Çerkezköy Bakış- Yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınından etkilenen vatandaşlar ile üreticilere ve firmalara destek olmak için;  kamu bankalarının konut kredileri 12 aya kadar ödemesiz dönemli olmak üzere; sıfır konutlara özel olarak yüzde 0.64 faiz oranı ile ikinci el konutlar için ise yüzde 0.74 faiz oranı ile 180 ay vadeli konut kredisi desteği sürüyor. Faiz oranlarının düşürülmesiyle birlikte emlak sektöründe hareketlilik yaşandı. Aygün Emlak Gayrimenkul İşletme Sahibi Zübeyir Boz, “Pandemi sürecinde herkes gibi biz de çok sıkıntı yaşadık. Zaten bir kere evlerden çıkamadık. Sadece bizim sektör değil genel sektörde olduğu gibi biz de bu sıkıntıları yaşadık. Ama pandemi sonrası hızlı bir giriş yaptık kendi sektörümüz açısından ve devam ediyoruz. Devletin kredi faiz oranlarını düşürmesiyle dairede çok fazla gelişme oldu. Mesela Çerkezköy’de çok toplu daireler elde kalmıştı. Zaten 2 yıldır bir kriz vardı daire konusunda. Çok birikmiş dairelerimiz vardı. Tamamen sıfır, müteahhittin elinden alınan el değiştirilmemiş dairelerde 0,64 faiz indirimi uygulanıyor. Bundan dolayı tabii ki çok hızlı bir satış görüldü. Hatta bütün emlakçı arkadaşların telefonları susmadı. 0,64 ve 0,74 oranlarından yararlanmak isteyenler neredeyse kira öder gibi daire sahibi olmaya çalışıyorlar. Ama tabii herkesin kredisi çıkacak diye bir şey yok. Biz de çok aşırı yoğunluk var evet ama bazı vatandaşlar bankalardan dönüyor. Genel olarak söylersem Çerkezköy’de neredeyse elimizde daire kalmadı diyebilirim. Biz de 15 yıldır bu sektörün içindeyiz. Son zamanlarda daha çok sitelerde olmak şartıyla Çerkezköy içerisinde normal müteahhit yapımlarında ciddi bir satış artışı var. Çok talep var. Hatta tapularda bile randevular 1 hafta-10 gün sonraya veriliyor. Bu şekilde devam ediyor” dedi.

“MÜSTAKİL EVLERE CİDDİ ANLAMDA TALEP VAR”

Müstakil evlere ciddi anlamda talep olduğunu ifade eden Boz, “Hatta müstakil ev bulamayanlar, arsa bulalım biz ilgilenelim diyoruz varsa satın bunun üzerine prefabrik vs. koyalım diyenler çok çok artışta. Müstakil ev arayanlar çok hızlı bir şekilde arayışa girdiler. Ama bölge de buna çok elverişli olmadığı için bu Saray, Vize, Edirne, Havsa taraflarında daha çok köylerde müstakil evler var. Biz olabildiğince yardımcı olmaya çalıştık. Ama taleplere cevap veremiyoruz bu konuda. Hatta satın alamayanlar kiralamalarda taleplerde bulunuyorlar. Kimse de kiraya vermiyor. Çünkü ikinci bir müstakil evi olanlar genelde hafta sonları çocuklarıyla değerlendiriyorlar. Çok talep var ama cevap veremiyoruz taleplere. Çünkü insanlar pandemi sürecinde çok evde kaldılar. Ev müstakil olduğunda en azından bir bahçeye çıkabiliyorlar, nefes alabiliyorlar” dedi.

“DAİRELER ELDE KALMADIKÇA DAİRE FİYATLARI ARTMAYA BAŞLADI”

Zübeyir Boz, “Daireler elde kalmadıkça fiyatları da artmaya başladı. Şunu diyorlar ama ben yüzde yüz katılmıyorum. Çerkezköy zaten sürekli göç alan ve sürekli fiyatların yükseldiği emlak sektöründe, bu sadece dairede değil genelde yükseldiği bir bölge. Hal böyle olunca tabii ki şimdi daireye talep var şimdi yeni yapsalar yeni yapılanlarda ciddi bir artış olacak. Çünkü hem arsa anlamında hem de inşaat malzemelerine gelen zamlardan dolayı yeni yapılacaklara şu andaki eldeki dairelerden daha yüksek satmaları gerekiyor ki maliyeti kurtarsın. Şimdi hal böyle olunca zaman zaman artışlar oldu. Elimizdeki daireler tükendikçe hala daha fiyatlar yükselmeye devam edecek gibi duruyor. Hatta ben buradan daire alacaklara şunu söyleyeyim, daire alacaksanız bana göre 1-1,5 ay içerisinde herkes dairesini alabilsin. Çünkü daha sonrasında elde kalmayan daireler ve buna istinaden yeni yapılacakları imkansız bu fiyatlara alamayacaklar. Bölge seçmeksizin Çerkezköy’den daire alacaklar yani illa bana şuradan daire bulun diye bakmasınlar olanı alsınlar bence. Bu anlamda dairede ciddi bir azalma olunca da yükseliş devam edecek. Burada sadece daire almak isteyenleri uyarmak isterim. 1-1,5 ay içerisinde ev alanlar bence bayağı bir karlı olacaklar. Şimdi bunu diyorlar, kredi faiz oranları 0,64’e düştü ama daireler 30-40 bin arttı. Bu kadar böyle bir fark yok. Bunu kesinlikle söyleyeyim. Evet 10-15 bin TL artış oldu genel anlamda. 30-40-50 bin TL bunlar gerçeği yansıtmıyor. Sadece böyle konuşulan bir algı var. Şimdi şu var, örnek veriyorum benim 20 tane dairem var. Benim 5 tane dairem kaldı, 15 tanesini sattım. Tabii biraz bir zam olmuş olacak. Çünkü yenisini yaptığımda ben bunu mal edemeyeceğim bile” şeklinde konuştu.

