Çerkezköy Bakış- Çerkezköy ve Kapaklı’da 2 TL olan ekmek fiyatının 2,5 TL’ye çıkmasıyla ilgili vatandaşlardan gelen tepkilere Çerkezköy Fırıncılar Derneği Başkanı Servet Erdoğan yaptığı açıklama ile cevap verdi.

“BUGÜN İTİBARİYLE EKMEĞİN MALİYETİ 2,75 KURUŞ”

Artan maliyetler nedeniyle zam yapmak zorunda olduklarını ifade eden Erdoğan, “Ekmeğe 2 TL’ye zam aldığımız zaman bir çuval un 135 TL idi. Maya 90 TL idi. 1 ton odun 350-400 TL arasındaydı. Şu an ekmeği 2,5 TL’den satıyoruz. Çünkü 1 çuval un 280-390 TL arasında değişiyor. Maya 150 TL olmuş. 1 ton odun 800 TL olmuş. 1 ay önceki ekmeğin maliyeti 2,23 kuruştu. Bugün itibariyle ekmeğin maliyeti 2.75 kuruş. Bu maliyetler 3 bin ekmek yapan fırıncının maliyeti. Daha az ekmek yapan fırıncının maliyeti daha fazla. Sevkiyat çoğaldıkça maliyet düşüyor. Bu gidişata göre fırıncı arkadaşlarımız kısıtlamaya gidecek. Fırıncının ekmek çıkarmama gibi bir lüksü yok. Fırıncı az da olsa çok da olsa ekmek çıkaracak. Bakkallara ve marketlere ekmek vermekte zorlanıyoruz. Bugünkü ürettiğini yarın yerine koyamıyor. Susamın kilosuna da zam geldi. Kilosu 18 TL’ye satılan susamın şu anki kilosu 36 TL. Yüzde yüz zam geldi. Yağlar da aynı şekilde zamlandı. Şu anda maliyetimizin altında ekmek veriyoruz. Ama ekmek 3-3,5 TL olduğu zaman biz de rahatlayacağız. Yılbaşından sonra olacağını düşünüyoruz. Serbest piyasadan mal alıyoruz ancak tarifeli mal satıyoruz. Biz en çok şikayeti erkeklerden alıyoruz. Ekonomiyi en iyi bilen kadınlar çünkü. Pazara, markete, bakkala, fırına giden kadın.” şeklinde konuştu. 

CEZA GELİYOR

Tarife sıkıntısı yaşadıklarını ifade eden Erdoğan, “Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın aldığı tarifeyi Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt fırıncılar kullanamıyor. Aynı şekilde Ticaret ve Sanayi Odasının aldığı tarifeyi Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıtlı fırıncılar kullanamıyor. Kullandığı zaman da Ticaret İl Müdürlüğü’nde ceza geliyor.” ifadelerini kullandı. Eleman sıkıntısı yaşadıklarını da söyleyen Erdoğan,  “Mesai saatleri çok olmasından dolayı eleman bulamıyoruz. Asgari ücretin üstünde bir zam veriliyor. Cumartesi, pazar günleri de çalışıldığı için eleman bulmakta zorlanıyoruz.” dedi.  

BOZDAĞ’A CEVAP VERDİ

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı da değerlendiren Erdoğan, “Talihsiz bir açıklama olarak görüyoruz. Siyasi bir ağızla konuşulmuş gibi. Daha önce bize yardımcı olan Ali Başkanımızdan yine aynı yardımı bekliyoruz” dedi.     

Editör: TE Bilisim