EYT’lilerin sorunlarının çözümü için basın açıklaması yapıldı
CHP örgütleri, Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarının çözümü için 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi.

Çerkezköy Bakış- Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesinde düzenlenen basın açıklamasına CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, Trakya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erdal Öztürk, Çorlu EYT SYD Dernek Başkanı Hasan Çebi partililer ve EYT’liler katıldı.
“EYT SORUNUNUN ÇÖZÜM MERCİ SİYASET ZEMİNİNDEDİR”
Trakya EYT SYD Dernek Başkanı Erdal Öztürk, burada yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: İlk olarak İstanbul'da 2015 yılında Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kurulması ile başlayan haklı mücadelemiz, kısa süre içinde ülke genelinde teşkilatlanmış farklı illerde de aynı isimle sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri kurulması ile devam etmiştir. Başkanı olduğum derneği de bu teşkilatlanma sırasında 2019 yılında kurulmuştur. 2020 yılına gelindiğimizde mücadelemiz federasyonlaşma sürecini tamamlayarak; tek bir çatı altında EYT Federasyonuna dönüşmüştür. Federasyon Başkanımız Gönül Boran Özüpak'ın önderliğinde, yasaların bizlere sağladığı demokratik haklarımızı kullanarak, kırmadan dökmeden mücadelemizi sürdürüyoruz. Her platformda EYT mağduriyetini anlatmaya, özellikle EYT'lilerin kimseden lütuf, hibe talep etmediğimizin altını önemle çizeriz. Sadece ve sadece anayasal hakkı olan emeklilik haklarımızın peşinde olup insanca yaşayabileceğimiz bir maaşla yaşam sürdürmek İstediğimizi izah etmeye çalışıyoruz ve çeşitli algılarla yol yürütenlere de anlatmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalarımız sırasında; Genel başkanımız Gönül Boran Özüpak’ın söylemlerinde olduğu gibi, haklılığımıza olan inancımızla mücadelemizde, yine altını çizerek ifade etmek isteriz ki siyaset yapmıyoruz, siyaset bizim için mücadele ettiğimiz bir zemindir. Kurumsal mücadelemizle toplumsal sorun olduğu kabul edilen EYT sorununun çözüm merci siyaset zeminindedir. Bu sebeple bizi anlayan, bizi dinleyen, bize çözümleriyle gelenlerle; kısaca YANIMIZDA OLANIN YANINADAYIZ söylemlerimizle buradayız. Bugün nasıl buradaysak; Her zaman da yanımızda olanların yanında olmaya da devam edeceğiz.
”HAK OLAN HAK SAHİBİNE KAYITSIZ VE ŞARTSIZ ŞEKİLDE TESLİM EDİLMELİDİR”
Cumhuriyet Halk Partisi'nin ülke genelinde gerçekleştirdiği bu etkinliğe Trakya ve Çorlu Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği yönetimi ve üyeleri olarak katılmış bulunuyoruz. Dertlerimize ortak oldukları için, bugün ülke genelinde EYT konusunda böyle bir etkinlik organize ettikleri için merkez teşkilatları başta olmak üzere; CHP'nin Tekirdağ il teşkilatı yönetimine; derneğimiz yönetim kurulu ve tüm üyelerimiz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. STK’ların asli görevlerinden biri tabandaki sorunları tavana iletmektir. EYT Federasyonu ve federasyona bağlı EYT Dernekleri olarak, sorunlarımızı üst makamlara iletme çabası, örnek çalışmaları ile hem siyasetin kaygan zemininde hem de kamuoyunda farkındalık yaratarak büyük başarıyı ortaya koymuştur. Hakları ve alın teri karşılığı elinden alınan olarak verilen mücadelemizde başarı ve haklı gururu yaşamamızda çok büyük katkısı olan EYT Federasyon Başkanımız Gönül Boran Özüpak’a huzurlarınızda teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Çözüm