Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Rotary Kulübü tarafından düzenlenen Polio  (Çocuk Felci) Bilinçlendirme ve yeni üye kabul programında çocuk felci hastalığına dikkat çekildi.

“OMURİLİK FELCİ RİSKİ OLUŞTURUR”

Önceki gün düzenlenen programa 2420.Bölge Guvarnörü Özcan Albak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, 2420. Bölge Guvarnör Yardımcısı Orhan Çelik, 2420. Bölge Bölge Sekreteri Bülent Yılmaz ile davetliler katıldı. Çerkezköy Rotary Kulübü 2016-2017 dönem başkanı Kaan Taşkın bir virüs hastalığı olan ve ‘Çocuk Felci’ olarak da bilinen Polionun, kişilerde omurilik felci riski oluşturduğuna dikkat çekti. Polio virüsü bulaşan her kişide felç görülmeyebildiği gibi, ölüm riskinin de olduğunu kaydeden Taşkın “Üç farklı tipi olan çocuk felci virüsü, ağız yoluyla vücuda girer, boğazda ve bağırsaklarda çoğalarak, vücudun diğer bölgelerine yayılır. Başlangıç belirtileri ateş, baş ağrısı, halsizlik, kusma, boyunda sertlik, kol ve bacaklarda ağrıdır. Ancak yaygın bilinen sonucu bacakları tutan felçtir” dedi.

“BULAŞICI BİR ENFEKSİYON”

Çocuk felcinin özellikle omurilikteki kasların kasılmasını başlatan, sinir hücrelerine zarar veren bir virüsün yol açtığı bulaşıcı bir enfeksiyon olduğunu ifade eden Taşkın “Hastalık en sık 5 yaşından küçük çocuklarda görülse de 5 yaş üzeri büyük çocuklar da hastalığa yakalanabilir. Hastalık, nadir de olsa erişkinlerde ortaya çıkabilir. Virüs, daha fazla hijyen koşullarının kötü olduğu bölgelerde bir çocuktan diğerine dışkı ile kirlenmiş sular ve besinler ile bulaşır. Hastalık etkeni virüsün uzun süreli taşıyıcısı yoktur, hayvanlar da hastalık etkenini taşımazlar” dedi.

“TEDAVİSİ YOK”

Polio’nun tedavisinin olmadığını kaydeden Taşkın “Hastalığa yakalanan bireylere yardım rehabilitasyon ile sınırlıdır. Tedavisi olmayan bu hastalıktan korunma hedeflenmelidir. Korunmada aşı yüzde 100’e yakın başarı sağlar” dedi.

“SADECE 2 ÜLKEDE RASTLANIYOR”

Rotary’nin Polio mücadelesindeki rolü ile ilgili de konuşan Kaan Taşkın “Uluslararası Rotary'in ‘Çocuk felcinin yeryüzünden silinmesi birinci önceliğimiz olacak’ diyerek 1985'de çalışma başlatılan ‘End Polio’ kampanyası sonucu, bugün yeryüzünde sadece 2 ülkede çocuk felci vakalarına rastlanmaktadır. Rotary'in çalışmaları sayesinde Polio (çocuk felci) dünya üzerinden yüzde 99 oranında silinmiştir ve hastalığı yeryüzünden silmeye çok yakınız” dedi.

“HEDEF 10 MİLYAR DOLAR”

Uluslararası Rotary’nin Birleşmiş Milletler’de ofisi olan tek sivil toplum örgütü olduğunu, aynı zamanda dünyanın en yaygın sivil toplum örgütü olduğunu kaydeden Taşkın “Polio mücadelesi; Rotary gündemine 1979 yılında Filipinler’de Polio eradikasyonu için 6 milyon çocuğa aşı ulaştırma projesi ile başlamıştır. Rotary; 1988 yılında kurulan Unicef, Dünya Sağlık örgütü, Bill & Melinda Gates Vakfı çeşitli ülkelerle birlikte kurulan Polio eradikasyon programının en büyük destekleyenidir. 122 ülkede 2 milyar çocuğa ulaşan bu programa Rotary üyelerinin dünya boyutunda desteği 1milyar 200 milyon doları aşmıştır. Bağışlarını Rotary aracılığı ile yapan Bill & Melinda Gates Vakfı ve benzeri desteklerle Rotary’nin toplam katkısının 10 milyar doları aşması hedeflenmektedir” dedi.

“FARKINDALIĞI ARTIRMALARINI BEKLİYORUZ”

Hastalığa ve hastalıkla mücadele konusunda farkındalık yaratmak üzere ilk Polio aşısını geliştiren Dr. Salk’ın doğduğu ay olan Ekim ayının 24. gününün Dünya Polio günü olarak belirlendiğini kaydeden Taşkın “Rotary, hastalığa farkındalık ve mücadelenin önemine yönelik tanıtımlarını; 10 yılı aşkın süredir 24 Ekim’i içeren haftada daha yoğun olmak üzere sürdürmektedir. Halkımızın da Polio’nun önlenmesi ve tamamen dünya yüzünden silinmesi için desteklerini ve farkındalığı arttırmalarını önemle rica ediyor ve bekliyoruz” dedi.

“HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ”

Çocuk felci hastalığı ile ilgili yapılan bilgilendirmenin ardından yeni üyelere 2420. Bölge Guvarnörü Özcan Albak ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı tarafından rozetleri takıldı. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Bu hastalığın tamamen ortadan kalkması için her türlü yardıma hazırız” dedi.
Editör: TE Bilisim