Çerkezköy İmam Hatip Lisesi ile Özel Optimed Hastanesi iş birliği ile düzenlenen seminerde hastane psikoloğu Uzm. Psk Merve Baydar ergenlik dönemi geçiren öğrenciler ile veliler arasında iletişim ve tutumları hakkında konuştu. Uzman Psikolog Merve Baydar, ergenlik döneminde çocuklar ile iletişimin birinci kuralının olarak önce çocuğu dinlemek olduğunu ve çocuklara karşı şiddet, hakaret veya cezanın çocuğa büyük ölçüde zarar vereceğini vurguladı.

İmam Hatip Lisesi öğrenci velilerine yönelik ergenlik döneminde iletişim konulu seminer düzenlendi.

VELİLER KATILDI

Dün sabah saat 11:00’da İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe İmam Hatip Lisesi Müdürü İsa Çetin, Özel Optimed Hastanesi Uzman Psikoloğu Merve Baydar, Özel Optimed Hastanesi Kurumsal İletişim Uzmanları Metin Demirtaş ile Nagihan Aktaş ve çok sayıda öğrenci velisi katıldı.

DOĞRU İLETİŞİM İÇİN GÖZ TEMASI GEREKLİDİR

Ergenlik döneminde olan çocukların, bu dönemi en az hasarla atlatması için püf noktalara değinen Psikolog Merve Baydar, ailelere büyük iş düştüğünü ifade etti. Baydar konuşmasının devamında ise, “Ergenlik dönemindeki çocuklarla iletişim kusursuz olmalıdır. Bunun için de göz teması çok önemlidir. İletişimde öncelik mutlaka çocukta olmalı ve ebeveyn sonuna kadar çocuğunu dinlemelidir. Yetişkin insanlarda olduğu gibi çocuklarda da iletişimin en önemli noktası dinlemekten geçiyor. Çocuğunuz onu üzen, öfkelendiren ya da mutlu eden bir durumdan bahsederken sözünü kesmemeniz, onu duygularını anlatmaya teşvik etmeniz faydalı olacaktır” dedi.

CEZALANDIRMAK ÇÖZÜM DEĞİLDİR

Uzman psikolog Merve Baydar, çocukları cezalandırmanın çözüm olmayacağını belirterek velilerin kesinlikle çocuklarını cezalandırmamalarını istedi. Baydar, “Cezalandırmak, şiddet uygulamak ya da hakaret etmek çocuğun hatasını anlamasına yardımcı olacak davranışlar değildir. Ceza, şiddet ve hakaret çocuğun ebeveynlere karşı öfke duymasına, daha da hırçın davranışlar sergilemesine ya da içine kapanmasına neden olabilir. Sevgiyi ifade etmek için sözlü yada sözsüz ‘Ailem beni sevmiyor düşüncesi yerleşmemelidir. Çocuklara karşı tutarlı olmak gerek. Tutulmayacak sözler verilmemelidir. En çok yapılan hatalardan olan kıyaslamak ergenlik döneminde olan çocuğa ciddi zararlar verebilir. Unutulmaması gereken nokta; her çocuğun duygularının, düşünce biçimlerinin, zekalarının, yeteneklerinin vb. birbirinden farklı olduğudur.” dedi.

MÜKEMMELİYETÇİ OLMAMAK GEREK


Baydar, “Neden 100 yerine 80 aldın yerine daha iyisini yapabilirdin denilebilir. Çocuklarınıza her zaman güvenin ve şüpheci yaklaşmayın. Korkutma, tehdit etme ile davranışlarını kontrol altına almaya çalışmayın. Bu durumda sizden gizlice hareket etmeye çalışacaktır. Eğer ortada bir sorun varsa ve belli bir süredir devam ediyorsa, sorunun büyümesini beklemeden yardıma arayışına gidin.” dedi.
Editör: TE Bilisim