yolu siyaset zemininde olmasına rağmen; siyaset mekanizmasının EYT meselesine bakış açısı maalesef yanlış bir yöndedir. Bedeli zaten yıllar içinde emekçiler tarafından peşinen ödenmiş bir hak için oturup maliyet hesapları yapmak ve adeta bu iş bize kaça patlar acaba demek bizler açısından garabettir. Zamanında alınan yanlış ekonomik kararların faturası biz EYT lilere kesilemez. Biz Milletiz. Hak olan hak sahibine kayıtsız ve şartsız şekilde teslim edilmelidir. Devlet millet için vardır. Siyaset yapanlar eğer bir maliyet hesabı yapacaklarsa; sigortalılık süreleri ve prim ödeme günleri açısından yasada talep edilenin 2 katı çalışma sürelerine sahip oldukları halde; EYT'lilerin kavuşamadıkları emekliliklerinin, ailelerine olan maliyetleri hesaplanmalıdır. Bugün Her EYT li yaş haddiyle ve Aylık Bağlanma oranları sebebiyle 1 ev parası zorunlu halde elinden alınmış, alın terinin karşılığı gasp edilmiştir. Hele bir de yaşı nedeniyle işsiz de kaldıysa; o zaman durum daha da vahim bir hal almaktadır. Unutulmamalıdır ki geciken adalet de bir nevi adaletsizliktir.
“YILLARCA SIRANIN BİZE GELMESİNİ BEKLEDİK”
Türkiye'nin en büyük sosyal yarası olan EYT meselesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın öncelikli gündeminde yer almıyor olması ve bunun da açıkça ifade edilebiliyor olması gerçekten de anlaşılır bir mesele değildir. Ama gelin görün ki Türkiye’nin kangren halini alan hak gaspı iktidar tarafından görmezden gelindi. Gelmeye de devam ediyor. Yıllarca sıranın bize gelmesini bekledik, hep umut ettik. Mücadele verdik. Haklarımızı alana kadar da mücadelemize devam edeceğiz.
EYT’liler için bugün bir yasa çıksa ertesi gün emekli olacakların aylık emekli maaşı ödemelerine getireceği ek en fazla 2 milyar TL civarındadır. Oysa sadece kayıt dışı istihdamın devlete olan aylık maliyeti 6 milyar TL’yi geçmektedir. Millet tarafından görülen tablo EYT probleminin çözümü için iddia edildiği gibi ülke ekonomisinin uygun (yeterli) olmadığı değil de finansal tercihlerin EYT'nin çözümü noktasında yapılmadığı tablosudur. Millet nezdinde bu tercihlerin elbette bir siyasal sonucu da olacaktır. Bu gerçeği kimse yadsıyamaz. EYT' lilerin mutlak sayısı 4,5-5 milyon arasında olabilir. Ama EYT mağduru olarak bakılırsa aileleriyle birlikte bu sayı 15-20 milyonları bulmaktadır. Seçmen nüfusu içindeki bu yüksek oranı göz ardı etmek, sırt çevirmek siyaseten yapılacak en büyük hatalardan biri olmakla birlikte aynı zamanda büyük bir toplumsal sorunu da yok saymaya çalışmak demektir. Anamızın ak sütü kadar helal olan, Anayasanın eşitlik ilkesiyle de hakkımız olan Emeklilik hakkımıza, insanca yaşamaya imkân tanıyacak maaşla kavuşmak mücadelemizin temel taşıdır.
Bugün EYT liler; siyasetçiler için bir oy potansiyeli olarak düşünülecekse Sayın Genel Başkanımız Gönül Boran Özüpak’ın da iktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güçteyiz söylemi ile varız, biriz, tüm EYT ailelerimizle birlikte ve buradayız diyoruz. Trakya ve Çorlu Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği olarak; EYT meselesinin bir kez daha farklı bir platformda dile gelmesi konusunda; bu etkinliği düzenleyerek desteklerini esirgemeyen CHP Genel merkez ve Tekirdağ İli teşkilatı yönetimine teşekkürlerimizi sunarken; bundan sonra da bu şekilde organize edilecek benzer etkinliklerde olacağımızı, her zaman yanımızda olanın yanında bulunacağımızı ifade etmek istiyorum.
