçiyi merkeze alan bir yaklaşımla çalıştıklarını aktardı.





Yorumlar (0)
Namaz Vakti 22 Ocak 2022
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 22 51
2. Konyaspor 21 42
3. Fenerbahçe 22 36
4. Alanyaspor 22 35
5. Beşiktaş 22 35
6. Hatayspor 22 35
7. Başakşehir 21 34
8. Adana Demirspor 22 34
9. Kayserispor 22 31
10. Gaziantep FK 21 31
11. Sivasspor 22 30
12. Karagümrük 22 30
13. Galatasaray 22 27
14. Giresunspor 22 26
15. Kasımpaşa 22 24
16. Göztepe 22 24
17. Antalyaspor 22 23
18. Rizespor 22 21
19. Altay 22 18
20. Ö.K Yeni Malatya 21 15
Takımlar O P
1. Ümraniye 20 42
2. Ankaragücü 20 42
3. Erzurumspor 20 38
4. Eyüpspor 20 36
5. Bandırmaspor 20 33
6. Samsunspor 20 33
7. İstanbulspor 20 33
8. Adanaspor 20 32
9. Tuzlaspor 20 27
10. Gençlerbirliği 20 26
11. Manisa Futbol Kulübü 20 25
12. Boluspor 19 24
13. Kocaelispor 21 24
14. Keçiörengücü 20 23
15. Menemen Belediyespor 20 23
16. Altınordu 20 22
17. Bursaspor 20 20
18. Denizlispor 20 19
19. Balıkesirspor 20 8
Takımlar O P
1. Manchester City 22 56
2. Liverpool 21 45
3. Chelsea 23 44
4. West Ham United 22 37
5. Tottenham 19 36
6. Arsenal 20 35
7. M. United 21 35
8. Wolverhampton Wanderers 20 31
9. Brighton 21 29
10. Leicester City 19 25
11. Crystal Palace 21 24
12. Southampton 21 24
13. Aston Villa 20 23
14. Brentford 22 23
15. Leeds United 20 22
16. Everton 19 19
17. Norwich City 22 16
18. Watford 20 14
19. Newcastle 20 12
20. Burnley 17 11
Takımlar O P
1. Real Madrid 21 49
2. Sevilla 21 45
3. Real Betis 22 40
4. Atletico Madrid 20 33
5. Real Sociedad 20 33
6. Barcelona 20 32
7. Rayo Vallecano 20 31
8. Villarreal 21 29
9. Valencia 21 29
10. Athletic Bilbao 21 28
11. Espanyol 22 27
12. Celta Vigo 21 26
13. Osasuna 21 25
14. Granada 21 24
15. Elche 21 22
16. Getafe 21 21
17. Mallorca 20 20
18. Deportivo Alaves 21 17
19. Cadiz 21 15
20. Levante 20 11