Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi işbirliğinde ‘Engelliler Çalıştayı’ düzenlendi. Engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak ve sorunlarla ilgili çözüm önerileri getirmek amacıyla yapılan toplantıda engelliler için ‘Çalışma Grubu’nun oluşturulması ve bu grubun yılda 3 kez toplantı yapması kararlaştırıldı.
Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda yapılan ‘Engelliler Çalıştayı’na Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcıları Nedim Yılancı, Enver Bayram, Kemal Gümüş, Mustafa Gümüş ve Esengül Güven, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, TSD Çerkezköy Şube Başkan Yardımcısı Gülhan Yavuz, Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Kaya ve Dernek Asistanı Nilgün Yörük katıldı.

ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULACAK

Engelliler Çalıştayı’nda engellilerle ilgili yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi veren Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş; “Çerkezköy Belediyesi Stratejik Planı’nda da yer alan çalışmalara göre engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, istihdam sağlamak amacıyla engelsiz kitap kafe, engelli koordinasyon merkezi ve engelli erişilebilirlik çalışma grubu oluşturmayı amaçlıyoruz. Ayrıca engelli sorunlarını çözmek ve ‘İlçemizde ne kadar engelli var, ne türden engeli var, hangi mahallede daha çok engelli var?’ gibi sorulara cevap bulmak amacıyla derneğimizde bir personel görevlendirmek istiyoruz. Bu sayede somut verilere daha kolay erişebileceğiz” dedi.

GÖNÜLLÜLÜK ESASI İLE ÇALIŞIYORUZ

Konuyla ilgili söz alan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar ise “Derneğimizde gönüllülük esasıyla çalışıyoruz. Çorlu’dan mahkumlar burada gelip çalışıyor. Burada görevlendirilecek olan personel çalışmaların olumlu sonuçlandırılması adına son derece önemli. Yapılan ve yapılacak olan çalışmalar için teşekkür ediyorum” dedi.

CEZAİ YAPTIRIMLAR UYGULANMASI LAZIM

Engelli vatandaşlara şehir içi ulaşım sağlayan otobüs şoförlerinin tavır ve davranışlarıyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını dile getiren TSD Şube Başkanı Kocaçınar, “Otobüs şoförleri, ücretsiz kart sahibi engelli vatandaşlarımıza ve onun refakatçılarına yönelik tavır ve davranışları incitici olabiliyor. Bundan dolayı denetimlerin daha da sıklaşmasını talep ediyoruz” dedi.

YASA ÇOK AÇIK

Konuyla ilgili konuşan Belediye Başkanı  Vahap Akay ise “Yasa çok açık. Engelli vatandaşlar, 65 yaş üstü vatandaşlar ücretsiz ulaşım hakkına sahiptir diyor. Ama zaman zaman Çerkezköy’de bu tür sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Burada ulaşım kooperatifler aracılığıyla sağlanıyor. Denetimler de Büyükşehrin sorumluluğunda. Bu şikayetlerle ilgili yaptırımların daha sık uygulanması lazım. Hala bu tarz şikayetler geliyorsa sorun devam ediyor demektir. Bununla ilgili çalışmaların yapılması için Büyük Şehir Belediyesi’ne önerge vereceğiz. Büyükşehirle ilçe zabıtalarını birleştirecek  bir çalışma yapılıyor şu an. Bununla ilgili bize cezai yaptırımlar uygulanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

ÇALIŞMA GRUBU KURULMASINA KARAR VERİLDİ

Engelli Çalıştayı’nda Engelli Erişilebilirlik Çalışma Grubu kurulması ve 2020 yılından itibaren kurulun çalışmalara başlaması ve gerekli adımları atmasına karar verildi.

ÇOKOMER PROJESİ HAYATA GEÇECEK

Yapılan müzakereler sonucunda ulaşım konusunda engelli vatandaşlarımızın şikayetleri göz önünde tutularak, bu şikayet ve taleplerin ilgili kurumlara bildirilmesine karar verilirken, Çerkezköy Engelliler Koordinasyon Merkezi (ÇOKOMER) Projesi’nin hayata geçirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı.

BAŞKA NELER YAPILACAK?

Çerkezköy’de yaşayan engelliler ile birlikte çalışmalar yaparak, kentimizdeki eksiklik ve noksanlıkların tespit edilmesi yönünde fikir birliği sağlanırken, Çerkezköy Belediyesi’nin ruhsat verdiği özel ve kurumsal binalarda ruhsat verilme Aşamasında Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan son değişikliklerle beraber TSE standartlarına uygun olarak tüm engelli gruplarını kapsayacak şekilde erişim düzenleme şartının sağlanmasına, Engelliler Derneği bahçesinde Engelsiz Kafe yapım çalışmalarına başlanmasına ve oluşturulan Çalışma Grubu’nun yılda 3 kez toplanarak, çalışmaları masaya yatırmasına karar verildi.
 

Editör: TE Bilisim