Saygı ve sevgilerimle, herkese sağlıklı günler dilerim.
İmsak | |||
Güneş | |||
Öğle | |||
İkindi | |||
Akşam | |||
Yatsı |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Trabzonspor | 38 | 81 |
2. Fenerbahçe | 38 | 73 |
3. Konyaspor | 38 | 68 |
4. Başakşehir | 38 | 65 |
5. Alanyaspor | 38 | 64 |
6. Beşiktaş | 38 | 59 |
7. Antalyaspor | 38 | 59 |
8. Karagümrük | 38 | 57 |
9. Adana Demirspor | 38 | 55 |
10. Sivasspor | 38 | 54 |
11. Kasımpaşa | 38 | 53 |
12. Hatayspor | 38 | 53 |
13. Galatasaray | 38 | 52 |
14. Kayserispor | 38 | 47 |
15. Gaziantep FK | 38 | 46 |
16. Giresunspor | 38 | 45 |
17. Rizespor | 38 | 36 |
18. Altay | 38 | 34 |
19. Göztepe | 38 | 28 |
20. Ö.K Yeni Malatya | 38 | 20 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Ankaragücü | 36 | 70 |
2. Ümraniye | 36 | 70 |
3. Bandırmaspor | 36 | 62 |
4. İstanbulspor | 36 | 60 |
5. Erzurumspor | 36 | 58 |
6. Eyüpspor | 36 | 57 |
7. Samsunspor | 36 | 51 |
8. Boluspor | 36 | 50 |
9. Manisa Futbol Kulübü | 36 | 49 |
10. Tuzlaspor | 36 | 49 |
11. Denizlispor | 36 | 49 |
12. Keçiörengücü | 36 | 48 |
13. Gençlerbirliği | 36 | 48 |
14. Altınordu | 36 | 45 |
15. Adanaspor | 36 | 45 |
16. Kocaelispor | 36 | 44 |
17. Bursaspor | 36 | 44 |
18. Menemen Belediyespor | 36 | 38 |
19. Balıkesirspor | 36 | 12 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. M.City | 38 | 93 |
2. Liverpool | 38 | 92 |
3. Chelsea | 38 | 74 |
4. Tottenham | 38 | 71 |
5. Arsenal | 38 | 69 |
6. M. United | 38 | 58 |
7. West Ham United | 38 | 56 |
8. Leicester City | 38 | 52 |
9. Brighton | 38 | 51 |
10. Wolverhampton Wanderers | 38 | 51 |
11. Newcastle | 38 | 49 |
12. Crystal Palace | 38 | 48 |
13. Brentford | 38 | 46 |
14. Aston Villa | 38 | 45 |
15. Southampton | 38 | 40 |
16. Everton | 38 | 39 |
17. Leeds United | 38 | 38 |
18. Burnley | 38 | 35 |
19. Watford | 38 | 23 |
20. Norwich City | 38 | 22 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Real Madrid | 38 | 86 |
2. Barcelona | 38 | 73 |
3. Atletico Madrid | 38 | 71 |
4. Sevilla | 38 | 70 |
5. Real Betis | 38 | 65 |
6. Real Sociedad | 38 | 62 |
7. Villarreal | 38 | 59 |
8. Athletic Bilbao | 38 | 55 |
9. Valencia | 38 | 48 |
10. Osasuna | 38 | 47 |
11. Celta Vigo | 38 | 46 |
12. Rayo Vallecano | 38 | 42 |
13. Elche | 38 | 42 |
14. Espanyol | 38 | 42 |
15. Getafe | 38 | 39 |
16. Mallorca | 38 | 39 |
17. Cadiz | 38 | 39 |
18. Granada | 38 | 38 |
19. Levante | 38 | 35 |
20. Deportivo Alaves | 38 | 31 |