Çerkezköy Bakış - Özel Optimed Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Alaeddin Durmaz’ın göz sağlığı için hangi meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu.
GÖZ SAĞLIĞI İÇİN ÇOK FAYDALI
Göz sağlığı için havuç, domates, patates, mısır, brokoli, yaban mersini, ıspanak, kabak, kırmızı biber, yeşil biber, üzüm çekirdeği, badem, fındık ve ceviz tüketilmesini öneren Durmaz, “Göz sağlığı için çok faydalı olan havuç A vitamini açısından çok zengin olduğu gibi B, C, D ve E vitaminleri bakımından da çok zengindir. Eksikliğinde gece körlüğü, erken katarak oluşumu ve gözde kuruluk oluşabilmektedir” dedi.
İçerisindeki likopen maddesinden dolayı domatesin de göz sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydeden Durmaz “Likopen maddesi kuvvetli bir antioksidan olup hücre zarlarını kuvvetlendirir ve gözde yaşa bağlı sarı nokta hastalığında koruyucudur. Göz sağlığı için bol bol taze domates tüketmekte fayda vardır” dedi.
KATARAK OLUŞUMUNU GECİKTİRİR
A vitamini bakımından zengin patatesin katarak oluşumunu geciktirebileceğinin düşünüldüğünü kaydeden Durmaz “Mısır çerisinde bulunan lutein ve zeaksantin pigmentlerinin yaşlılığa bağlı sarı nokta hastalıklarının önlenmesinde faydasının olduğu düşünülmektedir. Brokoli de içerisindeki lutein ve zeaksantin  pigmentlerinin katarak   oluşumunu  geciktirdiği, sarı nokta  hasarının oluşmasını engellediği düşünülmektedir” dedi.
ÖZELLİKLE DİABET HASTALARINA ÖNERİLİR
Yaban mersininin yapılan çalışmalarda içinde bulunan tanen ve antosiyanid maddesinin kılcal damarların beslenmesine katkı sağladığının tespit edildiğini kaydeden Durmaz “Özellikle diabet hastalarına bu özelliğinden dolayı yaban mersini önerilmektedir. Taze veya kurutulmuş meyve yada çayından faydalanabilirsiniz” dedi.
Ispanak ve kabağın içerisindeki  lutein, zeaksantin, mesozeaksantin maddelerinden dolayı  antioksidan görevlerinin olduğunu kaydeden Durmaz “Yaşa bağlı sarı nokta hastalığının   önlenmesinde, katarak oluşumunun geciktirilmesinde faydalıdırlar. Kırmızı ve yeşil biberin de bol miktarda C vitamini içerir. Diabet hastalığının olumsuz etkilerinden korunmak için hastaların düzenli olarak kırmızı ve yeşil biber tüketmeleri önerilmektedir. Üzüm çekirdeği, içerisinde fenolik bileşikler bulunmakta ve bu bileşikler de çok güçlü antioksidan özelliğinden dolayı diabetik hastalarda, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı olan hastalarda önerilmektedir. Badem, fındık ve ceviz E vitamini bakımından zengin oldukları için yaşa bağlı sarı nokta hastalığında tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca bu besin maddeleri magnezyum bakımından da zengin olup magnezyum kan şekerinin regülasyonunda da çok gerekli olduğu için diabetik  retinopati gelişmesini önlemek için de önerilmektedir” dedi.
Editör: TE Bilisim