SEÇENEKLER AZALIYOR

Hareketliliğin şu anda azaldığını ifade eden Zübeyir Boz, “Çünkü istedikleri daireyi bulamıyorlar. Talep var o canlılık tabii ki devam ediyor ama daire konusunda hani biraz seçici davranıyorlar. Örnek vereyim biri diyor ki ben İstasyon Mahallesi’ni istemiyorum hastane civarını istiyorum. Hastane civarında daire yok. Tamam bekleyeyim çıkar diyor. Beklese de ki yeni yapılan inşaat olmadığı için böyle bir daire ortaya çıkmıyor. Hal böyle olunca da seçenek azalınca da tabii ister istemez bir yavaşlama oluyor. Faiz oranlarının düşüklüğünün ne zamana kadar devam edeceği ile ilgili devlet bir açıklama ya da bir sınırlama getirmedi. Ama yine de şöyle bu bir dönem için bizim ülkemiz biraz inşaat sektörüne dayalı olarak devam ediyor. Biz de şöyle inşaat sektörü canlıysa bütün her şeye yansıyor yani inşaattan, demirinden, işçisinden oradan satan arsa alıyor yani zincirleme götürüyor. Ülkemizde de böyle olunca inşaat sektörü canlı tutulması gerekiyordu. Zaten 2 yıldır devam eden bir kriz vardı. Ve buna istinaden 0,64 faiz oranı can suyu oldu aslında hepimiz için. Ama ben böyle çok uzun süre gideceğini sanmıyorum. O yüzden bence acele edenler bu fırsattan yararlanabilirler. Benim tarihte gördüğüm en düşük kredi faiz oranı diyebilirim. Çok devam edeceğini sanmıyorum ama yine de sanki ağustos eylül sonrası gibi belki bir artış olabilir benim kanaatimce. Tabii devlet devam ettirir onu bilemiyorum” dedi.

“ŞU AN CANLILIK YOK”

Özdağ Emlak İşletme Sahibi Zekeriya Özdağ da, “Pandemi sonrasında halkın bir beklentisi vardı. Fakat belli kesimlerde zaten kredi çeken olmuştur.  Onlar da sonuçta ödenmemiş ve kırmızı çizgi yemişler. Kırmızı çizgi yiyen vatandaşlara da kredi verilmiyor. Bu arada millet önünü göremiyor. Bankanın kredi verdiğin sayalım vatandaş diyor ki ben bunu nasıl ödeyeceğim. Kenarda parası olan sayesinde biraz hareketlilik oldu. Sorduğum kadarıyla piyasa pek o kadar canlı değil. Bazı kesimlerde ufak tefek şeyler oluyor. Adam önünü göremiyor ki değer kazanacak mı kazanmayacak mı? Alsam nasıl alayım, satsam nasıl satayım? Bu arada fiyatlar bana göre çok düşük. Ona rağmen çok fazla iş olduğunu tahmin etmiyorum. Olmuyor da zaten. İlk zamanlarda bir canlılık oldu onlar da gittikçe azalıyor. Devletin faiz oranlarını indirmesiyle daire fiyatlarında biraz artış oldu. İlk 20 gün canlılık vardı gelen giden çok oluyordu. Şimdi o da yavaşladı” dedi.

“GARANTİSİ YOK”

Ufuk Aküzüm ise, “Aslen Kars’ta ikamet etmekteyim. Kars’ta inşaat sektörü ile uğraşıyoruz. Burada da uzun zamandır arsa alıp satıyoruz. Tabii piyasanın durgunluğundan ve bu kredi faiz oranlarının düşmüş olmasından kaynaklı olarak bir hareketlilik oldu. Yalnız bunun sadece küçük esnafa yansıyan kısmı çok düşük. 0,64 ve 0,74 kredi oranı sadece bence hükümetin büyük müteahhitlere yönelik yapmış olduğu bir uygulamadan başka bir şey değil. Çünkü büyük müteahhitlerdeki konut stokunu eritmek maksadıyla yapılmış olan bir şey bu. Küçük esnafa da sadece o rüzgardan faydalanma gibi bir şans oldu. Emlak sektöründe konut satışlarında bir canlılık oldu ama arsa tarla satışlarında bir canlılık görülmedi. Yansıyacağını düşünmüyoruz. Bu faiz oranlarının düşüklüğü ne zamana kadar sürecek bilinmiyor. Arsa fiyatları gerçekten ölü. Piyasada hiçbir canlılık yok. Biz de buradan bir arsa alalım konut yapalım diyoruz. Tek güvenemediğimiz şey hükümetin bu faiz oranlarının düşüklüğünü 3 ay sonra kesmeyeceğinin hiçbir garantisi yok. Bu güvensizlik içinde yapıp yapmamama konusunda kararsızız” dedi.

Editör: TE Bilisim