Çerkezköy Bakış - Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e 19 Eylül 1921 yılında ‘Gazi’ unvanı verilmesi nedeniyle kutlanan Gaziler Günü, Çerkezköy’de de düzenlenen törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 19 Eylül Gaziler Günü kutlama programına Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, şehit ve gazi aileleri, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
ÇELENK SUNULDU
Kutlama programında ilk olarak Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Çerkezköy Belediye Başkanlığı ile Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciği üyelerinden Hüseyin Özsoy günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı. 
Özsoy, “Türkiye Cumhuriyeti’nin var oluşu, bağımsızlığı, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğruna, hayatlarını feda etmeyi göze alarak gazilik onuruna erişen kahramanların Gaziler Günü’nü kutlamanın bir kez daha derin heyecanı içerisindeyiz. 98 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu; Anadolu’da Türk varlığını sona erdirerek kendi amaçları uğrunda topraklarımızı parçalamak isteyen işgalci Yunan ordusunu Sakarya Meydan Muharebesi’nde hezimete uğraşmış, Yunan ordusu çareyi savaş meydanlarını terk etmekte bulmuştur. Kurtuluş Savaşımız Anadolu’nun karanlık günlerini aydınlığa dönüştürerek bugünün hür ve bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu açmıştır. Herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki bu toprakların bir daha istila edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Kan dökülerek vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Eylül 1921’de bu zaferin anısına, Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanını tevcih etmiştir. 19 Eylül, İstiklal Savaşı gazilerimizin, Kore Gazilerimizin, Kıbrıs Barış Harekatı Gazilerimizin, asker, polis, sivil tüm muharip gaziler ve malul gazilerimizin şeref günüdür.” dedi. 

“BİR VATANIMIZ VARSA BUNU GAZİ VE ŞEHİTLERİMİZE BORÇLUYUZ”
Konuşmasını sürdüren Özsoy, “Kahraman Gazilerimiz; sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakarlıklarla Türk Milleti’ne her zaman güç ve ilham kaynağı oldunuz. Sizler için yapılan hiçbir şey, bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakarlıklarınızın bir karşılığı olamaz. Sizler; devletin, milletin, bayrağın ve bağımsızlığın ne denli paha biçilemez değerler olduğunu ve bu değerler uğrunda neleri göze alabileceğinizi gösterdiniz. Asil milletimizin esareti kabul etmeden ve bağımsızlığından taviz vermeden yaşamasının temelinde, sizin bu kutsal vatana olan aşkınız, kahramanlığınız ve cesaretiniz. Türk tarihine altın sayfalar yazdıran, gönderde çekili bir bayrağımız, üzerinde yaşadığımız bir vatanımız varsa bunu gazi be şehitlerimize borçluyuz. Ülkemiz, bugün, dünden olduğundan daha fazla iç ve dış düşmanlarımızın yoğunlaşan tehdidi altındadır. Bilinmelidir ki halkımızın ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin azim ve kararı her türlü zorluğu yenmeye ve Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza dek yaşatmaya muktedirdir.” diye konuştu.  

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmanın gerçekleştirilmesinin ardından mehter takımı ve halk oyunları ekibi gösteri sundu.


 

Editör: TE Bilisim